Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κοινή εταιρία Δημοσίου - ΕΤΒΑ οι ΒΙΠΕ

Σε νέα θυγατρική εταιρία της ΕΤΒΑ, στην οποία θα συμμετέχει το Δημόσιο με 51% και η τράπεζα με 49% περνούν οι ΒΙΠΕ, οι οποίες αποτιμώνται 60 δισ. δρχ. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια την αφαίρεση 30 δισ. δρχ. από το τίμημα που κατέβαλε η Πειραιώς για την απόκτηση της πλειοψηφίας της ΕΤΒΑ.

Σε κοινή εταιρία Δημοσίου - ΕΤΒΑ οι ΒΙΠΕ
Σε υπό σύσταση θυγατρική εταιρεία της ΕΤΒΑ, στην οποία θα συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 51%, θα περιέλθουν τελικά οι Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ). Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις όποιες ασάφειες υπήρχαν γύρω από το θέμα.

Η αλλαγή των σχεδίων, - σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης - προκύπτει από την ανάγκη εξασφάλισης όσο το δυνατόν μεγαλύτερων πιστώσεων από τα κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ, αφού στην περίπτωση που οι ΒΙ.ΠΕ περνούσαν σε ιδιωτική εταιρία, οι πιστώσεις θα είχαν πλαφόν 40%.

Με σημερινές τιμές, οι ΒΙ.ΠΕ αποτιμώνται στα 60 δισεκατομμύρια δραχμές και για την απόκτηση του 51% από το ελληνικό δημόσιο, θα αφαιρεθούν από το τίμημα για την εξαγορά της ΕΤΒΑ, περίπου 30 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, χαρακτήρισε από τις βασικές προαιρεότητες της

κυβέρνησης την αναβάθμιση και την απέκταση των ΒΙΠΕ, και με την παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Αλέκου Καλαφάτη, έκανε τον απολογισμό δράσης για την πενταετία 1996 - 2001. Κατά τα έτη αυτά, το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδότησε έργα σε 23 Βιομηχανικές Περιοχές, Βιομηχανικά Πάρκα (ΒΙ.ΠΑ) και Βιοτεχνικά Πάρκα (ΒΙΟ.ΠΑ), συνολικού ύψους 42,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, δημιουργώντας έτσι πολλές νέες οργανωμένες βιομηχανικές υποδομές για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Μεταξύ αυτών, δημιουργήθηκαν 12 νέα ΒΙ.ΠΑ και ΒΙΟ.ΠΑ, επεκτάθηκαν 7 ΒΙ.ΠΕ και κατασκευάστηκαν διάφορα έργα σε 4 άλλες ΒΙ.ΠΕ. Οι νέες βιομηχναικές υποδομές είναι εγκατατεστημένες σε όλο το έυρος της ελληνικής επικράτειας, γεγονός που συμβάλει ιδιαιτέρως στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Με αυτές τις επενδύσεις, δημιουργήθηκαν ή εξυπηρετούνται 10.100 στρέμματα βιομηχναικής - βιοτεχνικής γης και εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν 1400 έως 1600 νέες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν 6.500 έως 8.200 νέες θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v