Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΕΒΓΑΛ: Μεταφέρει εμπορικά σήματα σε θυγατρική στη Μ. Βρετανία

Ελεύθερη πτώση κατέγραψαν πέρυσι τα μεγέθη της ΜΕΒΓΑΛ, η οποία σύστησε θυγατρική στο Ην. Βασίλειο στην οποία θα μεταβιβάσει τα εμπορικά της σήματα. Τι υποστηρίζει η διοίκησή της για τη συμφωνία με ξένο επενδυτή.

ΜΕΒΓΑΛ: Μεταφέρει εμπορικά σήματα σε θυγατρική στη Μ. Βρετανία

Στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό τη μεταβίβαση των εμπορικών σημάτων της και των ονομασιών χώρου διαδικτύου, διατηρώντας το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αυτών, προχώρησε η ΜΕΒΓΑΛ.

Η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία η οποία «είδε» για μια ακόμη χρονιά τα μεγέθη της να πιέζονται προς τα κάτω, ευελπιστεί ότι εφέτος θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεπάρκειας κεφαλαίου κίνησης και των επιπτώσεων που έχει αυτό στην εν γένει λειτουργία της.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική της έκθεση για το 2014, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις και πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, με ξένο επενδυτικό κεφάλαιο για την χρηματοδότηση της. Μέσω της συμφωνίας αυτής, όπως αναφέρεται, θα επιτευχθεί η συνολική αναδιάρθρωση του δανεισμού με τις πιστώτριες τράπεζες και περαιτέρω η εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας.

Επίσης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της δυσχερούς κατάστασης που έχει προκύψει, όπως αναφέρει στην ίδια έκθεση, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθούν και άλλες κινήσεις και συνέργειες αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων και εξοικονόμησης κόστους.

Η διοίκηση εκτιμά βάσιμα ότι τα παραπάνω αναμενόμενα γεγονότα θα επισυμβούν, και θα έχουν ως αποτέλεσμα την βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και της οικονομικής κατάστασης και περαιτέρω θα διασφαλίσουν συνθήκες ομαλής συνέχισης των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Οι επιπτώσεις της δυσχέρειας στη ρευστότητα της εταιρείας και εν γένει το επισφαλές οικονομικό περιβάλλον – απόρροια της οικονομικής κρίσης, αποτυπώνονται στα μεγέθη της ΜΕΒΓΑΛ για το 2014, όπου ο τζίρος της μητρικής μειώθηκε κατά 12,3% στα 125,704 εκατ. ευρώ και του ομίλου κατά 12,31% στα 125,817 εκατ. ευρώ.

Πάντως το ΕΒΙΤDΑ σε επίπεδο εταιρίας αυξήθηκε κατά 5,337 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 1,995 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικού 3,342 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους της διαμορφώθηκαν σε ζημιές 6,092 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 14,890 εκατ. ευρώ (του ομίλου σε ζημιές 7,020 εκατ. ευρώ από ζημιές 15,741 εκατ. ευρώ το 2013).

Όπως σημειώνεται στην οικονομική της έκθεση η εταιρεία αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα ρευστότητας με επακόλουθο τον περιορισμό των δραστηριοτήτων εξαιτίας των δυσκολιών στη συνδιαλλαγή με τους προμηθευτές.

Ως προς την αρχή της συνέχισης της δραστηριότητας (going concern), θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τόσο του ομίλου όσο και της εταιρείας είναι μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά ποσά 45,306 εκατ. ευρώ και 40,786 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Βάσει των παραπάνω εντοπίζεται ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης, η οποία έχει ως συνέπεια την δυσχέρεια έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεων. Κατ΄ επέκταση δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή προμήθεια πρώτων υλών, γεγονός που έχει συνέπειες και στη λειτουργία των πωλήσεων και περαιτέρω στην επίτευξη των στόχων και προγραμμάτων της διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v