Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MIG: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 30% της Vivartia

Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου της 13/07/2007 σχετικά με την εξαγορά ποσοστού 30% της Vivartia, η MIG ανακοινώνει ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η εξαγορά του ποσοστού 30% από τους κύριους μετόχους της Vivartia ΑΒΕΕ στην τιμή των € 25 ανά μετοχή.

MIG: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 30% της Vivartia
Ολοκληρώθηκε σήμερα η εξαγορά από την MIG ποσοστού 30% από τους κύριους μετόχους της Vivartia ΑΒΕΕ στην τιμή των 25 ευρώ ανά μετοχή.

---Χαρακτηριστικά της συναλλαγής

* Η MIG αγόρασε 21.991.665 μετοχές της Vivartia (οι οποίες αντιπροσωπεύουν 30% του μετοχιού κεφαλαίου) στην τιμή των 25 ευρώ. H συνολική επένδυση είναι ύψους 549,8 εκατ. ευρώ.

* Η MIG γίνεται ο μεγαλύτερος και ο ελέγχων μέτοχος της Vivartia.

* Ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος (πρόεδρος της Vivartia) και ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος (διευθύνων σύμβουλος της Vivartia) συμφώνησαν να παραμείνουν στην εταιρία ως τμήμα της συναλλαγής και διατηρούν 5,1% και 1,3% των μετοχών της εταιρίας, αντιστοίχως.

* Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, θα αναλάβει τη θέση του μη εκτελεστικού αντιπροέδρου της Vivartia, άλλοι αντιπρόσωποι της MIG θα συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Vivartia.

* Πέντε από τα εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Vivartia θα υποδειχθούν από την MIG.

--- Η τιμή εξαγοράς

* Αντιπροσωπεύει συνολική μετοχική αξία 1.833 εκατ. ευρώ για το 100% της Vivartia.

* Αντιπροσωπεύει 37,4% premium πάνω από την τιμή της μετοχής της Vivartia, την προηγούμενη ημέρα από την ανακοίνωση της εξαγοράς.

* Εφαρμόζει έναν πολλαπλασιαστή τιμής 2,67 σε σχέση με τη λογιστική αξία (2007) της εταιρίας.

* Η αξία της εταιρίας προκύπτει από έναν πολλαπλασιαστή 2,2 φορές τις πωλήσεις (2007) και 13,4 φορές Κέρδη (2007) προ Τόκων, Φόρων, Αποσβέσεων.

* Βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τους αντίστοιχους δείκτες Τιμή / Πωλήσεις και Τιμή / EBITDA, στις πρόσφατες εξαγορές του τομέα στη Δυτική Ευρώπη, οι οποίες βρίσκονται πάνω από 2,7 φορές την Τιμή/ Πωλήσεις και από 13,4 φορές Τιμή / EBITDA.

--- Πληροφορίες για τη Vivartia

Η Vivartia είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις εταιρίες με τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη. Ορισμένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της Vivartia:

* Υψηλό μερίδιο αγοράς και μοναδική αναγνώριση σε αριθμό τομέων της αγοράς.

Η Vivartia είναι ο αναμφισβήτητος πρωταθλητής σε τομείς των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μέσα από τη διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα και την εξυπηρέτηση του πελάτη, καθώς και από ένα ευρύ δίκτυο διανομής, τα προϊόντα της Vivartia απολαμβάνουν έναν μοναδικό βαθμό αφοσίωσης των καταναλωτών. Ειδικότερα:

* Γαλακτοκομικά και ποτά: Με τα προϊόντα γάλακτος ”Δέλτα”, ”Complet” και ”Milko”, η Vivartia είναι ο κύριος παίκτης στην ελληνική αγορά φρέσκου γάλακτος, στο λευκό και το σοκολατένιο γάλα, καθώς και με τον χυμό φρούτων ”Life” ο κύριος παίκτης στην ελληνική αγορά φρέσκου χυμού, διαθέτοντας 65.000 σημεία πωλήσεων.

* Αρτοποιία και είδη ζαχαροπλαστικής: Με την επωνυμία Chipita, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Ελλάδας στη μεταποίηση τροφίμων, με περισσότερα από 350.000 σημεία πωλήσεων στον κόσμο. Τα προϊόντα της Vivartia, με τις επωνυμίες ”7 Days” κρουασάν και ”Bake rolls” κατέχουν υψηλές θέσεις σε τομείς της ελληνικής αγοράς. Η Vivartia βρίσκεται επίσης στην πρώτη θέση στις αγορές κρουασάν στην Πολωνία, Ουγγαρία, Ρωσία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

* Εστιατόρια: Η ”Goody’s” είναι η πρώτη αλυσίδα ταχυ-εστιατορίων στην Ελλάδα με 177 εστιατόρια. Τα ”Flocafe Espresso”, η αλυσίδα με επώνυμα καφέ στην περιοχή με 74 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

* Κατεψυγμένα τρόφιμα: Ηγέτης στην ελληνική αγορά κατεψυγμένων λαχανικών με την επωνυμία Μπάρμπα Στάθης και κατεψυγμένης ζύμης με την επωνυμία ”Χρυσή Ζύμη”, που διακινούνται από 10.000 σημεία πωλήσεων.

* Ισχυρό διεθνές δίκτυο διανομής και παραγωγής: Η Vivartia έχει δραστηριότητες σε 29 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται Βουλγαρία, Κύπρος, Αίγυπτος, Μεξικό, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ελλάδα. Επιπλέον η Chipita λειτουργεί 11 βιομηχανικές εγκαταστάσεις έξω από την Ελλάδα. Συνολικά η Vivartia απασχολεί 13.000 άτομα διεθνώς.

