Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Θετικά πρόσημα για ΙΚΕΑ και Intersport και στο οκτάμηνο

Αντοχές ακόμη και μετά την επιβολή των capital controls επέδειξαν τα λιανικά concepts του ομίλου στην εγχώρια αγορά, όπου πραγματοποιεί το 65% του κύκλου εργασιών του. Συνεχίζεται η ανάπτυξη στο εξωτερικό.

Φουρλής: Θετικά πρόσημα για ΙΚΕΑ και Intersport και στο οκτάμηνο

Ανάπτυξη πωλήσεων εκτός Ελλάδας, αντιστάσεις στην εγχώρια αγορά και προσάρτηση νέων μεριδίων εμφάνισε στο β' τρίμηνο του 2015 ο όμιλος Φουρλή, η διοίκηση του οποίου ανέλυσε στην τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου και τα δεδομένα του καυτού διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου.

Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους και ενώ η συρρίκνωση των πωλήσεων στη λιανική οικιακού εξοπλισμού και αθλητικής ένδυσης –βασικούς τομείς δρατσηριότητας του ομίλου- συνεχίστηκε αμείωτη οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα εμφανίζουν αύξηση 4%. Η επίδοση στην Κύπρο για το συγκεκριμένο concept ανέρχεται επίσης στο +4% και στο +14% στη Βουλγαρία.

Για την Intersport, η αύξηση στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στο 3%, 13% για τη Ρουμανία, 15% για την Κύπρο και σταθεροποιητικά για τη Βουλγαρία, και 10% για την Τουρκία, όπου σημειωτέον οι υποτιμήσεις της λίρας και η γενικότερη πολιτική αβεβαιότητα έχει επηρεάσει το σύνολο της λιανικής αγοράς.

Η διοίκηση του ομίλου και ειδικότερα ο CEO κ.Απόστολος Πεταλάς αναγνώρισε ωστόσο ότι παρά τις αντιστάσεις το οικονομικό περιβάλλον δυσχεραίνει την ανάπτυξη του ομίλου, ο οποίος εξαρτάται σε ποσοστό 65% από την ελληνική αγορά.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι για την προοπτική της Φουρλής για το υπόλοιπο του 2015, ρόλο θα παίξει η επίδοση του Σεπτεμβρίου, χρονικής περιόδου που αποτελεί βαρόμετρο για τις πωλήσεις και των δύο λιανικών concept του ομίλου. Επισήμανε ότι οι προβλέψεις είναι αβέβαιες τη στιγμή που διερχόμαστε μια νέα εκλογική περίοδο και ενώ η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί.

Παρόλα αυτά, ανάφερε ότι ο όμιλος έχει υποστηρίξει τις άμυνες του, επιχειρώντας τη βελτίωση της ρευστότητας του αλλά και την επαρκή τροφοδοσία του με εμπορεύματα, έναν παράγοντα που ο όμιλος χαρακτηρίζει ως «κλειδί» την επόμενη περίοδο δεδομένων και των συνθηκών που έχουν επιφέρει στις εισαγωγές τα capital controls στο σύνολο της αγοράς. Σ'αυτό τον τομέα, οι διεθνείς σχέσεις με προμηθευτές εξασφαλίζουν στον όμιλο πλεονέκτημα όπως ανάφερε.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την επίπτωση από τα capital controls, η διοίκηση του ομίλου ανάφερε ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα, μέσα στον Ιούλιο, μετά την επιβολή των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων κατρακύλησαν σε ποσοστό 50% για να κλείσει στο τέλος μήνα με συνολική πτώση 18% σωρευτικά για τα ΙΚΕΑ και τα Intersport. Ωστόσο, ο όμιλος δεν αντιμετώπισε ζητήματα έλλειψης προϊόντων ή προβλήματα με τους προμηθευτές, ενώ ο αμέσως επόμενος μήνας γύρισε σε θετικό πρόσημο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014, καλύπτοντας μάλιστα τις απώλειες του Ιουλίου σε ποσοστό 60%.

Οι επενδύσεις του ομίλου συνεχίστηκαν σε λελογισμένη βάση την εξεταζόμενη περίοδο με την προσθήκη 8 νέων Intersport κυρίως στην Ελλάδα, ενός νέου pick up point ΙΚΕΑ στη Βάρνα της Βουλγαρίας και τριών σημείων της νέας αλυσίδας αθλητικών Athlete's Foot (2 Ελλάδα και 1 στην Τουρκία). Ο όμιλος ολοκληρώνει επίσης το νέο logistic center της Intersport το οποίο αναμένεται να αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση 1 εκατ.ευρώ αλλά και πολλαπλά οφέλη στην εξυπηρέτηση του εφοδιασμού της αλυσίδας σε εμπορική και οικονομική βάση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v