Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μινέρβα: «Ανοικτή» σε εξαγορές για επέκταση χαρτοφυλακίου

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει η εταιρία σε εξαγορά είπε ο CEO της Mινέρβα. Δήλωσε ότι αυτό που επιζητούν οι επιχειρήσεις είναι η σταθερότητα. Σχολιάζοντας τη συγκέντρωση στο λιανεμπόριο, ανέφερε ότι κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για τους προμηθευτές.

Μινέρβα: «Ανοικτή» σε εξαγορές για επέκταση χαρτοφυλακίου

"Επιζητούμε τη σταθερότητα. Ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τα πράγματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον έτσι όπως διαμορφώνεται. Η ζωή προχωρά και οφείλουμε ως εταιρεία με ιστορία 111 ετών να συνεχίσουμε την πορεία μας παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον."

Αυτό δήλωσε μεταξύ των άλλων χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 111 ετών από την ίδρυση της Mινέρβα που ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο PZ Cussons, ο κ. Γιάννης Μπούρας, διευθύνων σύμβουλός της.

Ο κ. Μπούρας ερωτηθείς από το Euro2day.gr να σχολιάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην αγορά και τις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτή η αύξηση του ΦΠΑ και των φορολογικών συντελεστών, ανέφερε: "μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και δη στον πρωτογενή τομέα δεν βοηθάνε".

Σε άλλη ερώτηση του Euro2day.gr για το αν η εταιρεία και ο όμιλος στον οποίο ανήκει έχουν κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης – αντίδρασης, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημείωσε: «ο όμιλος ξέρει από ρίσκα και ευμετάβλητα περιβάλλοντα, άλλωστε δραστηριοποιείται σε περιοχές όπως η Αφρική. Οπότε και στην Ελλάδα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε στο περιβάλλον που διαμορφώνεται». «Πάντα υπάρχουν στρατηγικές αντιμετώπισης των νέων αλλαγών. Ωστόσο έχουμε σταματήσει από το 2012 να κάνουμε σενάρια», είπε.

Σχολιάζοντας τη συγκέντρωση στον χώρο του λιανεμπορίου ο κ. Μπούρας σημείωσε: "η συγκέντρωση στο λιανεμπόριο κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για τους προμηθευτές. Όσο λιγότερες αλυσίδες υπάρχουν, τόσο χειρότερα για εμάς."

Σε ότι αφορά τη στρατηγική του ομίλου για τα επόμενα χρόνια ο κ. Μπούρας, ο οποίος από την 1η Αυγούστου αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Ασίας για τον μητρικό όμιλο PZ Cussons, ανέφερε ότι αυτή θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των εξαγωγών, στη στήριξη των υπαρχόντων προϊόντων, στη διεύρυνση του πορτοφολίου των προϊόντων της εταιρείας με την είσοδό της σε νέους κλάδους και στη συνέχιση των επενδύσεων, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξαγορών.

Αν και ρωτήθηκε να αποκαλύψει ποιοί είναι οι νέοι κλάδοι τους οποίους «κοιτάζει» η εταιρεία, ο κ. Μπούρας απέφυγε να απαντήσει, ούτε θέλησε να πει αν η Mινέρβα είναι κοντά σε μια νέα εξαγορά –σ.σ. η τελευταία ήταν η απόκτηση του ξύδι ΤΟΠ. Ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο η εταιρεία να εισέλθει στην κατηγορία του γάλακτος ενώ δεν θέλησε να απαντήσει αν θα μπει στην αγορά της γιαούρτης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έγινε επ' αφορμή της συμπλήρωσης των 111 χρόνων παρουσίας της Mινέρβα στην αγορά, ο κ. Μπούρας, στάθηκε ιδιαίτερα στους εξαγωγικούς στόχους της εταιρείας. Όπως είπε στόχος της διοίκησης είναι σε μια τετραετία από σήμερα οι εξαγωγές της να διπλασιαστούν σε απόλυτα νούμερα.

Σήμερα οι εξαγωγές αποτελούν το 10% του τζίρου της εταιρείας και «τρέχουν» με ρυθμό αύξηση 15-20% ετησίως. Τόνισε δε «η εξαγωγική δραστηριότητα είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας.» «Το ταξίδι αυτό», όπως είπε ο κ. Μπούρας «θέλει χρόνο. Τουλάχιστον 4-5 έτη. Πρέπει να γίνει με υπομονή και επιμονή για να πετύχουμε τον στόχο μας.»

Σημειώνεται ότι η τελευταία δεκαετία ήταν καθοριστική για την πορεία της Mινέρβα, καθώς σηματοδότησε αφ' ενός τη στροφή της στη νέα πολυσχιδή δραστηριοποίησή της στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και αφ' ετέρου τη νέα στρατηγική ανάπτυξης με βασικό άξονα την αειφορία.

Τα τελευταία χρόνια, με εξαγορές εταιριών, παραγωγικών μονάδων και brands και συνεχείς επενδύσεις, η Mινέρβα διεύρυνε τις δραστηριότητές της με νέα προϊόντα βουτύρου, τυροκομικά είδη και πρόσφατα το γνωστό ξύδι ΤΟΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v