* Επιτυχημένη διοικητική ομάδα: Η συλλογική προσπάθεια του διοικητικού επιτελείου είναι οργανικό συστατικό της επιτυχίας της Vivartia και επιδεικνύει:

* Μοναδική γνώση του κλάδου.

* Ισχυρές δυνατότητες εταιρικής ολοκλήρωσης που υπογραμμίζονται από την πρόσφατη συγχώνευση.

* Σύνθεση της παραδοσιακής προσήλωσης στην ποιότητα με τις προηγμένες τεχνολογίες παραγωγής.

* Αυθεντικό επιχειρηματικό πνεύμα που φαίνεται και στις στρατηγικές κινήσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

* Αναγνώριση από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, που εκφράζεται και από την εκλογή του κ. Δ. Δασκαλόπουλου ως προέδρου του ΣΕΒ το 2006.

* Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές στην Ευρώπη: Κυρίως εξαιτίας του ισχυρού δικτύου στην Ανατολική Ευρώπη, η Vivartia θεωρείται ευρύτερα από τους αναλυτές ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη. Η θέση αυτή θα ενισχυθεί περισσότερο από την ανάπτυξη των σταυροειδών πωλήσεων προϊόντων μόλις εφαρμοστεί πλήρως η συγχώνευση.

* Ισχυρές δυνατότητες επίτευξης συνεργιών από τη συγχώνευση: Η Vivartia έχει προετοιμαστεί πλήρως προκειμένου να ωφεληθεί από συνέργιες από την πρόσφατη συγχώνευση τόσο στην πλευρά του κόστους (συγχώνευση λειτουργιών μεταποίησης, αποθήκευσης, διακίνησης, προμηθειών) όσο και στην πλευρά των εσόδων (με την ανάπτυξη ευκαιριών για σταυροειδείς πωλήσεις).

---Αμοιβαία επωφελής η συναλλαγή για τους μετόχους της MIG και της Vivartia

Η εξαγορά εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG την Παρασκευή 13/7/2007. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν τη βεβαιότητα ότι η εξαγορά μπορεί να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους, στοχεύοντας σε απόδοση των ιδίων κεφαλαίων με ρυθμό πολύ υψηλότερο από 25%.

Η εξαγορά υπογραμμίζει την ικανότητα της διοίκησης της MIG να προσδιορίζει ευκαιρίες στην περιοχή και να εκτελεί συναλλαγές και αποδεικνύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της MIG έναντι άλλων επενδυτικών οργανισμών.

Η MIG πιστεύει ότι μπορεί να είναι ισχυρός εταίρος για όλους τους μετόχους της Vivartia, οι οποίοι θα ωφεληθούν από τη συλλογική εξειδίκευση των διευθυντικών στελεχών στον κλάδο και την περιοχή. Πρόσθετη αξία για τους μετόχους μπορεί να δημιουργηθεί από:

* Πλατφόρμα για εξαγορές: Οι ισχυρές επιδόσεις της MIG στη συνένωση επιχειρήσεων, η οικονομική εμβέλεια αλλά και οι ισχυροί δεσμοί στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, μπορεί να βοηθήσουν τη Vivartia στην αναγνώριση και επιτυχία ευκαιριών εξαγορών στις αναδυόμενες αγορές. Αυτές θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για περαιτέρω επέκταση διεθνώς, καθώς θα επιτύχουν την δημιουργία κρίσιμου όγκου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

* Ενισχυμένες διοικητικές ικανότητες: Ο συνδυασμός της σημερινής διοικητικής ικανότητας της Vivartia με τη διοικητική πείρα της MIG, στον κλάδο τροφίμων και ποτών, μπορεί να δημιουργήσει υψηλές αποδόσεις στους μετόχους των δύο ομίλων, καθώς δημιουργεί ομάδα παγκόσμιου επιπέδου που μπορεί να οδηγήσει τη Vivartia να αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίκτη.

Από τα πλέον σημαντικά παραδείγματα αναφέρονται ο διευθύνων σύμβουλος της MIG κ. Ντένης Μαλαματίνας, ο οποίος είχε διατελέσει περίπου για περίοδο τεσσάρων ετών διευθύνων σύμβουλος της Burger King παγκοσμίως και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pepsi Cola Italia, και ο εκτελεστικός διευθυντής της MIG κ. Γιάννης Καρακαδάς, ο οποίος προηγουμένως ήταν πρόεδρος της Burger King Asia – Oceania και διευθύνων σύμβουλος της Barilla Europe.

* Δυνατότητες ενίσχυσης της κεφαλαιακής δομής: Η βαθιά γνώση της MIG για τις αγορές κεφαλαίων και μετοχών καθώς και η θέση που κατέχει ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στην περιοχή, ενισχύουν την πρόσβαση της Vivartia σε πηγές χρηματοδότησης, καθώς λειτουργεί και ως σύμβουλος στην εφαρμογή της άριστης κεφαλαιακής δομής για το μέλλον.

Σχετικά με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο αντιπρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Είμαι πολύ χαρούμενος επειδή σήμερα η MIG έγινε ο κύριος μέτοχος της Vivartia, μιας από τις καλύτερα αναγνωρισμένες εταιρίες στην περιοχή. Πιστεύω ότι η MIG μπορεί να είναι ένας πολύτιμος εταίρος στη διοικητική ομάδα της Vivartia στην προσπάθειά της να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της ευρωπαϊκής αγοράς. Η σημερινή συναλλαγή συμπίπτει με την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου και είμαι βέβαιος ότι τόσο οι υπάρχοντες όσο και οι νέοι μέτοχοι θα αναγνωρίσουν τη συνεχόμενη προσπάθεια και αφοσίωσή μας στη δημιουργία αξιών για εκείνους.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v