Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OpenCircle: Άνοιξε ο κύκλος άντλησης κεφαλαίων για ΜμΕ

Χρηματοδότηση συνολικού ύψους 600.000 ευρώ διεκδικούν τρία επιχειρηματικά σχέδια από εγχώριες εταιρίες. Η άντληση κεφαλαίων πραγματοποιείται μέσω crowdfunding από «πλατφόρμα» που διαχειρίζεται η εταιρία Parnasse. Τι αφορούν τα projects.

OpenCircle: Άνοιξε ο κύκλος άντλησης κεφαλαίων για ΜμΕ

Ξεκίνησε επισήμως η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση τριών νέων επιχειρηματικών σχεδίων από τρεις αντίστοιχες καινοτόμες και αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρίες.

Η OpenCircle, η ελληνική πλατφόρμα Συμμετοχικών Επενδύσεων (equity crowdfunding), που δημιούργησε και διαχειρίζεται η εταιρία Parnasse, ξεκίνησε επισήμως τη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων για ΜμΕ στοχεύοντας να προσφέρει σε ελληνικές καινοτόμες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις τη δυνατότητα για εναλλακτική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν χθες σε εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης ο πρόεδρος της Parnasse κ. Ξενοφών Κορκίδης και ο CEO της κ. Σωκράτης Πλούσσας, ήδη στην πλατφόρμα έχουν «ανέβει» τρία επιχειρηματικά σχέδια από αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες οι οποίες διεκδικούν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 600.000 ευρώ.

Πρόκειται για τις εταιρείες:

- Pinnatta, η οποία αναπτύσσει την ομώνυμη εφαρμογή επικοινωνίας μέσω διαδραστικών μηνυμάτων για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

- Offerial, η οποία αναπτύσσει εφαρμογές για προσωποποιημένο ξενοδοχειακό μάρκετινγκ

- Ark Analytics, η οποία παρέχει εξειδικευμένα εργαλεία και συστήματα διαχείρισης κινδύνων (risk management).

Σύμφωνα με τον CEO της Parnasse, κ. Σωκράτη Πλούσσα και οι τρεις εταιρείες πληρούν τα κριτήρια μιας υγιούς και νέου προσανατολισμού επιχειρηματικότητας, είναι εξωστρεφείς, αναπτυσσόμενες και με στέρεο business plan το οποίο παρουσιάζεται ενδελεχώς μέσω της πλατφόρμας και είναι διαθέσιμο στους επενδυτές – μέλη της OpenCircle.

Σημειώνεται ότι τα επιχειρηματικά σχέδια παρουσιάζονται συνοδευόμενα από πλήρη οικονομικά δεδομένα και πληροφορίες, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των υποψηφίων επενδυτών- εγγεγραμμένων μελών της πλατφόρμας.

Οι υποψήφιοι επενδυτές-μέλη, οι οποίοι ήδη ξεπερνούν τους 450, περίπου 150 εκ των οποίων έχουν επεξεργαστεί τα πρώτα τρία επιχειρηματικά σχέδια, και 70 εξ αυτών των ιδιωτών επενδυτών έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον για χρηματοδότηση, έχουν τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης και παρακολούθησης της διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων μέσα από μια τυποποιημένη διαδικασία, που εξασφαλίζει διαφάνεια και αποτελεσματική αξιολόγηση των αιτούμενων επιχειρηματικών σχεδίων.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της OpenCircle "ο στόχος της πλατφόρμας, η οποία εισαγάγει στην ουσία το θεσμό του equity crowdfunding στην ελληνική πραγματικότητα είναι να δημιουργήσουν μια επενδυτική κοινότητα η οποία θα παρέχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις με προοπτικές."

Όπως είπε ο πρόεδρος της Parnasse κ. Ξενοφών Κορκίδης "η OpenCircle εισάγει το μοντέλο των συμμετοχικών επενδύσεων στην Ελλάδα και αποτελεί ένα εναλλακτικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την κεφαλαιοδότηση των ΜΜΕ ελληνικών εταιριών. «Στοχεύουμε» όπως σημείωσε ο ίδιος «στην ενεργοποίηση πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, ώστε να υποστηρίξουμε τη νέα γενιά επιχειρήσεων, που με τη σειρά τους θα αποτελέσουν τους φορείς ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας».

Σημειώνεται ότι στόχος της Parnasse είναι μέσω της Open Circle η άντληση 3 εκατ. ευρώ εντός του 2015, ενώ προετοιμάζει την παρουσίαση νέων επιχειρήσεων στην πλατφόρμα της.

Αν και ο θεσμός του equity crowdfunding είναι πολύ νεαρός τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως έχει αποτελέσει σημαντικό μοχλό άντλησης κεφαλαίων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Οι κ.κ. Κορκίδης και Πλούσσας εκτιμούν ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά των επενδυτών. Παρά το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι ακόμη ασαφές στην Ευρώπη εκτιμούν ότι με στοχευμένες παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία για να εξυπηρετήσει την υπαρκτή και αδήριτη ανάγκη εναλλακτικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v