Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΖ: Άνοιξε το data room για τον διαγωνισμό

Αμφίβολο φαίνεται πλέον το χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό της ΕΒΖ και εν όψει εκλογών. Ενώ χθες άνοιξε το data room για το due diligence και η 28η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, πιθανό είναι ορισμένοι επενδυτές να ζητήσουν παράταση για την υποβολή δεσμευτικής πρότασης.

ΕΒΖ: Άνοιξε το data room για τον διαγωνισμό
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που διατυπώνονται από υποψήφιους επενδυτές για τον διεθνή διαγωνισμό της βιοαιθανόλης, προχωρούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή μέχρι το φθινόπωρο.

Χθες άνοιξε το data room ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εννέα τελικά προεπιλεγέντες επενδυτές να πραγματοποιήσουν περιορισμένο ειδικό έλεγχο (due diligence), ενώ παράλληλα έχει προσδιοριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών η 28η Σεπτεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ότι τελικά η όλη διαδικασία δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα χρονικά πλαίσια που έχουν προσδιοριστεί. Επιπλέον, δεν αποκλείεται και ορισμένοι επενδυτές να ζητήσουν παράταση της προθεσμίας που έχει τεθεί για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, καθώς πολλά ζητήματα και κυρίως η τεχνολογική υποδομή που θα απαιτηθεί για τη μετατροπή των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ δεν έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς.

Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι ο Αύγουστος θεωρείται μήνας διακοπών και τίποτε γενικά δεν κινείται, ενισχύεται ακόμη περισσότερο η άποψη ότι ο διαγωνισμός θα πάει πίσω.

Σε κάθε περίπτωση το data room θα λειτουργήσει για 15 ημέρες και στη συνέχεια η ΕΒΖ θα διαθέσει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και τα προσχέδια για τη σύμβαση συμμετοχής στην κοινή εταιρία καθώς και τη σύμβαση μετόχων.

Η διοίκηση της ΕΒΖ έχει εξάλλου να αντιμετωπίσει και το περιορισμένο ενδιαφέρον τευτλοπαραγωγών να παραμείνουν στη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Για τη φετινή καμπάνια υποβλήθηκαν 200.000 αιτήσεις σε στρέμματα, οι οποίες υπολείπονται από τον αρχικό στόχο της εταιρίας για την καλλιέργεια 220.000 στρεμμάτων, που θα απαιτούσε τουλάχιστον 300.000 αιτήσεις. Τελικά, έχουν σπαρθεί 160.000 στρέμματα, τα οποία αναμένεται να δώσουν περί τους 100.000 τόνους ζάχαρης, με την προϋπόθεση ότι δεν θα διαρκέσουν επί μακρόν οι σημερινές καιρικές συνθήκες.

Ήδη, η κλειόμενη στις 30 Ιουνίου οικονομική χρήση της ΕΒΖ θα δώσει συμπιεσμένα μεγέθη, καθώς και το 2006 θεωρείται κακή χρονιά για την εταιρία από την άποψη της παραγωγής ζάχαρης. Οι πωλήσεις της αναμένεται να διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με εκείνα της προηγούμενης χρήσης, καθώς οι εξαγωγές της θα είναι πολύ λιγότερες συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση, οπότε υπήρχε και το πλεονέκτημα των υψηλών αποθεμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v