Οι δραστηριότητες και η περιουσία του N. Sawiris

Με προσωπική περιουσία περί τα 10 δισ. δολάρια, ο Ναγκίμπ Σαουίρις συγκαταλέγεται πλέον στους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους της τεχνολογίας στον κόσμο. Διαβάστε τις πολυσχιδείς δραστηριότητες της οικογένειας του Αιγύπτιου επιχειρηματία, στο στόχαστρο του οποίου βρίσκεται η Tellas.

Οι δραστηριότητες και η περιουσία του N. Sawiris
του Φώτη Κόλλια

Επενδύσεις και σε άλλους τομείς πέραν των τηλεπικοινωνιών φέρεται να επιθυμεί να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις, που συναντήθηκε το πρωί με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Οι δραστηριότητες του κ. Σαουίρις στις τηλεπικοινωνίες είναι ευρέως γνωστές μετά την απόκτηση της Wind Ελλάς και την εν εξελίξει προσπάθεια πλήρους μετοχικού ελέγχου της Tellas.

Με προσωπική περιουσία περί τα 10 δισ. δολάρια, ο Ναγκίμπ Σαουίρις συγκαταλέγεται πλέον στους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους της τεχνολογίας στον κόσμο.

Όμως, η Orascom Telecom είναι μόνο ένα μικρό τμήμα της αυτοκρατορίας που ίδρυσε πριν από περίπου 50 χρόνια ο πατέρας του Όνσι Σαουίρις.

Το 1961, εξαιτίας των ταραχών στην Αίγυπτο, ο πατριάρχης των Sawiris, 77 ετών σήμερα, αναγκάστηκε να διαφύγει στη Λιβύη όπου έχτισε την αυτοκρατορία του από την αρχή. Επέστρεψε στην Αίγυπτο στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με την εφαρμογή της πολιτικής ”Infitah” (”ανοιχτές πύλες”) από τον Αν. Σαντάτ.

Σήμερα η οικογένεια, κόπτες χριστιανοί στο θρήσκευμα, ελέγχει τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή (που δεν στηρίζεται στο πετρέλαιο), με τέσσερις βασικούς πυλώνες: Την Orascom Telecom που διαχειρίζεται ο Ναγκίμπ Σαουίρις, την Orascom Construction Industries (OCI) υπό τη διαχείριση του αδελφού του Νάσσεφ, την Orascom Hotel & Development (OHD) της οποίας ηγείται ο έτερος αδελφός Σάμι και την Orascom Technology Solutions (OTS).

Εταιρίες του ομίλου είναι σήμερα εισηγμένες στα χρηματιστήρια του Καΐρου, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, ενώ το δίκτυο θυγατρικών εκτείνεται σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.

Η Orascom Contruction Industries δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών και των δομικών υλικών, με εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, έτοιμου μπετόν κ.λπ. σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Η ετήσια δυναμικότητα των εργοστασίων τσιμέντου που διαθέτει η εταιρία σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη (Ισπανία) θα προσεγγίζει σύντομα τα 40 εκατ. τόνους.

Στις τελευταίες εξαγορές τσιμεντοβιομηχανιών του ομίλου περιλαμβάνονται μονάδες σε Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλγερία, Βόρειο Ιράκ και Νιγηρία.

Πυρήνας των δραστηριοτήτων του ομίλου είναι οι κατασκευές και δραστηριότητα του πατρός Σαουίρις με την OCI εμπλέκεται σήμερα σε περισσότερα από 100 έργα σε 20 χώρες του κόσμου.

Κύρια θυγατρική του ομίλου στον συγκεκριμένο τομέα είναι η εδρεύουσα στο Βέλγιο Besix Group η οποία εξειδικεύεται σε έργα υποδομής, κτιριακά και λιμανικά, ενώ αντίστοιχη είναι και η δραστηριότητα της Contrack International που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Στον τομέα των συμβάσεων παραχώρησης ο όμιλος συμμετέχει σε διαχείριση λιμανιού, βιομηχανικού πάρκου, αλλά και σε εταιρίες διανομής φυσικού αερίου.

Τεράστια έργα ανάπτυξης τουριστικών και παραθεριστικών συγκροτημάτων προωθεί αυτή την περίοδο ο άλλος βραχίονας του ομίλου Orascom, η Orascom Hotels & Develpmoment του οποίου ηγείται ο Σάμι Σαουίρις, ο Βενιαμίν της οικογένειας.

Σήμερα η εταιρία έχει υπό διαχείριση 116 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε επτά χώρες στα οποία αναπτύσει τουριστικά συγκροτήματα. Το συγκρότημα ”El Gouna” στην Ερυθρά Θάλασσα και το ”Taba Heights” στη Χερσόνησο του Σινά είναι δύο από τις σχεδόν ολοκληρωμένες αναπτύξεις του ομίλου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερα αντίστοιχα έργα στο Ομάν, καθώς και ένα μεγάλο παραθεριστικό συγκρότημα (”Tala Bay”) στην Άκαμπα της Συρίας. Ένα από τα έργα που πρόκειται να αναπτύξει η εταιρία έχει έκταση ενός εκατ. τετραγωνικών μέτρων στο Andermatt της Ελβετίας που απέκτησε πέρυσι.

Η περισσότερο γνωστή Orascom Telecom είναι σήμερα ο μεγαλύτερος όμιλος κινητής τηλεφωνίας σε Αφρική και Μέση Ανατολή με παρουσία σε επτά χώρες και έσοδα περί το 1,1 δισ. δολάρια και κέρδη 183 εκατ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2007.

Οι θυγατρικές της εταιρίας, από την Αλγερία μέχρι το Πακιστάν, είχαν περίπου 25 εκατομμύρια συνδρομητές στα τέλη Μαρτίου 2007, ενώ τους τελευταίους μήνες έλαβαν δύο επιπλέον άδειες κινητής τηλεφωνίας. Η πλειοψηφία των μετοχών της Orascom Telecom ελέγχεται από τη Weather Investments η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ιταλικής Wind, αλλά και της Wind Ελλάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v