Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καλύτερες μέρες» βλέπει η Viohalco

Η αλλαγή μοντέλου και το επενδυτικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ δίνει την ευκαιρία στον Όμιλο να εκμεταλλευθεί νέες ευκαιρίες στο μέλλον. Τι δηλώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της εισηγμένης κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος.

«Καλύτερες μέρες» βλέπει η Viohalco

«Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού μας προγράμματος ύψους 350 εκατ. ευρώ, είμαστε σε θέση να εκμεταλλευθούμε ευκαιρίες, να μπούμε σε νέες κερδοφόρες αγορές και να συνεχίσουμε τη στροφή μας προς προϊόντα υψηλότερης προτιθέμενης αξίας. Επιπλέον, μας βοηθάει η χαμηλότερη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ θα ωφεληθούμε σε βάθος χρόνου και από τις μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές που χρειάζεται να γίνουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα».

Αυτά δήλωσε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο κ. Δημήτριος Κυριακόπουλος, CFO της εισηγμένης.

Ο κ. Κυριακόπουλος αφού δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του Ομίλου («πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα σε βάθος χρόνου»), αναφέρθηκε και στην στροφή που έκανε η ΒΙΟΧΑΛΚΟ μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης:

«Από ένας κατά βάση εξωστρεφής Όμιλος αποφασίσαμε πως πρέπει να μετεξελιχθούμε σε έναν απόλυτα εξωστρεφή Όμιλο. Και αυτό γιατί στο ξεκίνημα της κρίσης και της μεγάλης πτώσης στην οικοδομική δραστηριότητα, εκτιμήσαμε ότι οι παλιές καλές ημέρες της εγχώριας αγοράς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πως η όποια σταθεροποίηση θα γινόταν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνα του παρελθόντος. Γι αυτό άλλωστε, αναδιαρθρώσαμε τον Όμιλο».

Η ουσία είναι πως το πρώτο φετινό τρίμηνο αναμένεται να είναι σαφώς καλύτερο από το αντίστοιχο περυσινό (γενικότερα ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου αναμένεται να έχουν βελτιωμένο 2015 με βάση τους αναλυτές), ενώ μερικά από τα στοιχεία που αναμένεται να επιδράσουν θετικά στο μέλλον είναι:

Στα Σωληνουργεία Κορίνθου η αύξηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου συμβάσεων, μετά από τρεις σημαντικές συμβάσεις που κλείστηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ. Επίσης, η προσδοκία για ανάληψη εργασιών από τον TAP μέσα στο 2015 και η επένδυση για την παραγωγή υποβρύχιων σωλήνων που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσής της.

Στα Ελληνικά Καλώδια το πρώτο έργο που εκτελείται στη διασύνδεση νησιών (Κυκλάδες) με υποβρύχια καλώδια (παραγωγή από τη θυγατρική Fulgor) και οι πολύ καλές προοπτικές στο συγκεκριμένο τύπο καλωδίων.

Στην ΕΛΒΑΛ που δουλεύει με παραγωγική δυναμικότητα 100%, οι κινήσεις για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο (φύλλα τυπογραφίας).

Στην ΧΑΛΚΟΡ η αύξηση των πωλήσεων και η απόκτηση εμπορικής εταιρείας στη Γαλλία.

Στη ΣΙΔΕΝΟΡ η μείωση του κόστους λόγω της λειτουργίας του επαγωγικού φούρνου στη Μαγνησία από το 2014 και στη Θεσσαλονίκη (από το προσεχές φθινόπωρο) καθώς και τα εξειδικευμένα προϊόντα που θα παράγει η μονάδα στη Βουλγαρία.

• Στο μέτωπο της ακίνητης περιουσίας, ξεκινά τον Ιούνιο το εμπορικό πάρκο στην Κόρινθο (έχουν ήδη συμφωνήσει Σκλαβενίτης, Μασούτης και Nike), επιδιώκεται η λειτουργία του ξενοδοχείου στην Πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ συνεχίζεται και η διαχείριση του εμπορικού κέντρου River West. «Η ακίνητη περιουσία που διαθέτει η ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι μεγάλη και όταν θα ανακάμψει η εγχώρια αγορά ακινήτων, θα πάρει την αξία που της ταιριάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος.

Τέλος, σχετικά με την μετεγκατάσταση της Viochalco στο Βέλγιο, ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε πως «άδικα έγινε τόσος θόρυβος. Όταν η μητρική εταιρεία συμμετοχών πηγαίνει να δανειστεί είναι φυσικό πως τίθεται το ζήτημα για το πού είναι οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις. Το πρόβλημα λοιπόν του ελληνικού κινδύνου εξακολουθεί να υπάρχει.

Ωστόσο, όποτε οι θυγατρικές της στην Ελλάδα χρειαστούν κεφάλαια, τότε η μητρική θα ανταποκριθεί, όπως και ήδη ανταποκρίνεται (εννοείται προφανώς η περίπτωση της ΣΙΔΕΝΟΡ). Πάντως, η παρουσία σε ένα διεθνές χρηματιστήριο σε συνδυασμό με μια μελλοντική βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα -πράγμα που θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει-, θα βοηθήσουν την Viochalco είτε να δανειστεί από τις τράπεζες, είτε να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v