Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη (+31%)

Αύξηση 31% παρουσίασαν τα ενοποιημένα αποτελέσματα εξαμήνου της EFG Eurobank, τα οποία ανήλθαν στα 417 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών, ενώ παράλληλα η τράπεζα προχωρεί σε προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων της .

Eurobank: Πάνω από τις προβλέψεις τα κέρδη (+31%)
* Τα αναλυτικά αποτελέσματα της EFG Eurobank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Αύξηση 31% παρουσίασαν τα ενοποιημένα αποτελέσματα εξαμήνου της EFG Eurobank, τα οποία ανήλθαν στα 417 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών, ενώ παράλληλα η τράπεζα προχωρεί σε προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων της.

Οι νέοι στόχοι περιλαμβάνουν καθαρά Κέρδη Ομίλου τουλάχιστον 820 εκ. ευρώ το 2007 και 1.550 εκ. ευρώ το 2010, ενώ τα καθαρά κέρδη από τη Νέα Ευρώπη αναμένονται τουλάχιστον στα 60 εκ. το 2007 και 550 εκ. ευρώ το 2010 (ή ποσοστό άνω του 35% της κερδοφορίας του Ομίλου).

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις έξι αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr, για λογαριασμό της Thomson Financial News, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Eurobank για τους πρώτους έξι μήνες του 2007, θα κατέγραφαν άνοδο της τάξης του 25% διαμορφούμενα στα 397 εκατ. ευρώ.

Στα θετικά στοιχεία του εξαμήνου η τράπεζα σε ανακοίνωσή της τονίζει ακόμη την επιτάχυνση των χορηγήσεων Νέας Ευρώπης κατά 109% και του Ομίλου κατά 33%, καθώς και την ενίσχυση Παρουσίας στο Εξωτερικό, με το Δίκτυο να ανέρχεται σε 900 Καταστήματα, Σημεία Πώλησης και Επιχειρηματικά Κέντρα.

Τα καθαρά κέρδη που προέρχονται από το σύνολο των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου ανήλθαν σε 21,7 εκ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία τετραπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 42 εκ. ευρώ, από 9,7 εκ. ευρώ το περσινό εξάμηνο.

Εντυπωσιακή ήταν και η επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων στη Νέα Ευρώπη, με τις χορηγήσεις να ανέρχονται σε 6,2 δισ. ευρώ και να σημειώνουν αύξηση κατά 109% σε συγκρίσιμη βάση.

Στο τέλος του Α΄ εξαμήνου, το δίκτυο του Ομίλου Eurobank EFG αριθμούσε συνολικά πάνω από 1400 καταστήματα, σημεία πώλησης και επιχειρηματικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκ των οποίων τα 900 στη Νέα Ευρώπη.

Οι υψηλές επιδόσεις του Ομίλου ενισχύουν τη στρατηγική για την περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας του σε χώρες της Νέας Ευρώπης, όπου ήδη δραστηριοποιείται, και την επέκτασή του σε νέες χώρες που παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Μοχλός για την ενίσχυση της παρουσίας του Ομίλου στο εξωτερικό θα είναι η οργανική ανάπτυξη και επιλεκτικές εξαγορές που θα δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους.

Η επιταχυνόμενη αύξηση των εργασιών του Ομίλου κυρίως εκτός Ελλάδας και η προοπτική μελλοντικών εξαγορών στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου οδηγούν τη Διοίκηση της Eurobank EFG να εισηγηθεί στην Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που θα λάβει χώρα στις 2 Αυγούστου, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Το Δ.Σ. στην αυριανή του συνεδρίαση θα προσδιορίσει τους όρους της αύξησης κεφαλαίου.

Στα πλαίσια αυτά αναθεωρούνται προς τα πάνω και επεκτείνονται μέχρι το 2010 οι στόχοι κερδοφορίας και αποτελεσματικότητας που είχαν ανακοινωθεί το Φεβρουάριο του 2007.

