Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Σάλλας: ”Διπλάσιες οι χορηγήσεις στην 5ετία”

Σταμάτημα ή επιβράδυνση της μείωσης των spreads, διπλασιασμό των χορηγήσεων στην ελληνική τραπεζική αγορά, περιορισμένο χώρο για συγχωνεύσεις τραπεζών και ιδιαίτερα θετικές προοπτικές βλέπει για τη συνέχεια ο πρόεδρος της Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας, όπως προέκυψε κατά την παρουσίαση της τράπεζας στην ΕΘΕ.

Μ. Σάλλας: ”Διπλάσιες οι χορηγήσεις στην 5ετία”
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις για το μέλλον της ελληνικής τραπεζικής αγοράς εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, κατά τη σημερινή παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Συγκεκριμένα προέβλεψε ότι μέσα στην επόμενη 5ετία η ελληνική αγορά θα οδεύσει προς τα δεδομένα της Ε.Ε. και έτσι οι συνολικές χορηγήσεις θα εκτιναχτούν στο 120% του αναθεωρημένου ΑΕΠ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τις χορηγήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά γύρω στα 320 δισ. ευρώ, έναντι 180 δισ. που είναι σήμερα.

Επιφυλακτικός για συγχωνεύσεις

Σε ό,τι αφορά την τάση συγκέντρωσης στην ελληνική τραπεζική αγορά, ο κ. Σάλλας εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι τέσσερις έως έξι μεγάλες τράπεζες σήμερα επιτυγχάνουν υψηλά κέρδη και έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, ενώ παράλληλα το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι ευνοϊκό για τις συγχωνεύσεις. Άρα το πιθανότερο είναι ότι συγχωνεύσεις θα δούμε όταν αρχίσει να ωριμάζει ο κύκλος της ανόδου.

Υψηλά spreads

Ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι είτε η μείωση των spreads δεν θα συνεχιστεί είτε θα γίνει με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς απ’ ό,τι σήμερα. Ακόμη και εάν γίνει το δεύτερο, οι επιδράσεις από την πολύ μεγάλη άνοδο των δανείων θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τέλος, ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι η διοίκηση της τράπεζας επανεξετάζει την περίπτωση επανίδρυσης εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ενώ αναφερόμενος στους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης οδηγούν στην αναθεώρηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου της τράπεζας για τα επόμενα χρόνια.

Οι στόχοι που είχαν τεθεί για διπλασιασμό των μεγεθών και των κερδών της Τράπεζας Πειραιώς έως το τέλος του 2010, είναι εμφανές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, ότι μπορεί να επιτευχθούν νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v