Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΒΑΛ: Πάνω από τις προσδοκίες το πρώτο τρίμηνο

Δουλεύοντας με παραγωγική δυναμικότητα 100% ο Όμιλος ΕΛΒΑΛ προγραμματίζει νέες επενδύσεις σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο, προχωρώντας παράλληλα και σε κοινή εταιρεία με την UACJ Corp στη Γερμανία.

ΕΛΒΑΛ: Πάνω από τις προσδοκίες το πρώτο τρίμηνο

«Το πρώτο τρίμηνο εξελίχθηκε καλύτερα απ' ότι ελπίζαμε» δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΛΒΑΛ κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος κατά τη χθεσινή παρουσίαση του εισηγμένου Ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, συμπληρώνοντας: «Περίπου το 95% του κύκλου εργασιών μας κατευθύνεται ουσιαστικά στις αγορές του εξωτερικού».

Με αυτό τον τρόπο, ο αντιπρόεδρος της ΕΛBΑΛ θέλησε να σημειώσει τη χαμηλή εξάρτηση του Ομίλου από τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, «αρκεί φυσικά να μην βιώσουμε κάποια καταστροφικά σενάρια για την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν τα βλέπουμε μπροστά μας».

Γενικότερα, η ΕΛBΑΛ εξαντλεί το σύνολο της παραγωγικής της δυναμικότητας με τις μονάδες της να λειτουργούν 363 ημέρες το χρόνο επί 24 ώρες την ημέρα. Οι γενικότερες προοπτικές διαγράφονται ικανοποιητικές, με την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος να ευνοεί την ΕΛBΑΛ τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στις άλλες δολαριακές αγορές.

Για την περίοδο 2015-2018 έχουν προγραμματιστεί νέες επενδύσεις:

α) ύψους 68 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις των Οινοφύτων (αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας από τους 250 στους 290 χιλιάδες τόνους)
β) στη θυγατρική Bridgnorth Aluminion στη Μεγάλη Βρετανία (διπλασιασμός παραγωγικής δυναμικότητας στις ταινίες λιθογραφίας)
γ) και στην ΕΤΕΜ Βουλγαρίας.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του Ομίλου συγκαταλέγεται και η συνεργασία με την τρίτη σε μέγεθος παγκοσμίως παραγωγό έλασης αλουμινίου UACJ Corp, μέρος της οποίας είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας και η ενίσχυση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο στόχος της ΕΛBΑΛ για επέκταση της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά εναλλακτών θερμότητας αυτοκινήτων μέσα από την ίδρυση εταιρείας στη Γερμανία με την UACJ Corp. Στόχος είναι ο πενταπλασιασμός των μεριδίων σε μια αγορά όπου σήμερα το μερίδιο είναι χαμηλό και μέσα από τη συγκεκριμένη συμφωνία ο ελληνικός Όμιλος θα προσφέρει αποκλειστικά τα προϊόντα του στη νέα εταιρεία, έχοντας πλήρη δυνατότητα πρόσβασης σε ζητήματα έρευνας και τεχνογνωσίας.

Αντίθετα, εξαίρεση στην ανοδική πορεία του Ομίλου αποτελούν φέτος οι εγχώριες πωλήσεις προφίλ αλουμινίου (της πρώην ΕΤΕΜ που απορροφήθηκε) οι οποίες για φέτος αναμένονται μειωμένες κατά 30%. «Πέρυσι πιστεύαμε ότι είχαμε πιάσει τον πάτο, αλλά φαίνεται πως διαψευσθήκαμε» δήλωσαν τα στελέχη της ΕΛBΑΛ, σημειώνοντας πως η καχεξία στην εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζεται, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον» που πέρυσι στήριξε ως ένα βαθμό τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Πάντως, ο Όμιλος προσπαθεί να αντεπιτεθεί στον κλάδο διέλασης αλουμινίου μέσα από τη συνεχή αύξηση ανάληψης εργασιών στο βιομηχανικό προφίλ και ιδιαίτερα στην παραγωγή προφίλ για τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του εξωτερικού.

Το 2014, ο Όμιλος ΕΛBΑΛ σημείωσε κύκλο εργασιών 1,06 δισ. ευρώ, EBITDA +79 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 17 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας παράλληλα και πολύ ικανοποιητική ρευστότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v