Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Εγκώμια από γερμανικό Τύπο

Υπό τον τίτλο ”Η Μυτιληναίος ”τοποθετείται” στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας”, η γερμανική οικονομική εφημερίδα ”Handelsblatt” αφιερώνει μία ολόκληρη σελίδα στην ελληνική εταιρία, όπου καταγράφονται τα πεπραγμένα αλλά και οι στόχοι της.

Μυτιληναίος: Εγκώμια από γερμανικό Τύπο
Υπό τον τίτλο ”Η Μυτιληναίος ”τοποθετείται” στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας”, η γερμανική οικονομική εφημερίδα ”Handelsblatt” αφιερώνει μία ολόκληρη σελίδα στην ελληνική εταιρία, όπου καταγράφονται τα πεπραγμένα αλλά και οι στόχοι της.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:

”Οι μεγάλες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του πρόσφατου κύματος καύσωνα στην Ελλάδα υποδήλωσαν για μία ακόμα φορά την ανάγκη της χώρας για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Μόνο για φέτος θα πρέπει να ανεγερθούν πέντε ιδιωτικές μονάδες ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ως νέος παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος επιδιώκει να καταστεί η εταιρία συμμετοχών Μυτιληναίος, η οποία μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στην επεξεργασία μετάλλου και στον τομέα των μηχανολογικών εξοπλισμών.

Με τα παραπάνω δεδομένα πολλοί αναλυτές συνιστούν την αγορά της μετοχής της εν λόγω εταιρίας, η οποία αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής και στη Γερμανία.

Η Μυτιληναίος προτίθεται στο τρίτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους να συνδεθεί με το ελληνικό δίκτυο με έναν σταθμό ισχύος 334 MW, ενώ το 2009 θα ακολουθήσει η σύνδεση ενός σταθμού αερίου ισχύος 430 MW. Εκτός αυτού η Μυτιληναίος έχει υποβάλει αίτηση παραγωγής σταθμού άνθρακος ισχύος 600MW.

Τον Απρίλιο η Μυτιληναίος έκανε γνωστή τη δημιουργία ενός JV με την ισπανική εταιρία παραγωγής Endesa, ενώ η εταιρία έχει την επωνυμία Endesa Hellas.

H Μυτιληναίος θα εισφέρει τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της και τις υφιστάμενες άδειές της και θα κατέχει ένα ποσοστό 49,99% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, ενώ η Endesa καταβάλλει για το 50,01% του μετοχικού κεφαλαίου 600.000.000 ευρώ μετρητά. Το JV θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2008.

Ο διευθύνων σύμβούλος της Μυτιληναίος δήλωσε ότι εφόσον όλα ”τρέξουν” ως έχουν σχεδιαστεί, τότε η κοινή εταιρία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2010.

Η Μυτιληναίος έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2015 να ελέγχει το 16% της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για αυτό το μερίδιο αγοράς θα πρέπει η εταιρία να εξασφαλίσει ισχύ 1.500 ΜW από θερμικές πηγές ενέργειας και ισχύ 500 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Μυτιληναίος, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να καταλάβει ισχυρή θέση στην απελευθερωμένη ελληνική αγορά ενέργειας” δηλώνει ο Ανδρέας Κοντογούρης, υπεύθυνος του τμήματος ξένων θεσμικών στην P&K, αναγνωρίζοντας την απόδοση της εταιρίας.

Πέραν αυτών, ο κ. Κοντογούρης αναφέρει ότι η Μυτιληναίος απέκτησε σημαντική υπεροχή στη χώρα με την προσέλκυση και στελέχωση από ”υψηλής αξίας” στελεχών και με τις στρατηγικής σημασίας εξαγορές, όπως αυτή της εταιρίας ΜΕΤΚΑ το 1999, που δραστηριοποιείται στις μεταλλικές κατασκευές, στην κατασκευή σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και της εξαγοράς της εταιρίας παραγωγής αλουμινίου ”ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” το 2005.

Ο Αναλυτής της χρηματιστηριακής ”Π&Κ”, κ. Κώστας Ντούνας, θεωρεί τη μετοχή της Μυτιληναίος υποτιμημένη, παρά το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής με την άνοδο περίπου 20% από την αρχή του έτους του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χ.Α. αυξήθηκε 7%.

Ο κ. Ντούνας επίσης αναφέρει ότι με δεδομένες τις προβλέψεις για περίπου δεκαπλάσια κέρδη (προ φόρων) για το έτος 2008, η μετοχή εκτιμάται ως ελκυστική.

Επιπλέον, συμβουλεύει τους επενδυτές να προσδώσουν ιδιαίτερο (επενδυτικό) βάρος στη μετοχή της Μυτιληναίος, της οποίας το 37% ανήκει στην οικογένεια Μυτιληναίου και τοποθετεί τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής στα 43 ευρώ.

Η Μυτιληναίος ανήγγειλε κατά την τρέχουσα χρήση κέρδη για το 2006 ύψους 188,3 εκατομμυρίων ευρώ (EBITDA). Οι αναλυτές υπολογίζουν για το έτος 2008 242 εκατομμύρια ευρώ και για το έτος 2009 259 εκατομμύρια ευρώ κέρδη.

Ο αναλυτής της Π&Κ αποτιμά τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Ντούνας υπογραμμίζει ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η μελλοντική προστιθέμενη αξία που θα προκύψει από το JV με την Endesa και οι συνέργιες της Αλουμινίον της Ελλάδος από την ενοποίηση, τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μεγάλη δυναμικότητα διαβλέπουν οι αναλυτές στην ελληνική αγορά και κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προς το παρόν καλύπτουν 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. θα πρέπει το μερίδιο στην αγορά από τις ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2010 να ανέλθει σε ποσοστό 20,1%.

Αυτός ο τομέας στην Ελλάδα είναι ελκυστικός για επενδύσεις, εξαιτίας των υψηλών επιδοτήσεων και της μακροχρόνιας προκαθορισμένης τιμολόγησης για την παροχή ενέργειας.

Από κοινού με την Endesa, η Μυτιληναίος έχει την πρόθεση να επεκταθεί και στις γειτονικές αγορές ενέργειας, όπως της Τουρκίας, Βουλγαρίας, FYROM, Κύπρου και Αλβανίας, οι οποίες έχουν επίσης μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και επιπλέον προσφέρουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με την Ελλάδα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v