Ειδικότερα, οι νέοι στόχοι έχουν ως εξής:

* Καθαρά Κέρδη Ομίλου τουλάχιστον 820 εκ. ευρώ το 2007 και 1.550 εκ. ευρώ το 2010.

* Καθαρά Κέρδη από τη Νέα Ευρώπη τουλάχιστον 60 εκ. ευρώ το 2007 και 550 εκ. ευρώ το 2010 (ή ποσοστό άνω του 35% της κερδοφορίας του Ομίλου).

* Δείκτης Κόστους-Εσόδων Ομίλου κάτω από 45% το 2010.

* Αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων Ομίλου άνω του 25% το 2010.

Στη Νέα Ευρώπη ο Όμιλος συνεχίζει με ταχείς ρυθμούς την ενίσχυση της παρουσίας και της κερδοφορίας του. Μέσα σε έξι μόλις μήνες δημιουργήθηκαν 115 νέα καταστήματα, επιχειρηματικά κέντρα και σημεία πώλησης, με αποτέλεσμα το συνολικό δίκτυο να φτάνει τα 900. Η ανάπτυξη του δικτύου, η ταυτόχρονη ενίσχυση των κεντρικών υποστηρικτικών μονάδων και η δημιουργία εξειδικευμένων θυγατρικών εταιριών συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση των εργασιών και της κερδοφορίας, καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Όπως προαναφέρθηκε, τα συνολικά καθαρά κέρδη από τη Νέα Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε 21,7 εκ. ευρώ στο τέλος του Α΄ εξαμήνου, έναντι ζημιών πέρυσι, ενώ εξαιρουμένης της Πολωνίας και της Ουκρανίας τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 42 εκ. ευρώ, από 9,7εκ το Α΄ εξάμηνο του 2006. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης στο Β΄ Τρίμηνο του τρέχοντος έτους είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη της περιόδου αυτής να διπλασιαστούν έναντι του Α΄ τριμήνου και να ανέλθουν σε 14,7 εκ. ευρώ.

Στη Βουλγαρία ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 6 μήνες η λειτουργική συγχώνευση της DZI Bank με την PostBank. Η σημαντική αυτή εξέλιξη αύξησε το δίκτυο σε 278 καταστήματα και σημεία εξυπηρέτησης πελατείας, που είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας. Σε αναγνώριση της δυναμικής ανάπτυξης και την ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει, η Postbank βραβεύθηκε πρόσφατα από την έγκυρη εφημερίδα Paris σαν η καλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας για το 2006. Παράλληλα, ο Όμιλος Eurobank EFG έχει ενισχύσει την παρουσία του με τη δημιουργία εξειδικευμένων εταιριών παροχής υπηρεσιών Leasing, Factoring και Real Estate προς τους πελάτες της Postbank και της DZI Bank.



Στη Ρουμανία η BancPost επίσης ανέπτυξε σημαντικά το δίκτυό της, το οποίο αριθμεί 242 καταστήματα και σημεία εξυπηρέτησης πελατείας, ενώ εμφανίζει σημαντική επιτάχυνση του όγκου εργασιών της τόσο σε δάνεια προς επιχειρήσεις όσο και προς ιδιώτες. Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της τράπεζας υπερδιπλασιάστηκε το Α΄ εξάμηνο του 2007 έναντι του Α΄ εξαμήνου του 2006, ενώ αυξήθηκε κατά 28% το Β΄ τρίμηνο του 2006 έναντι του Α΄ φετινού τριμήνου, ως αποτέλεσμα της επιτυχούς αναδιοργάνωσης και εισαγωγής νέων καινοτόμων προϊόντων. Οι δραστηριότητες της τράπεζας στη Ρουμανία ενισχύονται από ένα πλέγμα θυγατρικών εταιριών του Ομίλου Eurobank EFG στους τομείς Χρηματιστηριακών Εργασιών, Επενδυτικής Τραπεζικής, Leasing, Real Estate και Διαχείρισης Περιουσίας.



