Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΑΘ: Παρουσίαση στην ΕΘΕ

Στην υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου που αφορά στην είσοδό της σε τομείς αιχμής, όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, αναφέρθηκε η διοίκηση της ΕΥΑΘ κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην ΕΘΕ.

ΕΥΑΘ:  Παρουσίαση στην ΕΘΕ
Στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσιάσεων που οργανώνει η ΕΘΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση της ΕΥΑΘ. Κατά την παρουσίαση, εκ μέρους της ΕΥΑΘ παρεβρέθησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος Καθηγ. Δημήτριος Παπαδόπουλος και στελέχη της εταιρίας.

Αναλύοντας την παρουσίαση ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Σκόδρας αναφέρθηκε στην υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου που αφορά στην είσοδό της σε τομείς αιχμής, όπως η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, στην ενσωμάτωση υψηλής τεχνολογίας στις εγκαταστάσεις της, καθώς και στην απόκτηση τεχνογνωσίας μέσω διεθνών συνεργασιών δρομολογεί η ΕΥΑΘ.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της βορειοελλαδικής εισηγμένης προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της στις 29/6/2007 τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, με την επωνυμία ΕΥΑΘ Υπηρεσίες, που θα επενδύσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, λυματολάσπη) και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Έως το 2011 αναμένεται να επενδυθούν περί τα 15,3 εκατ. ευρώ τόσο για συμπαραγωγή, ισχύος 5 MW, όσο και για μονάδα φωτοβολταϊκών, ισχύος 2 MW.

Την ίδια στιγμή, αντικείμενο της νέας εταιρίας προτείνεται να είναι και η ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (οπτικές ίνες, ασύρματα δίκτυα, τηλεφωνία, internet, video on demand), οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και η εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση έργων της ΕΥΑΘ.

Μάλιστα, στόχος της διοίκησης είναι το 2008 η ΕΥΑΘ Υπηρεσίες να διασπαστεί σε τρεις εταιρίες: ΕΥΑΘ Υπηρεσίες, ΕΥΑΘ Ενεργειακή και ΕΥΑΘ Τηλεπικοινωνίες και να δημιουργηθεί άλλη μία θυγατρική που θα διαχειρίζεται το Κέντρο Αριστείας.

Το 2010 δε στόχος είναι η ίδρυση νέας επιχείρησης με την επωνυμία ΕΥΑΘ Κατασκευές, που θα αποτελεί τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου.

Τόσο η επέκταση της εταιρίας σε νέους τομείς όσο και ο εκσυγχρονισμός της θα χρηματοδοτηθούν από το επενδυτικό πλάνο της περιόδου 2007-2011, ύψους 102,4 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών 87 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα έσοδα της περιόδου 2007-2011, 5,2 εκατ. ευρώ από τα αντληθέντα κεφάλαια κατά την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ και από λοιπά έσοδα, 6 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις και 4,4 εκατ. ευρώ από δανεισμό.

Ειδικότερα, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει -μεταξύ άλλων- επενδύσεις:

* 12 εκατ. ευρώ για την πλήρη αυτοματοποίηση των εγκαταστάσεων της εταιρίας.

* 750.000 ευρώ για την εκπαίδευση του προσωπικού.

* 500.000 ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας για την προώθηση της έρευνας και την απόκτηση τεχνογνωσίας.

* 23,7 εκατ. ευρώ σε υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

* 33 εκατ. ευρώ σε επέκταση των εν λόγω δικτύων.

* 4,55 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και 950.000 ευρώ για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου ύδρευσης (σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 2,2 εκατ. ευρώ που πρόκειται να επενδυθούν από τους παρόχους υπηρεσιών μέσω των διεθνών διαγωνισμών).

* 11 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της λυματολάσπης.

Μέσω του επενδυτικού σχεδίου, η διοίκησή της ΕΥΑΘ επιδιώκει, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη διασφάλιση της τροφοδοσίας με εξαιρετικής ποιότητας πόσιμο νερό, την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση προς τους θεσμικούς επενδυτές ο κ. Σκόδρας τόνισε ότι η εταιρία επιθυμεί μέσω της νέας τιμολογιακής πολιτικής και του επενδυτικού πλάνου να επιτύχει την ανάπτυξη και την μετεξέλιξή της σε έναν ισχυρό πόλο τεχνογνωσίας και επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή.

* Το επιχειρηματικό επενδυτικό σχέδιο της ΕΥΑΘ για το 2007-2011, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v