Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Σχέδια ιδιωτικοποίησης του κλάδου εμπορίας

Mέσω της ιδιωτικοποίησης θα επέλθει η εξυγίανση της ΔEH. H θέση αυτή φαίνεται να κυριαρχεί στη διοίκηση της ΔEH, η οποία παράλληλα με τον διοικητικό διαχωρισμό δραστηριοτήτων, εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του 30% του κλάδου εμπορίας ηλεκτρισμού.

ΔΕΗ: Σχέδια ιδιωτικοποίησης του κλάδου εμπορίας
της Xρύσας Λιάγγου

Μέσω της ιδιωτικοποίησης θα επέλθει η εξυγίανση της ΔEH. H θέση αυτή φαίνεται να κυριαρχεί στη διοίκηση της ΔEH η οποία σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται τα πρώτα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Παράλληλα με τον διοικητικό διαχωρισμό δραστηριοτήτων που ενέκρινε προσφάτως το Δ.Σ. της εταιρίας και αποκάλυψε το euro2day και την ολοκλήρωση του λογιστικού διαχωρισμού, η διοίκηση της ΔEH εξετάζει σοβαρά την ιδιωτικοποίηση ποσοστού 30% του κλάδου εμπορίας που είναι και ο μοναδικός ζημιογόνος για την επιχείρηση.

Το ποσοστό θεωρείται κομβικό για την απαλλαγή της επιχείρησης από τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος για όσο διάστημα κατέχει ποσοστό πάνω από 70% της αγοράς, όπως είναι τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια, ο ρόλος του ”τελευταίου καταφυγίου” και οι υπηρεσίες κοινής οφέλειας.

H υλοποίηση του σεναρίου προϋποθέτει αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ δημιουργεί για πρώτη φορά πραγματικές προϋποθέσεις απελευθέρωσης της αγοράς.

H δραστηριότητα της εμπορίας είναι η μοναδική σήμερα ζημιογόνα δραστηριότητα της ΔEH με καταγεγραμμένες ζημιές ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου το 2006 βάση των λογιστικών διαχωρισμένων καταστάσεων της επιχείρησης. ”Μαύρη τρύπα” για τα οικονομικά της ΔEH είναι επίσης η Κρήτη και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά με συνολικές ζημιές περίπου 300 εκ. ευρώ.

H διοίκηση της ΔEH φέρεται επίσης να προτείνει κατάργηση του ενιαίου τιμολογίου για το σύνολο της χώρας και διαφοροποίησή του με βάση το κόστος παραγωγής.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης οι οποίοι φέρονται να έχουν διαβεβαιώσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό για τη στήριξή τους σε προτάσεις που θα βγάλουν την επιχείρηση από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει τα τρία τελευταία χρόνια, δεν είναι όμως βέβαιο ότι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν πολιτικές υψηλού πολιτικού κόστους, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔEH και η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που θεωρείται αναπόφευκτη.

Τα παραπάνω σχέδια εξετάζονται σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της αγοράς ηλεκτρισμού.

----Τι απαντά η εταιρία

”Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται στο λογιστικό και λειτουργικό διαχωρισμό της ΔΕΗ Α.Ε. επισημαίνονται τα ακόλουθα:



Τα σχέδια για τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΗ Α.Ε. θα παρουσιασθούν τον προσεχή Οκτώβριο, όταν πλέον θα έχει ολοκληρωθεί η σε βάθος μελέτη όλων των παραμέτρων που σχετίζονται με τα θέματα αυτά.

’Ηδη, ολοκληρώθηκε ο λογιστικός διαχωρισμός της Επιχείρησης, όπως προβλέπεται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Ετήσιο Δελτίο χρήσης 2006, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ Α.Ε.

Παράλληλα, εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. τροποποιήσεις του Καταστατικού που αφορούν στο λειτουργικό διαχωρισμό, όπως επίσης προβλέπεται από τη νομοθεσία, οι οποίες θα τεθούν προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων.



Επιπλέον και πιο σημαντικό είναι ότι, αυτές οι αλλαγές εξασφαλίζουν στην Επιχείρηση μεγαλύτερη διοικητική ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η πλήρης προσαρμογή της Επιχείρησης στις κοινοτικές οδηγίες και στην ελληνική νομοθεσία, καθώς και ο μετασχηματισμός της σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική εταιρεία δύνανται να εξασφαλισθούν και με την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση.

Πέραν των ανωτέρω δεν υπάρχει καμία άλλη απόφαση ή εισήγηση σχετική με το δημοσίευμα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v