Μαχαίρας (Delhaize): Ερχεται μείωση τιμών 10% στο εμπόριο

Ραγδαία πτώση τιμών στο λιανεμπόριο μετά τον Ιούνιο προβλέπει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου της Delhaize. Προβλέπει αυξημένα κόστη λόγω αβεβαιότητας. Καθυστερημένη η συγκέντρωση στα σούπερ μάρκετ, τονίζει, προβλέποντας ότι θα μείνουν πέντε αλυσίδες στην αγορά.

Μαχαίρας (Delhaize): Ερχεται μείωση τιμών 10% στο εμπόριο

Μειώσεις τιμών οι οποίες μπορούν να προσεγγίσουν το 10% «βλέπει» ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας (φωτό), Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ομίλου Delhaize που ελέγχει την ΑΒ Βασιλόπουλος & Διευθύνων Σύμβουλος Νοτιοανατολικής Ευρώπης & Ασίας.

Από το βήμα του 11ου συνεδρίου του ECR Hellas, ο κ. Μαχαίρας είπε ότι μετά τον Ιούνιο η πτώση των τιμών στην αγορά θα είναι ραγδαία και θα έλθει και από τη μείωση των διοικητικών εξόδων που φθάνει σήμερα στο 23%.

Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι το επόμενο διάστημα λιανεμπόριο και δη προμηθευτές θα αρχίσουν να βλέπουν αυξημένα κόστη λόγω των τελευταίων γεγονότων. Για να σημειώσει «θα πρέπει να απορροφήσουμε αυτές τις αυξήσεις και τον ΦΠΑ (σ.σ. αναφερόμενος σε ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών) και να γίνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί στις τιμές».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του εγχώριου λιανεμπορίου σημείωσε ότι η συγκέντρωση ήρθε στην Ελλάδα με καθυστέρηση 15ετίας εξαιτίας της νομοθεσίας αλλά και της απάθειας. Εκτίμησε ότι έρχονται και άλλες αλλαγές στο χώρο, εκτίμησε ότι δεν θα μείνουν πάνω από 5 μεγάλα groups, ενώ σημείωσε με έμφαση «παλιά οι retailers γίνονταν bankers, σήμερα οι τραπεζίτες γίνονται λιανέμποροι».

Ειδικότερα και σε ότι αφορά τις αλλαγές στον χάρτη του εγχώριου λιανεμπορίου, ο κ. Μαχαίρας σημείωσε ότι μεγάλα ονόματα γίνονται μικρά και από το 2008, 37 αλυσίδες σούπερ μάρκετ σταμάτησαν τη λειτουργία τους και 850 καταστήματα εξαγοράσθηκαν.

Για τη γενικότερη οικονομική – πολιτική κατάσταση σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο (σ.σ. αναφερόμενος και στις υπόλοιπες 5 εκλογικές αναμετρήσεις στην ΕΕ από τις συνολικά 7 της φετινής χρονιάς) και έως τότε θα ζούμε με το σταγονόμετρο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v