Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Επένδυση 850 εκατ. ευρώ στην Ελευσίνα

Επένδυση 850 εκατ. ευρώ (+/-10%) δρομολογούν τα ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου διυλιστηρίου. Σκοπός της επένδυσης είναι η παραγωγή καυσίμων με ουσιαστικά μηδενική συγκέντρωση θείου, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

ΕΛΠΕ: Επένδυση 850 εκατ. ευρώ στην Ελευσίνα
της Χρύσας Λιάγγου

Επένδυση 850 εκατ. ευρώ (+/-10%) δρομολογούν τα ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου διυλιστηρίου. Σκοπός της επένδυσης είναι η παραγωγή καυσίμων με ουσιαστικά μηδενική συγκέντρωση θείου, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέων μονάδων μετατροπής και την αναβάθμιση των βοηθητικών μονάδων με τη χρήση νέας τεχνολογίας.

Η διοίκηση του ομίλου παρουσίασε σήμερα για πρώτη φορά την επένδυση και τα βασικά στοιχεία της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ξεκινώντας ουσιαστικά μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης με βασικό στόχο την κάμψη των αντιδράσεων από τοπικούς φορείς που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ υποστήριξε παρουσιάζοντας στοιχεία από τη μελέτη ότι η νέα επένδυση θα λειτουργήσει θετικά προς το περιβάλλον βελτιώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση και έδωσε τα εξής στοιχεία:

α. Μείωση του διοξειδίου του θείου κατά 70,2%,

β. μείωση στα οξείδια του αζώτου κατά 11,6%,

γ. μείωση στα αιωρούμενα σωματίδια κατά 84,2% και

δ. μείωση του όγκου των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων κατά 24%.

Η όλη ανησυχία του ομίλου, όπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις του προέδρου κ. Τίμου Χριστοδούλου και του διευθύνοντος σύμβουλου κ. Παναγιώτη Καβουλάκου, εστιάζεται στις αντιδράσεις για το περιβάλλον, λόγω του γενικότερου κλίματος που επικρατεί και ”αδικεί” τη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία έρχεται για να βελτιώσει τον κλάδο της διύλισης στην Ελλάδα όχι μόνο σε επίπεδο παραγωγής αλλά και σε επίπεδο προϊόντων, αφού θα παράγει καθαρότερα καύσιμα, περιορίζοντας τους ρύπους των αυτοκινήτων.

Σε μια προσπάθεια αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών αλλά και της Πολιτείας η διοίκηση των ΕΛΠΕ είχε συνάντηση με τους βουλευτές του Υπολοίπου Αττικής και θα έχει και δεύτερη μετά την κατάθεση της μελέτης, ενώ η διοίκηση απηύθυνε έκκληση και προς τα ΜΜΕ να συνδράμουν στην αντικειμενική πληροφόρηση για τη νέα επένδυση.

Προσφέρθηκε μάλιστα να μεταφέρει όσους δεν πείθονται στο Ρότερνταμ για να επισκεφθούν αντίστοιχη μονάδα που λειτουργεί μέσα στην πόλη, χωρίς κανένα πρόβλημα για την ασφάλεια και το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης εκφράστηκε εμμέσως πλην σαφώς και μια ανησυχία για τυχόν καθυστέρηση της έκδοσης των περιβαλλοντικών αδειών από το ΥΠΕΧΩΔΕ, λόγω της άτυπης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν θα επηρεαστεί η έκδοση των αδειών ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ”ελπίζουμε όχι”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v