Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MIG: Εξαγορές αξίας 15 δισ. ευρώ εντός ενός έτους

To Marfin Investment Group έχει ήδη βρει τους στόχους εξαγοράς του και θα έχει επενδύσει 15 δισ. ευρώ εντός ενός έτους, όπως αναφέρει ο κ. Matteo Stefanel της MIG, σε συνέντευξή του στο Reuters. ”Διαφέρουμε από τους ομίλους private equity”, εξηγεί ο πρόεδρος της επιτροπής επενδυτικών προτάσεων του ομίλου.

MIG: Εξαγορές αξίας 15 δισ. ευρώ εντός ενός έτους
To Marfin Investment Group έχει ήδη βρει τους στόχους εξαγοράς του και θα έχει επενδύσει 15 δισ. ευρώ εντός ενός έτους, όπως αναφέρει ο κ. Matteo Stefanel, πρόεδρος της επιτροπής επενδυτικών προτάσεων του ομίλου, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ειδικότερα, ο κ. Stefanel επισημαίνει ότι η MIG δεν αποπροσανατολίζεται από την πρόσφατη νευρικότητα στις αγορές ομολόγων και τις αυξήσεις επιτοκίων, αναφέροντας ότι έχει ήδη βρει τους στόχους εξαγοράς στις χώρες όπου επικεντρώνεται, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Επίσης, η MIG ενδέχεται να προχωρήσει σε deals στην Τουρκία, την Εσθονία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

”Έχουμε ξεχωρίσει τους στόχους μας και έχουμε δεσμεύσει όλα τα κεφάλαια σε συγκεκριμένα deals”, αναφέρει. ”Εκτιμούμε ότι θα έχουμε επενδύσει και τα 15 δισ. ευρώ εντός ενός έτους”.

Επισημαίνεται ότι η MIG έχει ”οπλοστάσιο” ύψους 15 δισ. ευρώ για εξαγορές, μετά και την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου κατά 5,2 δισ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης χρέους (debt ratio), της MIG -η οποία παραδοσιακά δανείζεται περίπου τα διπλάσια από τα κεφάλαια που δεσμεύει η ίδια για μια εξαγορά- είναι χαμηλότερος από αυτόν που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες εταιρίες εξαγορών, οι οποίες συχνά χρηματοδοτούν τις εξαγορές τους με δανεισμό σε ποσοστό 80%.

Ο κ. Stefanel, ο οποίος πήγε στη MIG το Μάρτιο από την Deutsche Bank, όπου ήταν επικεφαλής του τμήματος που καλύπτει χρηματοοικονομικά ιδρύματα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος ότι η δυσπιστία που πολλές φορές εκφράζεται ως προς τα διασυνοριακά deals δεν θα περιορίσει τα σχέδια εξαγορών του ομίλου.

”Ενδιαφερόμαστε για πρόσφατα ιδιωτικοποιημένες μονάδες, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό”, τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα κυβερνήσεων που προσπαθούν να μπλοκάρουν τις εξαγορές εταιριών σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος από ξένους. Όπως πρόσθεσε, η MIG συμπεριλαμβάνει τις κυβερνήσεις στις διαπραγματεύσεις για τέτοιες εξαγορές.

Επίσης, η MIG δεν επηρεάζεται από την πρόσφατη πολεμική εναντίον των ομίλων private equity, καθώς, όπως αναφέρει ο κ. Stefanel, λόγω της δομής της, αποφεύγει πολλά από τα αμφιλεγόμενα στοιχεία του κλάδου.

Τα σωματεία εργαζομένων και οι πολιτικοί ανά τον κόσμο ασκούν ολοένα και ισχυρότερη κριτική στους ομίλους εξαγορών λόγω των περικοπών θέσεων εργασίας και την αύξηση του δανεισμού στις εταιρίες που επενδύουν. ”Θεωρούμε ότι διαφέρουμε από τους ανταγωνιστές ομίλους private equity”, εξηγεί ο κ. Stefanel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v