Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η HSBC κοιτά Alpha - EFG, γράφει ο διεθνής Τύπος

Η HSBC ενδιαφέρεται για εξαγορά μεγάλης τράπεζας στην Ελλάδα με παρουσία στα Βαλκάνια όπως η Alpha Bank και η Eurobank, αλλά δεν θέλει να προχωρήσει σε επιθετική κίνηση, αναφέρεται σε δημοσίευμα του mergermarket.com, συνδεδεμένο με τους ”Financial Times”, το οποίο επικαλείται πηγή μέσα από τον βρετανικό τραπεζικό κολοσσό.

Η HSBC κοιτά Alpha - EFG, γράφει ο διεθνής Τύπος
Η HSBC ενδιαφέρεται για εξαγορά μεγάλης τράπεζας στην Ελλάδα με παρουσία στα Βαλκάνια όπως η Alpha Bank και η Eurobank, αναφέρεται σε δημοσίευμα του mergermarket.com, συνδεδεμένο με τους ”Financial Times”, το οποίο επικαλείται πηγή μέσα από τον βρετανικό τραπεζικό κολοσσό.

”Εξετάζουμε τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Όμως, το βασικό ζήτημα που μας κρατά είναι ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε επιθετική κίνηση”, τονίζει η πηγή.

Σχετικά με πιθανούς στόχους, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι μεγάλη τράπεζα με παρουσία στα Βαλκάνια, συμφωνώντας ότι η Alpha Bank και η Eurobank ταιριάζουν στο προφίλ και ότι εξετάζει αυτές τις περιπτώσεις ανεπίσημα. ”Σε κάθε περίπτωση, επίκειται συσσώρευση του κλάδου στην Ελλάδα και δεν έχει νόημα για την Alpha ή τη Eurobank να εξαγοράσουν η μία την άλλη, καθώς οι συνέργιες που προκύπτουν θα είναι πολύ μικρές”, τόνισε.

Αναφορικά με μικρότερες ιδιωτικές τράπεζες όπως η Attica και η Proton Bank, τόνισε ότι η HSBC δεν ενδιαφέρεται για μικρότερους στόχους. ”Δεν αξίζει το ρίσκο αγοράς μίας μικρής τράπεζας”, επισήμανε.

”Επίσης, εξετάζουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποια ελληνική τράπεζα”, τόνισε χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τις ακριβείς προθέσεις της HSBC.

Σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα, στους ”υποψήφιους” εξαγοράς από την ελληνική αγορά περιλαμβάνονται οι Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου. Και στις τρεις περιπτώσεις, μέσω μίας εξαγοράς η HSBC αποκτά πρόσβαση τόσο στην ελληνική όσο και σε άλλες αγορές.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η HSBC διαθέτει 20 υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα έκανε τον γύρο του κόσμου μεσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της μετοχής της HSBC. Ο τίτλος ενισχύεται κατά 1,2% στις 936 πέννες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου λόγω σεναρίων για πιθανή προσφορά για την Alpha Bank.

Σχολιάζοντας το θέμα στο Reuters, ένας trader τόνισε ότι ”η HSBC έχει αναφέρει ότι θα στραφεί στις αναδυόμενες αγορές. Μια τέτοια κίνηση έχει λογική και είναι εφικτή”.

Εξάλλου, ένα νέο call and service center προετοιμάζεται να δημιουργήσει στην Πολωνία η HSBC, με ταυτόχρονη δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Thomson Financial News, το οποίο επικαλείται δημοσιεύματα πολωνικών εφημερίδων.

Η HSBC δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά παροχής καταναλωτικών δανείων στην Πολωνία, αλλά στελέχη της έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι ο όμιλος ενδιαφέρεται και για επέκταση στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον πολωνικό Τύπο, επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα αναμένεται από την HSBC την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι αρκετοί δυτικοί τραπεζικοί όμιλοι όπως η ABN Amro και η Credit Suisse ξεκινούν να επεκτείνουν τις τραπεζικές δραστηριότητές τους στην πολωνική αγορά, καθώς επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τον συνδυασμό φθηνού αλλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v