Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

INTRALOT: Νέες δυσκολίες στην Τουρκία

Σωρεία δικαστικών περιπλοκών σε σχέση με το τουρκικό στοίχημα αποκαλύπτει στις λογιστικές καταστάσεις της η συνεταίρος της Intralot στο τουρκικό στοίχημα Turkcell. Δημοσιοποιήθηκε η προσωρινή συμφωνία Spor Toto με Ιnteltek.

INTRALOT: Νέες δυσκολίες στην Τουρκία
Δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα για την Intralot στην Τουρκία.

Μέσα από τις σημειώσεις των λογιστικών καταστάσεων του πρώτου τριμήνου της (εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο) Turkcell –συνεταίρου με την Intralot στην Inteltek που έχει αναλάβει για περίοδο 50 εβδομάδων τη διεξαγωγή των στοιχημάτων σε αθλητικά παιχνίδια- εμφανίζονται και νέες δικαστικές αξιώσεις.

Αξιώσεις που περιπλέκουν έτι περαιτέρω την υπόσταση και τις προοπτικές συνέχισης της δραστηριότητας της Inteltek (και συνεπώς του κατά 45% μετόχου της, Intralot) στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία που διέπει εισηγμένες εταιρίες, η Turkcell είναι υποχρεωμένη να παραθέσει με αντικειμενικότητα και όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα τόσο την οικονομική της κατάσταση όσο και τυχόν διαδραματιζόμενα που θα μπορούσαν να την επηρεάσουν.

Μία απ’ αυτές αφορά στην απαίτηση της Spor Toto (ο αντίστοιχος του δικού μας ΟΠΑΠ) από την Inteltek αναφορικά με λανθασμένες διπλοπληρωμές της πρώτης προς τη δεύτερη τις οποίες και αρνείται η τελευταία.

Σε εκκρεμότητα είναι επίσης δύο προσφυγές της Inteltek εναντίον της απόφασης της Danistay (του ανώτατου δικαστηρίου της Άγκυρας) που ακύρωσε τον διαγωνισμό για τα στοιχήματα μετά την προσφυγή της G-Tech.

Το μεγάλο ”αγκάθι” όμως που προέκυψε προέρχεται από μια μικρή εταιρία, την Reklam Departmani, που προσέφυγε εναντίον της Spor Toto ισχυριζόμενη ότι ήταν και αυτή υποψήφια για την προσωρινή (διάρκειας 50 εβδομάδων, λήγει την 1η Αυγούστου 2008) συμφωνία διεξαγωγής των στοιχημάτων που ανατέθηκε (κακώς) στην Inteltek.

Η Reklam Departmani προσέφυγε δικαστικά εναντίον αυτής της απόφασης στο 8ο Διοικητικό Δικαστήριο της Άγκυρας που ερευνώντας την υπόθεση γνωμοδότησε ότι το συμφωνητικό των 50 εβδομάδων μεταξύ Inteltek και Spor Toto αποτελούσε ”ανάθεση”, παραπέμποντας έτσι την αγωγή στο ανώτατο δικαστήριο της Άγκυρας (Danistay).

Επαφίεται λοιπόν στο Danistay να αποφασίσει αν η συμφωνία μέσα από την οποία πραγματοποιείται σήμερα (σε προσωρινή βάση) ο στοιχηματισμός στην Τουρκία αποτελεί ”ανάθεση” ή όχι, με τη δικαστική ετυμηγορία να αναμένεται μέχρι την 1η Αυγούστου 2007.

Το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη Spor Toto και την Inteltek, αφού αν το Danistay ακυρώσει την προσωρινή συμφωνία θα διακοπούν (εντός 30 ημερών, σύμφωνα με τη νομοθεσία) οι στοιχηματισμοί στην Τουρκία.

Και τυχόν διακοπή θα διαρκέσει μέχρις ότου συνέλθει η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές (22 Ιουλίου), σχηματιστούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές και ψηφιστεί ο αντίστοιχος νόμος, κάτι που αναμένεται το νωρίτερο στις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου!

Σε μια άλλη παρεμφερή εξέλιξη δημοσιοποιήθηκαν στην Τουρκία οι όροι που διέπουν τη νέα (προσωρινή) συμφωνία μεταξύ Spor Toto και Inteltek όπου η διεξαγωγή των στοιχημάτων αποβαίνει λιγότερο επωφελής για τους διοργανωτές (την Inteltek, ήτοι Turkcell και Intralot) από πριν.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot, κ. K. Αντωνόπουλος, ερωτηθείς σχετικά είχε αρνηθεί να προσδιορίσει τους όρους της συμφωνίας.

Το euro2day.gr σε σχετικό ρεπορτάζ είχε αναφερθεί στους όρους της νέας τότε (προσωρινής) συμφωνίας ως ”επαχθέστερους” των αρχικών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα συντελέσουν σε δραστική μείωση των εσόδων της Intralot από την Τουρκία.

Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, η Inteltek από το 12% προ φόρων (10,5% μετά φόρων) που εισέπραττε από το ακυρωθέν συμβόλαιο επί του τζίρου των στοιχημάτων, σήμερα εισπράττει το 7% (προ φόρων, και 5,5% μετά φόρων) του τζίρου.

Ένα μικρότερο συμβόλαιο που ισχύει και αφορά στα τερματικά λήγει και αυτό την 1η Μαρτίου 2008 χωρίς να προβλέπεται (στο συμβόλαιο) η δυνατότητα ανανέωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v