Altec: Καλεί τις τράπεζες σε «συνολική συμφωνία»

Βιώσιμη η εταιρεία, αλλά η συμφωνία με τις τράπεζες επείγει, δηλώνει ο πρόεδρος του εισηγμένου Ομίλου Θανάσης Αθανασούλης. Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις της εταιρείας προς τους πιστωτές που είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι της εισηγμένης.

Altec: Καλεί τις τράπεζες σε «συνολική συμφωνία»

Την ανάγκη για μια συνολική και πολύπλευρη συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες σε σύντομο χρονικό διάστημα τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Altec κ. Θανάσης Αθανασούλης κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης.

Ο πρόεδρος του Ομίλου αναφέρθηκε σε ένα πακέτο προτάσεων που έχει ήδη υποβάλλει η διοίκηση προς τους πιστωτές (που ταυτόχρονα είναι και μέτοχοι της εισηγμένης), προτάσεις που θεωρεί ρεαλιστικές, επεξεργασμένες, λογικές και δίκαιες.

«Διαπιστώνω πως υπάρχει από την άλλη πλευρά διάθεση κατανόησης, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Εμείς δεν μιλήσαμε ούτε για επονείδιστα χρέη, ούτε για σεισάχθειες. Αυτό που ζητάμε να συμφωνηθούν είναι:

α) ένα ανανεωμένο, βιώσιμο και εναρμονισμένο με το σήμερα επιχειρηματικό μοντέλο για την εταιρεία
β) ο εξορθολογισμός των υποχρεώσεων της
γ) η εξυγίανση των υπόλοιπων οικονομικών μεγεθών και
δ) η δυνατότητα δημιουργίας αξιών στο μέλλον.

Είναι επείγον οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, γιατί οι χρόνοι στην πληροφορική τρέχουν πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλους κλάδους. Πρέπει να εξασφαλίσουμε το σήμερα και το αύριο της εταιρείας», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασούλης, συμπληρώνοντας:

«Το 2014 ήταν για εμάς μια ακόμη χρονιά όπου όλες οι εταιρείες του Ομίλου σημείωσαν θετικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), ανταποκρινόμενες σε όλες τις βασικές τους υποχρεώσεις (προσωπικό, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία), καταβάλλοντας μέρος των τόκων, ενώ σε ότι αφορά τους προμηθευτές πληρώθηκαν οι τρέχουσες υποχρεώσεις και μέρος των παλαιότερων οφειλών που έχουν ρυθμιστεί.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως δεν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία ξεκίνησαν από την κρίση του 2008 (στις 31/3/2015 τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 77,6 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός κυμαινόταν γύρω στα 90 εκατ. ευρώ).

Το γεγονός όμως ότι ο Όμιλος λειτουργεί τόσο καλά μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον κρίσης, κόντρα στην αρνητική εικόνα εξ' αιτίας των μεγάλων υποχρεώσεών μας και των αρνητικών μας ιδίων κεφαλαίων, αλλά και παρά τις μηδαμινές επενδύσεις που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν πως η Altec είναι βιώσιμη και έχει τη δυνατότητα μεγάλης ανάπτυξης μετά από μια συμφωνία με τους πιστωτές της.

Έχουμε καταφέρει να απογοητεύσουμε όσους υποστήριζαν ότι η Altec δεν θα τα καταφέρει και θα σκοντάψει».

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της εταιρείας υπερβαίνει σήμερα τα δέκα εκατ. ευρώ (έναντι τριών εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή ημερομηνία), ενώ διεκδικούνται επιπλέον συμβάσεις ύψους οκτώ εκατ. ευρώ. Ωστόσο τονίστηκε πως η εξέλιξη των διεκδικούμενων συμβάσεων θα εξαρτηθεί και από τα όσα συμβαίνουν στο γενικότερο περιβάλλον και στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v