Στη Σερβία ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες νομικής ενοποίησης των τραπεζών Eurobank EFG και NSB. Η νέα ενοποιημένη τράπεζα, που μετονομάστηκε σε Eurobank EFG Stedionica, έχει ένα δίκτυο 102 καταστημάτων και σημείων εξυπηρέτησης πελατείας και παρέχει υπηρεσίες ποιότητας σε εταιρείες και ιδιώτες. Κατά την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την εξαγορά ποσοστού 74,16% της χρηματιστηριακής εταιρείας Prospera Securities με τρέχον μερίδιο αγοράς 6,3%.

Στην Πολωνία συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς η επέκταση του δικτύου, το οποίο στο τέλος Ιουνίου 2007 ανερχόταν σε 200 καταστήματα και σημεία πώλησης. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 742 εκ. ευρώ στο τέλος του Α΄ εξαμήνου 2007, από 231 εκ. ευρώ στο τέλος του 2006 και μόλις 19 εκ. ευρώ ένα χρόνο πριν, με τα δάνεια προς νοικοκυριά της Polbank EFG να αντιστοιχούν ήδη στο 1% των συνολικών δανείων προς νοικοκυριά της Πολωνικής αγοράς. Στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι νέες χορηγήσεις προς ιδιώτες (καταναλωτικά, στεγαστικά και δάνεια προς μικρές επιχ.) της Polbank EFG αντιστοιχούσαν σε μερίδιο αγοράς 6% επί των συνολικών νέων χορηγήσεων προς ιδιώτες της Πολωνικής αγοράς το ίδιο τρίμηνο.

Στην Τουρκία ξεκίνησε η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου στο χώρο της τραπεζικής επιχειρήσεων μέσω της Tekfenbank, το 70% της οποίας απέκτησε η Eurobank EFG στο τέλος του Α΄ τριμήνου 2007. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν 3 νέα καταστήματα και ενισχύθηκαν με νέο στελεχιακό δυναμικό οι Διευθύνσεις Τραπεζικής Μεγάλων Επιχειρήσεων, Treasury και Πελατών Υψηλής Οικονομικής Επιφάνειας. Παράλληλα ξεκίνησαν εργασίες στον τομέα του Factoring. Στο χώρο των κεφαλαιαγορών, η EFG Istanbul Securities συνέχισε τη δυναμική της πορεία, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στις συνολικές συναλλαγές σε 3,5%, από 2,5% πέρυσι.

Στην Ουκρανία, εγκαταστάθηκε με επιτυχία το νέο λειτουργικό σύστημα της τράπεζας, ενώ 3 μήνες μετά την εξαγορά το συνολικό δίκτυο αριθμεί πλέον 45 καταστήματα, μετά τη δημιουργία 11 νέων μονάδων.

--- Τι ειπώθηκε στο conference call

Εκπρόσωπος της EFG Eurobank, κατά τη διάρκεια conference call με αναλυτές, δήλωσε ότι αναμένει κέρδη από συναλλαγές τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από τις χρηματιστηριακές αγορές φέτος, μια επίδοση η οποία μπορεί να επαναληφθεί κάθε χρόνο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τράπεζα δεν έχει έκθεση στα δάνεια sub-prime ή σε χρεόγραφα CDO’s.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank, κ. Νίκος Νανόπουλος, δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστούν οι πιέσεις από τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα, κάτι που ενδεχομένως να μειώσει κάπως τον ρυθμό ανάπτυξης, ενώ αναμένει περαιτέρω ήπια διάβρωση των spreads στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων.

Η διοίκηση της τράπεζας δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποια ποσά από την αναμενόμενη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την διατήρηση της οργανικής ανάπτυξης και ποια για ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για εξαγορές.

* Τα αναλυτικά αποτελέσματα της EFG Eurobank δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v