Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Σεπτέμβριο το τουρκικό ΟΚ για Alternatif

Οριστικά, για τα τέλη Σεπτεμβρίου, μετατίθεται η έγκριση από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της γειτονικής χώρας, η απόκτηση της τουρκικής τράπεζας Alternatif από την Alpha Bank.

Alpha: Σεπτέμβριο το τουρκικό ΟΚ για Alternatif
του Γ. Μαντέλα

Οριστικά, για τα τέλη Σεπτεμβρίου, μετατίθεται η έγκριση από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της γειτονικής χώρας, η απόκτηση της τουρκικής τράπεζας Alternatif* από την Alpha Bank.

Μετά από μια ”ταλαιπωρία”, που διήρκεσε περίπου οκτώ μήνες, όλα δείχνουν ότι το φθινόπωρο η τελευταία θα κατορθώσει να πάρει τελικώς το οριστικό ”ok” αν κι από την Κωνσταντινούπολη υποστηρίζεται ότι κάτι τέτοιο θα γίνει ενδεχομένως και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Όμως στην Alpha δείχνουν να μην πείθονται με αυτές τις διαβεβαιώσεις και πιστεύουν ότι το πιθανότερο είναι πως η εξέλιξη αυτή θα δρομολογηθεί προς το Σεπτέμβριο.

Γιατί όμως σημειώθηκε όλη αυτή η καθυστέρηση, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο project; Ένας σοβαρός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι την Κυριακή διεξάγονται εθνικές εκλογές στη Τουρκία. Το έντονο προεκλογικό κλίμα που επικρατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα εκτιμάται ότι λειτούργησε αποτρεπτικά σε οποιοδήποτε deal μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων, για ευνόητους λόγους.

Από Δευτέρα, όμως, εκτιμάται ότι το εμπόδιο αυτό δεν θα υφίσταται, οπότε θα ανοίξει κι ο δρόμος για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Alternatif.

Τέλος, ένας λόγος της παρατηρούμενης καθυστέρησης αφορά στο γενικότερο κλίμα διάλυσης στο δημόσιο που επικράτησε στην Τουρκία προεκλογικά.

Με αυτή την άποψη συμφωνούν και οι Τούρκοι συνεταίροι της Alpha Bank και συγκεκριμένα η οικογένεια Ανατολού, η οποία είναι βασικός μέτοχος της Alternatif κι από την οποία αγόρασε το πακέτο η ελληνική τράπεζα.

* Η τράπεζα που εξαγόρασε η Alpha Βank είναι η Alternatif και όχι η Αkbank όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v