ΟΛΠ: Βλέπει επιπτώσεις στα έσοδα λόγω capital controls

Δυσχέρειες στις εισαγωγές και εξαγωγές λόγω των περιορισμών στις συναλλαγές βλέπει ο ΟΛΠ. Η μείωση της ζήτησης αναμένεται να επηρεάσει τα διακινούμενα φορτία. Θετικές επιπτώσεις από την υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους.

ΟΛΠ: Βλέπει επιπτώσεις στα έσοδα λόγω capital controls

Μείωση του όγκου των εισαγωγών, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα του ΟΛΠ το επόμενο εξάμηνο, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης φορτίων, όσο και σε επίπεδο εσόδων από την Cosco προβλέπει η διοίκηση της εισηγμένης, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν πλήττονται οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Η έκθεση διοίκησης που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου αναφέρει ότι o έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων και ο περιορισμός κίνησης κεφαλαίων δημιουργεί δυσχέρειες στις εισαγωγές και τις εξαγωγές.

Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε μερική άρση των περιορισμών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επί του παρόντος, αναφέρει η έκθεση, το σύνολο των επιπτώσεων στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας και άρα και στη διακίνηση φορτίων εισαγωγής και εξαγωγής μέσω του λιμένα.

Σύμφωνα με τον OΛΠ τα υφιστάμενα στοιχεία υποδεικνύουν μείωση εγχώριας ζήτησης που σε συνδυασμό με τις δυσχέρειες εισαγωγών και εξαγωγών είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά το όγκο των φορτίων. «Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το φορτίο εισαγωγής και εξαγωγής τόσο στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων όσο και στο σταθμό αυτοκινήτων είναι συγκριτικά το μικρότερο ποσοστό σε όγκο διακίνησης» αναφέρει η έκθεση διοίκησης.

Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού τα έμφορτα εμπορευματοκιβώτια εισαγωγής και εξαγωγής αντιστοιχούν σε περίπου 6% του συνόλου των διακινούμενων. Στο σταθμό αυτοκινήτων τα οχήματα εισαγωγής αντιστοιχούν στο 25% περίπου των διακινούμενων φορτίων και σε αυτό το τομέα αναμένονται μεσοπρόθεσμα οι μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις.

Σε μεσοπρόθεσμο όμως επίπεδο, εκτιμάται ότι η υπογραφή νέας συμφωνίας στήριξης της Ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει θετικές συνθήκες αναβαλλόμενης ζήτησης που θα αυξήσει τις εισαγωγές και τα έσοδα στο λιμάνι και οι όποιες άμεσες απώλειες θα διαγραφούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του OΛΠ εμφάνισαν στο πρώτο εξάμηνο μείωση κατά 3% (47,8 εκατ. ευρώ) που οφείλεται στα μειωμένα έσοδα από διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων κατά 44,5% και 8,8% αντίστοιχα. Η παραπάνω μείωση αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εσόδων στον τομέα ακτοπλοΐας, κρουαζιέρας και δεξαμενών-προσόρμισης κατά 8,1%, 6,1% και 40,4% αντίστοιχα. Επιπλέον αύξηση σημειώθηκε στα έσοδα από το αντάλλαγμα παραχώρησης της ΣΕΠ κατά 12,7%.

Το σύνολο των καταθέσεων του OΛΠ στις ελληνικές τράπεζες

Η αστάθεια που υφίσταται στο τραπεζικό κλάδο, παρά την ύπαρξη συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την έναρξη διαλόγου για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, δημιουργούν απροσδιόριστους από άποψη χρόνου και βάθους κινδύνους ρευστότητας αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι το σύνολο των διαθεσίμων (63,3 εκατ. ευρώ στις 30/6) του OΛΠ βρίσκεται σε εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.

Ο OΛΠ δεν έχει καταγράψει σημαντικά προβλήματα στην εισπραξιμότητα απαιτήσεων ενώ η επάρκεια των προβλέψεων εξετάζεται σε διαρκή βάση από τη Διοίκηση προκειμένου, εφόσον χρειαστεί να τροποποιηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v