Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΒ Βασιλόπουλος: Αύξηση μεριδίου και πωλήσεων στο εξάμηνο

Στην ανάπτυξη του δικτύου και συγκεκριμένα σε Κρήτη, Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, θα ρίξει το βάρος της η ΑΒ Βασιλόπουλος. Παράλληλα, νέα δεδομένα εκτιμάται ότι θα φέρει και στην εγχώρια αγορά το big deal της Royal Ahold με την Delhaize.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Αύξηση μεριδίου και πωλήσεων στο εξάμηνο

Θετική επίδραση, όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα, είχε στα μεγέθη του βελγικού ομίλου Delhaize η εν Ελλάδι θυγατρική του ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία σε μια πτωτική αγορά κατάφερε τους πρώτους μήνες του έτους να ενισχύσει το μερίδιό της, το δίκτυό της και τις πωλήσεις της.

Ανάπτυξη η οποία προήλθε από την αύξηση του δικτύου των καταστημάτων της κατά 25 νέα σημεία, εκ των οποίων 17 προστέθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αποτέλεσμα, στα τέλη Ιουνίου, το δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος αριθμούσε 333 σημεία από 297 το πρώτο εξάμηνο του 2014, 308 στο τέλος του 2014 και 316 στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο βελγικός όμιλος, οι επιδόσεις στη ΝΑ Ευρώπη (σ.σ. ο όμιλος έχει παρουσία στις αγορές Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβίας), ήταν ισχυρές, ωθούμενες από την αύξηση στη Ρουμανία και την ανάπτυξη του δικτύου στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 7,9%.

Εξίσου σημαντική ήταν η συμβολή της Ρουμανίας και της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο του έτους στο λειτουργικό περιθώριο, το οποίο αυξήθηκε στο 4,5% από 3,9% ως αποτέλεσμα της θετικής επιχειρησιακής μόχλευσης και της επίτευξης καλύτερων όρων με τους προμηθευτές.

Για το δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης το «βάρος», σύμφωνα με στελέχη της ΑΒ Βασιλόπουλος, θα συνεχίσει να πέφτει στην ανάπτυξη του δικτύου και συγκεκριμένα σε Κρήτη, Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι με βάση το φετινό business plan το δίκτυο του ελληνικού βραχίονα του βελγικού ομίλου Delhaize θα ενισχυθεί με 30 νέα καταστήματα –ήδη από τις αρχές του έτους έχουν προστεθεί 25 νέα σημεία- εκ των οποίων τα 5 θα είναι καταστήματα franchise. Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το επενδυτικό σχέδιο της ελληνικής θυγατρικής του βελγικού ομίλου, η αγορά, και δη η βιομηχανία και οι προμηθευτές, αναμένει να δει τι αλλαγές θα έχει -αν έχει- στις σχέσεις της με την ΑΒ Βασιλόπουλος, το big deal του ομίλου Delhaize με τον ολλανδικό όμιλο Royal Ahold.

Στα τέλη Ιουνίου, οπότε και ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ της Royal Ahold και της Delhaize για τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους παίκτες στο λιανεμπόριο, το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στην αμερικανική αγορά.

Όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι ο νέος υπερόμιλος (σ.σ. η ολοκλήρωση του deal τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2016) θα διεκδικήσει με ακόμη μεγαλύτερες αξιώσεις μερίδιο από την πίτα και της ευρωπαϊκής αγοράς, μεταξύ αυτών και της ελληνικής, όπου ο όμιλος Delhaize μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ισχυρή παρουσία την οποία δεν έχει κρύψει ποτέ ότι θέλει να ενισχύσει περαιτέρω.

Κάτι που, όπως εκτιμούν παράγοντες από το λιανεμπόριο, μπορεί να γίνει μέσω μιας εξαγοράς είτε μέσω της "εισαγωγής" στην εγχώρια αγορά δικτύων που ανήκουν στον νέο όμιλο ο οποίος θα δημιουργηθεί και αναπτύσσονται σε άλλες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v