Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Οι δηλώσεις του CEO της Endesa

Με ανεξάρτητη παραγωγική δυνατότητα ισχύος περίπου 2.500 MW και με ισορροπία σε θερμικές και ανανεώσιμες πηγές, η Endesa Hellas φιλοδοξεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες αγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENDESA, κ. Rafael Miranda.

Μυτιληναίος: Οι δηλώσεις του CEO της Endesa
Με ανεξάρτητη παραγωγική δυνατότητα ισχύος περίπου 2.500 MW και με ισορροπία σε θερμικές και ανανεώσιμες πηγές, η Endesa Hellas φιλοδοξεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες αγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENDESA, κ. Rafael Miranda στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εχθές για την παρουσίαση της Endesa Hellas” από κοινού με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Παράλληλα, η Endesa Hellas, σε συνέχεια της συμφωνίας που υπεγράφη το Μάρτιο, θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που προσέφερε ο Όμιλος Μυτιληναίος και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η δημιουργία της νέας εταιρείας, όπως τόνισε ο κ. Rafael Miranda, που θα έχει έδρα στην Αθήνα, υπογραμμίζει τη δέσμευση της ENDESA για την Ευρώπη και σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στα σχέδια επέκτασης της στην αγορά της Μεσογείου.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι μία από τις πιο ελκυστικές αγορές της Ευρώπης, τόσο στρατηγικά, με δεδομένες τις προοπτικές ανάπτυξης, όσο και σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική της και τις διασυνδέσεις με Ιταλία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Αλβανία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, πρέσβεις, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών και δημοσιογράφοι.

Η νέα εταιρία, με τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη παραγωγική δυνατότητα ισχύος και με ισορροπία σε θερμικές και ανανεώσιμες πηγές, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.



Η Endesa Hellas έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες επιχειρηματικές κινήσεις της και στοχεύει το 2010 να έχει μερίδιο άνω του 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η εταιρεία με αρχική κεφαλαιοποίηση €1,2 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας στην Ελλάδα, με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες αγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ENDESA θα κατέχει ποσοστό 50,01% και η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. αντίστοιχα ποσοστό 49,99%.

Η Endesa Hellas θα έχει το μεγαλύτερο πορτφόλιο κατασκευής και ανάπτυξης έργων ενέργειας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων:

• Ένα σταθμό συμπαραγωγής ισχύος 334MW, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2007

• Έναν υπό κατασκευή σταθμό παραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 430MW, ο οποίος θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2009

• Παραγωγική δυνατότητα ισχύος άνω των 1.000MW σε ανανεώσιμα

• Ένα νέο ανθρακικό σταθμό ισχύος 600MW

• Επιπρόσθετα, η νέα εταιρία θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει άδεια εμπορίας 310 MW, νέες άδειες παραγωγής για σταθμούς συνδυασμένου κύκλου από φυσικό αέριο και ανθρακικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή.

Στις δραστηριότητες της νέας εταιρίας περιλαμβάνονται η κατασκευή, ανάπτυξη και λειτουργία θερμικών σταθμών ενέργειας (φυσικό αέριο και άνθρακας), ανανεώσιμων έργων (αιολικά, υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά πάρκα), όπως επίσης και η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και εκπομπών CO2. Επίσης, προβλέπεται η σταδιακή είσοδος στην αγορά της λιανικής με την απελευθέρωση των Ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας μετά τον Ιούλιο του 2007.

Η ίδρυση αυτής της εταιρείας σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην επέκταση της Ευρωπαϊκής ENDESA στην αγορά της Μεσογείου, παράλληλα με το στόχο της για εδραίωση της υπάρχουσας θέσης της, αλλά και για αξιοποίηση των υπαρχόντων πλεονεκτημάτων της για ανάπτυξη νέων εργασιών.

Επιπρόσθετα, η ENDESA αποτελεί την πρώτη εταιρεία που εισέρχεται σε μία από τις πιο ελκυστικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, τόσο στρατηγικά, με δεδομένες τις προοπτικές ανάπτυξης, όσο και σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική της και τις διασυνδέσεις της με Ιταλία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Αλβανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v