Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Κύπρου: Ο ”τρίτος δρόμος” προς διαιτησία

Η συμφωνία προσέγγισης με την ΕΤΥΚ, οι νομικοί ”ακροβατισμοί” και οι αποφάσεις της επόμενης μέρας σε σχέση με το μέλλον της θυγατρικής της στο νησί της Αφροδίτης.

Εθνική Κύπρου: Ο ”τρίτος δρόμος” προς διαιτησία
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Μέσα από ”νομικούς ακροβατισμούς” και μετά τη μεσολάβηση του Κύπριου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, άρχισαν να διαφαίνονται οι πρώτες σοβαρές ελπίδες για ”κατάπαυση πυρός” μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και των συνδικαλιστών της ΕΤΥΚ.

Ενός ”πολέμου” που οδήγησε σε διακοπή των εργασιών της τράπεζας για περισσότερο από έναν μήνα και προκάλεσε έντονες (άμεσες, αλλά και ”παράπλευρες”) απώλειες στη θυγατρική της Εθνικής στην Κύπρο.

Η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών προέκυψε όταν η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να αποσπάσει μικρό αριθμό διευθυντικών στελεχών της στην κυπριακή θυγατρική της, απόφαση με την οποία αντιτάχθηκε η ΕΤΥΚ και ακολούθησε απεργία μακράς διαρκείας.

Στις συζητήσεις που έγιναν, η Εθνική Τράπεζα πρότεινε η διαφορά να πάει στην ανεξάρτητη διαιτησία, καθώς γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προκύψει μια δικαστική απόφαση ενάντια στο πνεύμα του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, όπου ισχύει η ελευθερία απασχόλησης των εργαζομένων εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, οι συνδικαλιστές της ΕΤΥΚ θεώρησαν ότι το θέμα δεν ήταν νομικό αλλά εργασιακό και πρότειναν ως βάση επίλυσης της διαφοράς τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων της Κύπρου, δηλαδή μια επιτροπή από εκπροσώπους των εργοδοτών, των εργαζομένων και του υπουργείου.

Μια τέτοια επιτροπή όλα έδειχναν ότι θα δικαίωνε την ΕΤΥΚ, κυρίως λόγω του ότι η ΕΤΥΚ έχει εξασφαλίσει εδώ και πολλά χρόνια τέτοια δικαιώματα από τον Σύνδεσμο Κυπριακών Τραπεζών.

Με τις δύο πλευρές να επιμένουν στις θέσεις τους, μεσολάβησε ο υπουργός Εργασίας κ. Αντώνης Βασιλείου και συμφωνήθηκε ένας νομοθετικός ακροβατισμός:

Να υπάρξει μεν δεσμευτική διαιτησία, η οποία ”δεν θα υπάγεται αυστηρά στις διατάξεις του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, ή του περί Διαιτησίας νόμου, αλλά θα παίρνει στοιχεία και από τους δύο”!!! Συμφωνήθηκε δηλαδή ο ”τρίτος δρόμος περί διαιτησίας”…

Και έτσι, βρισκόμαστε σε αναμονή μέχρι την προσεχή Πέμπτη, όπου –αν όλα πάνε καλά- θα οριστούν οι ”διαιτητές”.

Όπως λέγεται, η κόντρα μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής και της ΕΤΥΚ πήρε τόσο έντονες διαστάσεις για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί η πλευρά της Εθνικής λέγεται ότι εμποδίζεται και σε πολλά άλλα μέτωπα από τη δράση της ΕΤΥΚ, στην υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης που επιχειρεί.

Και δεύτερον, γιατί η ΕΤΥΚ φοβάται ότι μια ανεπιθύμητη (γι’ αυτήν) εξέλιξη στην Εθνική Τράπεζα ”θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου”, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια ευρύτερη απορρύθμιση του σημερινού status quo των εργασιακών σχέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Η ”επόμενη μέρα”

Ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος και της απόφασης της διαιτησίας, πιθανόν να επηρεαστούν και οι αποφάσεις που θα πάρει η ”Αθήνα” για το μέλλον της θυγατρικής της στην Κύπρο.

Μπορεί, βέβαια, η απόφαση για αποχώρηση να έχει αποκλειστεί, ωστόσο στην αγορά κυκλοφορούν σενάρια εκ των οποίων άλλα μιλούν για μείωση προσωπικού και άλλα για ”δραστικότερες λύσεις”, όπως για παράδειγμα η σύναψη στρατηγικής συμμαχίας (γνωρίζουμε ότι σχετικές κρούσεις έχουν ήδη γίνει).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v