Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Οι εξελίξεις και τα σενάρια στην Kύπρο

Ούτε που θέλουν να σκέφτονται στην Εθνική Τράπεζα την περίπτωση εκείνη που η τριμελής διαιτητική επιτροπή αποφανθεί αρνητικά σε ό,τι αφορά τη διένεξή της με την ΕΤΥΚ. Ωστόσο, εκτιμούν ότι έχουν απόλυτο δίκιο και θεωρούν εντελώς απίθανο το ενδεχόμενο μιας αρνητικής απόφασης.

Εθνική: Οι εξελίξεις και τα σενάρια στην Kύπρο
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Ούτε που θέλουν να σκέφτονται στην Εθνική Τράπεζα την περίπτωση εκείνη που η τριμελής διαιτητική επιτροπή αποφανθεί αρνητικά σε ό,τι αφορά τη διένεξή της με την ΕΤΥΚ. Ωστόσο, εκτιμούν ότι έχουν απόλυτο δίκιο και θεωρούν εντελώς απίθανο το ενδεχόμενο μιας αρνητικής απόφασης.

Και αυτό, όχι μόνο γιατί -όπως υποστηρίζουν προσκείμενοι κύκλοι- μια τέτοια απόφαση θα ήταν αντίθετη με την Κοινοτική Νομοθεσία, αλλά επίσης γιατί θα ήταν αντίθετη και με τις αρχές του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Στην Εθνική μάλιστα επικαλούνται το παρακάτω σημείο του σχετικού Κώδικα: ”Επί θεμάτων κοινών συνεννοήσεων την τελική απόφαση έχει ο εργοδότης, αλλά αναγνωρίζεται η υποχρέωση του εργοδότη, όπως δίνει τη δέουσα προσοχή στις απόψεις της συντεχνίας ή των εργοδοτούμενων για θέμα που ανάγεται στον τομέα των κοινών συνεννοήσεων και όπως δικαιολογεί τυχόν αρνητική απάντησή του”.

Δηλαδή, ακόμη και με τον ΚΒΣ, η τελική απόφαση ανήκει στη διοίκηση της Εθνικής, χωρίς να απαιτεί την έγκριση της ΕΤΥΚ.

Η τριμελής Επιτροπή

Μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί επισήμως οι τρεις μετέχοντες στην Επιτροπή, ωστόσο τα πιθανότερα ονόματα είναι ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου (προτεινόμενος από την ΕΤΥΚ), ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Κουκιάδης (προτεινόμενος από την Εθνική Τράπεζα) καθώς και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Σταυρινάκης, προτεινόμενος από την κυπριακή κυβέρνηση.

Όπως λέγεται, τα τρία μέλη της Επιτροπής έχουν ήδη βολιδοσκοπηθεί και έχουν κατ’ αρχήν αποδεχτεί την πρόταση. Η οριστικοποίηση της σύνθεσης της Επιτροπής αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και εκτιμάται ότι δύσκολα θα εκδοθεί οριστική απόφαση πριν από τις 15 Αυγούστου.

Το θετικό και το αρνητικό σενάριο

Το ζητούμενο βέβαια είναι το τι θα πράξει η Εθνική Τράπεζα μετά την απόφαση της Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η απόφαση είναι θετική για την Τράπεζα, τότε η Εθνική θα προχωρήσει ταχύρρυθμα και απρόσκοπτα στις προτεραιότητές της, που είναι:

Πρώτον, να δοθεί μεγάλη έμφαση στην επανείσπραξη μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων (ο δείκτης είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του τραπεζικού συστήματος).

Δεύτερον, η αύξηση των χορηγήσεων και

Τρίτον, η αναβάθμιση της εσωτερικής οργάνωσης.

Σε περίπτωση που οι στόχοι αυτοί φανεί ότι επιτυγχάνονται, τότε θα εξεταστεί σοβαρά τόσο το ενδεχόμενο διεύρυνσης του δικτύου των καταστημάτων (16 σήμερα) όσο και αυτό και της πρόσληψης επιπλέον προσωπικού.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η απόφαση της Επιτροπής είναι αρνητική; Το πρώτο βήμα φαίνεται ότι θα είναι η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσο για τα υπόλοιπα, η διοίκηση της Εθνικής κρατά ”κλειστά τα χαρτιά της”. Τραπεζικοί πάντως παράγοντες από την Κύπρο δηλώνουν ”ότι στην Εθνική, δεν θα ήθελαν καν να σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο”.

Αφήνουν μάλιστα όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πλην εκείνου του ”λουκέτου”…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v