Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα stock options

Πρόγραμμα χορήγησης stock options στα ανώτερα στελέχη, οκταετούς διάρκειας με ανώτατο αριθμό μετοχών τα 12.000.000 εάν ασκηθούν όλα τα δικαιώματα, ενέκρινε η Β’ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία συνεδρίασε με απαρτία 39,2% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

ΕΤΕ: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα stock options
Πρόγραμμα χορήγησης stock options στα ανώτερα στελέχη, οκταετούς διάρκειας με ανώτατο αριθμό μετοχών τα 12.000.000 εάν ασκηθούν όλα τα δικαιώματα, ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Β’ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία συνεδρίασε σήμερα 28 Ιουνίου, με απαρτία 39,2% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Το πρόγραμμα διάθεσης δικαιωμάτων προαιρέσεως αγοράς μετοχών της Τράπεζας (stock options) αφορά στα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στα διευθυντικά στελέχη και στο προσωπικό της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών.

Το ανωτέρω πρόγραμμα εγκρίθηκε υπό τους εξής κύριους όρους:

Α) Το Πρόγραμμα έχει οκταετή διάρκεια από τη σχετική έγκριση της Γ.Σ. και λήγει το έτος 2015. Το Δ.Σ. της Τράπεζας οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά την απόφαση της Γ.Σ. έχει την ευχέρεια να αποφασίσει την απονομή δικαιωμάτων προαιρέσεως στο πλαίσιο πάντοτε της αποφάσεως της Συνέλευσης.

Β) Από το Πρόγραμμα ως δικαιούχοι προβλέπονται τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα διευθυντικά στελέχη, οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα και τα αντίστοιχα πρόσωπα των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών.

Γ) Ο μέγιστος αριθμός των μετοχών που θα εκδώσει η Τράπεζα, στο πλαίσιο του Προγράμματος για το σύνολο των δικαιούχων, ανέρχεται σε 12.000.000 μετοχές. Οι μετοχές αυτές θα εκδοθούν εφόσον ασκηθούν όλα τα αντίστοιχα δικαιώματα.

Δ) Η τιμή διάθεσης των μετοχών (δηλαδή η τιμή στην οποία οι δικαιούχοι του Προγράμματος θα αποκτούν νεοεκδιδόμενες μετοχές ασκώντας τα σχετικά δικαιώματα προαίρεσης) ορίζεται σε ένα εύρος μεταξύ κατώτερης τιμής που είναι η ονομαστική αξία της μετοχής (δηλαδή 5 ευρώ) και ανώτερης που μπορεί να φθάνει μέχρι το 85% της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Οκτωβρίου του έτους διάθεσης των δικαιωμάτων.

Ε) Τα δικαιώματα απονέμονται μέχρι το έτος 2010 και ο ανώτατος αριθμός δικαιωμάτων που μπορεί να απονεμηθούν κατ’ έτος, για το σύνολο των δικαιούχων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών της Τράπεζας.



ΣΤ) Τα δικαιώματα προαίρεσης διατίθενται κάθε φορά με ειδική απόφαση του Δ.Σ. Με την απόφαση αυτή του Δ.Σ προσδιορίζονται (α) ο αριθμός των διαθέσιμων προς ενάσκηση δικαιωμάτων ανά δικαιούχο ή ομάδα δικαιούχων, (β) η τιμή διάθεσης των μετοχών (κατά τα ανωτέρω) (γ) η προθεσμία ενάσκησης των χορηγηθέντων δικαιωμάτων προαιρέσεως, (δ) η προθεσμία καταβολής του χρηματικού ποσού κατά την άσκηση των δικαιωμάτων, (ε) ο ειδικός λογαριασμός της Τράπεζας σε πίστωση του οποίου θα άγεται το ποσό αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, και (στ) κάθε άλλη λεπτομέρεια.

Ζ) Στο πλαίσιο του Προγράμματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας εκδίδει τα πιστοποιητικά δικαιώματος αγοράς μετοχών και κατά το μήνα Δεκέμβριο του έτους διάθεσης αποφασίζει, σε εφαρμογή των ενασκηθέντων δικαιωμάτων προαίρεσης, την ισόποση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, την, έναντι καταβολής της αξίας διάθεσής τους, έκδοση και διανομή μετοχών στους δικαιούχους που άσκησαν το δικαίωμά τους, καθώς και εν γένει αποφασίζει και ενεργεί για τη ρύθμιση κάθε άλλης σχετικής λεπτομέρειας και την εκτέλεση του Προγράμματος στο πλαίσιο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

Η) Τα δικαιώματα προαίρεσης ασκούνται υπό τους όρους του Προγράμματος και των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την απόλυτη διακριτική ευχέρεια των δικαιούχων τηρουμένου κατά τα λοιπά του εγκριθέντος Κανονισμού του Προγράμματος.

Θ) Σε οποιαδήποτε περίπτωση μεταβολής του αριθμού μετοχών της Τράπεζας, ο αριθμός των μη εισέτι χορηγηθέντων ή ασκηθέντων δικαιωμάτων προαίρεσης του λήπτη, οι μετοχές στις οποίες αντιστοιχούν και η τιμή ενάσκησής τους προσαρμόζονται ανάλογα, ώστε να διατηρείται σταθερή η αξία των εν λόγω δικαιωμάτων ως είχε πριν τη συγκεκριμένη μεταβολή.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΕΤΕ ο οποίος τόνισε πως μέσα από τη διαδικασία των stock options η Διοίκηση της Ε.Τ.Ε. σε μια 6ετία (2005-2010) προσφέρει στον εαυτό της και σε μια μικρή ομάδα στελεχών που η ίδια επιλέγει με προσωπικά κριτήρια σαν μάνατζερ, 18 εκατ. μετοχές που αποτελούν το 3,8% του Μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v