Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις σε δημοσιεύματα

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προχώρησε η ΔΕΗ. Η επιχείρηση επισημαίνει ότι οι κρίσεις της επιτροπής δεν αποτελούν Αποφάσεις Δικαστικού οργάνου και ως εκ τούτου δεν δύνανται να είναι καταδικαστικές.

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις σε δημοσιεύματα
Σε διευκρινίσεις αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης προχώρησε η ΔΕΗ.

Η επιχείρηση επισημαίνει ότι οι κρίσεις της επιτροπής δεν αποτελούν Αποφάσεις Δικαστικού οργάνου και ως εκ τούτου δεν δύνανται να είναι καταδικαστικές και διαβεβαιώνει διαβεβαιώνει ότι συμμορφώνεται πλήρως με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής:

”Σχετικά με αναφορές Μ.Μ.Ε. περί μιας δήθεν καταδικαστικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά από καταγγελία Ελληνικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για θέματα που άπτονται της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων κατοίκων και εργαζομένων σε περιοχές στις οποίες η ΔΕΗ αναπτύσσει δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μηχανισμός προστασίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη σε περιπτώσεις εικαζόμενων παραβάσεων αυτού. Η αρμοδιότητά της περιορίζεται στη διαπίστωση ύπαρξης ή μη παράβασης διατάξεων του Κοινωνικού Χάρτη.

• Οι κρίσεις της Επιτροπής δεν αποτελούν Αποφάσεις Δικαστικού οργάνου και ως εκ τούτου δεν δύνανται να είναι καταδικαστικές. Αντίθετα, η εν λόγω Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων συντάσσει αναφορά/ έκθεση, η οποία διαβιβάζεται στο υπέρτερο όργανο, δηλαδή στην Επιτροπή Υπουργών, θεσμικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

• Στη βάση της αναφοράς/έκθεσης της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η Επιτροπή Υπουργών προβαίνει στην υιοθέτηση απόφασης ή σύστασης, σε περίπτωση που κριθεί ότι οι παραβάσεις είναι κατάφωρες και απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων.

• Από το 2005 είχε υποβληθεί συλλογική καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας για το ως άνω θέμα. Επί της καταγγελίας αυτής, συντάχθηκε αρχική αναφορά/έκθεση, που διαβιβάστηκε, στην Επιτροπή Υπουργών για συζήτηση.

Αυτό ακριβώς το κείμενο παρουσιάστηκε ως δήθεν καταδικαστική ”απόφαση”, πριν καν συζητηθεί στην αρμόδια να αποφασίσει επ’ αυτού Επιτροπή Υπουργών, συζήτηση, η οποία ξεκίνησε μόλις την Τετάρτη 13.6.2007 και ανέδειξε την άμεση ανταπόκριση και πλήρη ευαισθητοποίηση της Ελληνικής πλευράς για το εν λόγω θέμα.



Με την ευκαιρία αυτή, η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι:

• Συμμορφώνεται πλήρως με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και καταβάλλει συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία και στους σταθμούς παραγωγής.

• Αξιοποιεί το λιγνίτη ορθολογικά και με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ομαλή, ασφαλή και συνεχή ηλεκτροδότηση της χώρας και κατ’ επέκταση στην οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε εθνικό επίπεδο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v