Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέκα ΙΚΕΑ έως το 2010 από τον όμιλο Φουρλή

Mε στόχο τα δέκα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία έως το 2010, την ταυτόχρονη επέκταση της αλυσίδας Intersport, αλλά και την ανάπτυξη της χονδρικής διανομής ηλεκτρικών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια κινείται ο όμιλος Φουρλή. Παράλληλα, ο όμιλος θα καταγράψει στο α΄ εξάμηνο του 2007 κέρδος 7 εκατ. ευρώ μετά την πώληση του 10% της Κωτσόβολος που κατείχε.

Δέκα ΙΚΕΑ έως το 2010 από τον όμιλο Φουρλή
της Πέννυς Κούτρα

Mε στόχο τα δέκα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία έως το 2010, την ταυτόχρονη επέκταση της αλυσίδας Intersport, αλλά και την ανάπτυξη της χονδρικής διανομής ηλεκτρικών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια κινείται ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος εντός της χρήσης του 2007 αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη φάση επενδύσεων με τη λειτουργία του δεύτερου αθηναϊκού και του πρώτου κυπριακού ΙΚΕΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τον Σεπτέμβριο πλέον αναμένεται να εγκαινιαστεί το κυπριακό κατάστημα, το οποίο πιστεύεται ότι θα προσθέσει πωλήσεις ανάλογες με εκείνες του αντίστοιχου καταστήματος στη Θεσσαλονίκη (περίπου 40 εκατ. ευρώ) στο πρώτο δωδεκάμηνο της λειτουργίας του, ενώ το πολυαναμενόμενο δεύτερο αθηναϊκό ΙΚΕΑ στον Κηφισό σε ακίνητο του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ πιθανόν να λειτουργήσει στα τέλη του 2007, αποδίδοντας πλέον από το 2008.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τα αυξημένα έξοδα εγκατάστασης που προσθέτουν αυτές οι δύο νέες επενδύσεις, ο όμιλος στο α΄ τρίμηνο του 2007 παρουσίασε σημαντική αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας και πωλήσεων.

Σύμφωνα με τη διοίκησή του, η οποία θα ανακοινώσει τις επίσημες προβλέψεις της για τη χρήση στην τακτική Γ.Σ. των μετόχων της στις 22 Ιουνίου, το 2007 είναι μία περίεργη χρονιά καθώς επιβαρύνεται από έξοδα και δεν θα προλάβει να ενισχυθεί από τις ”ατμομηχανές” των δύο νέων ΙΚΕΑ.

Το δίκτυο

Πέραν των προγραμματισμένων επενδύσεων, ο όμιλος προχωρά στην επέκταση του δικτύου ΙΚΕΑ στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, έχοντας ήδη συνάψει σύμβαση εκμίσθωσης ακινήτου σε εμπορικό πάρκο στα Ιωάννινα, με ορίζοντα λειτουργίας του καταστήματος τα τέλη του 2008 ή την αρχή του 2009.

Παράλληλα, ο όμιλος βολιδοσκοπεί την αγορά ακινήτων της Λάρισας, όπου εξετάζει το ενδεχόμενο λειτουργίας του επόμενου ΙΚΕΑ στην ελληνική επικράτεια, ενώ μεσοπρόθεσμα ερευνάται και η δημιουργία τρίτου αθηναϊκού καταστήματος εφόσον εκτιμηθεί η λειτουργία των δύο υφισταμένων.

Τέλος, βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας για ακίνητο στη Βουλγαρία, όπου θα στεγαστεί το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ στη γειτονική χώρα.

Συμπληρωματικές δράσεις

Πάντως, εκτός από τις επενδύσεις σε φυσικό δίκτυο, ο όμιλος προετοιμάζει ήδη μια σειρά από συμπληρωματικές δραστηριότητες για την υποστήριξη της ΙΚΕΑ, όπως είναι η έκδοση ειδικής κάρτας αγορών ή ενός πιστωτικού εργαλείου προνομίων.

Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος ΙΚΕΑ για την εξυπηρέτηση των νησιών, πλην των μεγάλων όπως η Κρήτη στα οποία μεσοπρόθεσμα ερευνάται η δημιουργία φυσικού καταστήματος.

Πέραν των υψηλών επενδύσεων, ο όμιλος προχωρά στην αξιοποίηση παγίων αλλά και συμμετοχών που θα τροφοδοτήσουν αφενός τις επενδύσεις του, αφετέρου τη διατήρηση υψηλής ρευστότητας (σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup, το 2010 μετά την ολοκλήρωση του βασικού πλάνου ανάπτυξης των ΙΚΕΑ, οι ταμειακές ροές θα ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ).

Έτσι, ο όμιλος προχώρησε σε σύναψη προσυμφώνου πώλησης μέρους του ακινήτου που διαθέτει στην οδό Πειραιώς με την εταιρία Jumbo, αξιοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σταδιακά το εν λόγω ακίνητο.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκταση, που αποκτήθηκε το 2002 από τον όμιλο Φουρλή έναντι ποσού 22 εκατ. ευρώ με σκοπό τη δημιουργία του πρώτου αθηναϊκού ΙΚΕΑ, αποτελείται ουσιαστικά από τέσσερα οικόπεδα, εκ των οποίων το ένα συμπεριλαμβάνεται στην προκαταρκτική συμφωνία με την αλυσίδα Jumbo.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας Φουρλής, για το υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου διερευνάται το ενδεχόμενο ανάπτυξής του από την ίδια και η μετέπειτα πώληση των εμπορικών χώρων, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί οριστική απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο όμιλος θα καταγράψει στο α΄ εξάμηνο του 2007 κέρδος 7 εκατ. ευρώ μετά την πώληση του 10% της Κωτσόβολος που κατείχε.

Συγκεκριμένα, το συνολικό τίμημα της πώλησης που θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου σε μετρητά ανέρχεται στο ποσό των 22,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το κέρδος της εταιρίας από αυτήν για τη χρήση του 2007 ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 10,6 εκατ. ευρώ τα οποία λογιστικοποίησε ως πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις του 2006, αλλά και των 5 εκατ. ευρώ περίπου που αφορούσαν στην αποτίμηση του εν λόγω ποσοστού στα βιβλία της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Φουρλής συνεχίζει να κατέχει το υπόλοιπο 10% της Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ το οποίο δικαιούται να πουλήσει τον Σεπτέμβριο του 2008. Έτσι, το 2007 ο όμιλος καταγράφει υπεραξίες 12 εκατ. ευρώ από την Κωτσόβολος, υπολογίζοντας τα κέρδη τόσο από την παρούσα πώληση όσο και από την ελάχιστη αποτίμηση του υπόλοιπου 10% της Κωτσόβολος που διαθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v