ΤτΕ προς εργολάβους: Τα παράπονα στο ΓΛK για τις καθυστερήσεις πληρωμών

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθορίζει τη ροή των πληρωμών υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή διαμαρτυρίες εργοληπτών για "στάση πληρωμών". Χθες και σήμερα έγιναν πληρωμές ΕΣΠΑ επισημαίνουν στην ΤτΕ.

ΤτΕ προς εργολάβους: Τα παράπονα στο ΓΛK για τις καθυστερήσεις πληρωμών

Με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) περί καθυστερήσεων στην πληρωμή οφειλομένων παρά το γεγονός πως υπάρχει απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, η Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζει με ανακοίνωσή της «ότι εκτελεί κανονικά όλες τις εντολές πληρωμών, αποκλειστικά σύμφωνα με τη ροή που καθορίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Στην ανακοίνωση της ΤτΕ αναφέρεται πως «σήμερα, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, εκταμιεύθηκαν αρκετά μεγάλα ποσά που αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ). Πρέπει όμως να τονιστεί ότι ο όγκος των συναλλαγών είναι μεγάλος και ότι αυξήθηκε αρκετά τον τελευταίο καιρό. Οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διακανονίζουν όλες τις εντολές του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη σειρά των εισερχόμενων εντολών».

Υπενθυμίζεται πως χθες η διοίκηση του εργοληπτικού συνδέσμου είχε ανακοινώσει ότι στον ΣΑΤΕ έχει περιέλθει συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργού Οικονομίας-Υποδομών-Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2015, η οποία αφορά συνολικά 59 έργα και πληρωμές 262.020.584,91 ευρώ, οι οποίες δεν εκτελούνται, όπως βεβαιώνουν μέλη του Συνδέσμου, τα οποία επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, δίχως να λάβουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Μεταξύ των έργων που αφορούν οι συγκεκριμένες πληρωμές περιλαμβάνονται έργα της Εγνατίας Οδού, επαρχιακά οδικά έργα (π.χ. σε Κρήτη, Ρόδο, Μεσσηνία, Μυτιλήνη, Κεντρική Ελλάδα), έργα σε λιμάνια (Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Μύκονο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ικαρία), σχολεία (Παλλήνη, Καλλιθέα) και αρκετά άλλα. Όλα τα έργα «βρίσκονται στη φάση της κατασκευής και τα περισσότερα εξ αυτών θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, αφού καμιά παράταση δεν προβλέπεται για το ΕΣΠΑ, σύμφωνα και με την πρόσφατη κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Σταθάκη προς το Προεδρείο του ΣΑΤΕ».

Οι εργολήπτες υποστήριζαν πως αν δεν πληρωθούν τότε θα δυσκολευθούν να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα στο προσωπικό αλλά και να καλύψουν τις διάφορες υποχρεώσεις τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v