Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Η Fairfax μας στηρίζει

Θέμα χρόνου η άρση της αβεβαιότητας για τη χώρα, υπογράμμισε ο CEO της Eurobank από τη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Κάλεσμα στην κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Οι προτεραιότητες της τράπεζας.

Καραβίας: Η Fairfax μας στηρίζει

Η Eurobank έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου μετόχου της, της Fairfax, τόνισε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντα συμβούλου στην τράπεζα.

«Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος μέτοχός μας, η Fairfax Financial Holdings, και ο Prem Watsa, που έχουμε την τιμή να μας στηρίζει, έκαναν μια σημαντική κίνηση τις προηγούμενες ημέρες. Στις πιο δύσκολες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις και μέσα σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας, αύξησαν σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank. Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης κορυφαίων μακροπρόθεσμων επενδυτών στην Τράπεζα, στη διοίκηση και τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, αλλά και στη θετική προοπτική της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού μέσα στην ευρωζώνη», επεσήμανε ο CEO της Eurobank στην ομιλία του στο 1o Eurobank Greek Exports Convention στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα «συγκυριακές», όσο μεγάλες κι αν είναι. «Διατηρώ τη βεβαιότητα πως βρισκόμαστε σε τροχιά λύσης. Ίσως η διαδρομή να επιφυλάσσει μερικές ακόμη αναταράξεις, αλλά προσβλέπω με βεβαιότητα στη θετική κατάληξη και εκτιμώ ότι αυτή δεν είναι μακριά. Θετική κατάληξη σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, αίτημα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, και ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο, σταθερό πλαίσιο σχέσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε.

O κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι σήμερα παρά ποτέ, η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη, ανάπτυξη που απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας αναπτυξιακής πορείας, για την οποία πρέπει να συστρατευτούν η πολιτεία, το τραπεζικό σύστημα και ο επιχειρηματικός κόσμος.

«Η άρση της αβεβαιότητας, που εκτιμώ ότι είναι θέμα λίγου χρόνου, θα ανοίξει μεγάλες δυνατότητες για την αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων που υπάρχουν, αλλά σχολάζουν ή υποαποδίδουν. Δέσμευσή μου είναι ότι η Eurobank θα βρεθεί δίπλα σε αυτές τις δυνάμεις της δημιουργίας και της ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Τονισε ότι η Eurobank αναμορφώνει τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό με τρεις προτεραιότητες:

α. Την αντιμετώπιση της πρόκλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Οι όποιες πρωτοβουλίες μας θα εντάσσονται στο πλαίσιο που θα περιγράψουν οι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που ελπίζω να προωθηθούν άμεσα, καθώς η παράταση της εκκρεμότητας επιτείνει το πρόβλημα και δυσχεραίνει την επίλυσή του», υπογράμμισε.

β. Μια νέα, ολιστική προσέγγιση στις σχέσεις της Τράπεζάς μας με τον πελάτη.

«Θα είμαστε η τράπεζα-αρωγός, βοηθώντας τους πελάτες μας να εντοπίσουν και να ιεραρχήσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και, φυσικά, δίνοντας τις καταλληλότερες και συμφερότερες για τον πελάτη λύσεις.», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραβίας.

γ. Η τήρηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. 

«Παρότι οι εξελίξεις δεν βοηθούσαν, η Eurobank μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αύξησε τις συνολικές χορηγήσεις με πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ, μια τάση που συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Πρόθεσή μας είναι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για το 2015, με στόχο να συμβάλουμε ουσιαστικά στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε.

*Δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Φ. Καραβία στη Θεσσαλονίκη, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v