Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βολές Παναγιωτάκη για κακοπληρωτές και ΡΑΕ

Ο νέος επικεφαλής της Επιχείρησης τόνισε ότι θα αναβαθμιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ΔΕΗ, χωρίς όμως να ανέχεται όσους δεν πληρώνουν ενώ μπορούν, ενώ εκτίμησε ότι υπό τη νέα της σύνθεση η ΡΑΕ θα επαναπροσδιορίσει τη στάση της έναντι της ΔΕΗ.

Βολές Παναγιωτάκη για κακοπληρωτές και ΡΑΕ
Οι κακοπληρωτές αλλά και η ΡΑΕ βρέθηκαν στο στόχαστρο του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Ο νέος επικεφαλής της Επιχείρησης, στη πρώτη του δημόσια παρέμβαση, εστίασε κυρίως στις σχέσεις της ΔEΗ με την κοινωνία, τονίζοντας ότι θα αναβαθμιστεί ο κοινωνικός της χαρακτήρας, χωρίς όμως να ανέχεται όσους δεν πληρώνουν ενώ μπορούν, και στις σχέσεις της ΔEΗ με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Όπως είπε, δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την ανεξαρτησία της ΡΑΕ. Ωστόσο τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα η ΡΑΕ απέρριπτε συνεχώς αιτήματα της ΔEΗ, ενώ λίγο ενδιαφέρθηκε για τους καταναλωτές. Συμπλήρωσε δε ότι πιστεύει πως η ΡΑΕ με τη νέα της σύνθεση θα επαναπροσδιορίσει τη στάση της έναντι της Επιχείρησης.

Σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις, ο κ. Παναγιωτάκης τις απέδωσε στη στρεβλή λειτουργία της αγορά, καθώς όπως είπε, η ΔΕΗ δεν ωφελήθηκε από αυτές, αλλά και στη μεγάλη διέισδυση των φωτοβολταϊκών.

Τέλος, επανέφερε το αίτημα για προσλήψεις, ιδίως επιστημονικού προσωπικού, τις υπηρεσίες του οποίου έχει ανάγκη η Επιχείρηση.

Από μηδενική βάση η αγορά ηλεκτρισμού

Υπέρ των διμερών συμβολαίων με πελάτες της, παρά με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, τάχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια του συνεδρίου του Economist.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ μίλησε για την ανάγκη επανασχεδιασμού της αγοράς, εξέφρασε την άποψη ότι οι δημοπρασίες, μέσω των οποίων επιδιώκεται το άνοιγμα της αγοράς λιανικής, αποτελούν εμβαλωματική λύση που δεν λύνει το πρόβλημα στην ουσία του. Επίσης, αμφισβήτησε κατά πόσον είναι σωστό να συζητείται το θέμα της απελευθέρωσης στο πλαίσιο του Brussels Group.

Σε ό,τι δε αφορά τους μηχανισμούς για την αμοιβή των μονάδων που προσφέρουν ασφάλεια στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού (μονάδες φυσικού αερίου), ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την άποψη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν χρειάζονται, τουλάχιστον για δυο ακόμη χρόνια.

Στον κ. Παναγιωτάκη απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Ανδρέας Τζούρος, ο οποίος είπε ότι οι δημοπρασίες μελετήθηκαν και προτάθηκαν για να ανοίξει η αγορά επειδή η ΔΕΗ κατέχει το 97% της προμήθειας στην Ελλάδα. Επίσης, τόνισε ;oτι ανταγωνισμός μπορεί να υπάρξει μόνο όταν και άλλοι παίκτες αποκτήσουν πρόσβαση αμέσως ή εμμέσως στις πηγές ενέργειας στις οποίες έχει πρόσβαση μόνο η ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v