Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Βλέπει επιστροφή των καταθέσεων στο β' εξάμηνο 2015

Η επιστροφή στην κερδοφορία παραμένει, βασική προτεραιότητα της τράπεζας ωστόσο οι δυσμενείς συνθήκες στην ελληνική οικονομία καθυστερούν σχέδια και στρατηγικές, ανέφερε η διοίκηση.

Alpha Bank: Βλέπει επιστροφή των καταθέσεων στο β εξάμηνο 2015

Την προσδοκία τους να ολοκληρωθεί άμεσα και με θετικό τρόπο η διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών εξέφρασε η διοίκηση της Alpha Bank κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών.

Επισήμαναν ότι οι νέες επισφάλειες που δημιουργήθηκαν το τελευταίο δίμηνο αφορούν κυρίως στεγαστικά δάνεια και προέρχονται από δανειολήπτες οι οποίοι δεν προχώρησαν σε ρύθμιση χρεών και μεγάλο ποσοστό εξ αυτών ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Εκτίμησαν ότι ο ρυθμός αύξησης των επισφαλειών, υπό τα νέα δεδομένα της οικονομίας, θα γνωρίσει… το ταβάνι στα τέλη του 2015. Για τις καταθέσεις τόνισαν ότι το 75% των καταθέσεων που έφυγαν από το σύστημα το τελευταίο τρίμηνο βρίσκονται εντός Ελλάδος (στα στρώματα) και σε βραχυπρόθεσμα επενδυτικά προϊόντα. Εκτίμησαν ότι η επιστροφή των εν λόγω καταθέσεων αναμένεται το 2ο εξάμηνο του 2015.

Απάντησαν ότι δεν αναμένονται αλλαγές στον αναβαλλόμενο φόρο και δεν έχουν καμία ενημέρωση για κάτι τέτοιο. Η επιστροφή στην κερδοφορία παραμένει, όπως είπαν, βασική προτεραιότητα της τράπεζας ωστόσο οι δυσμενείς συνθήκες στην ελληνική οικονομία καθυστερούν σχέδια και στρατηγικές. «Η επιστροφή στην κερδοφορία θα γίνει όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», ανάφεραν.

Για την πιθανότητα λήψης από την κυβέρνηση μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τα στελέχη της Alpha Bank απάντησαν ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει πρέπει να έχει την έγκριση των θεσμών, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρέπει να επηρεασθεί αρνητικά η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».

Τα έντοκα γραμμάτια που κατέχει ο όμιλος ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ και δεν αναμένεται η αύξησή τους καθώς κάτι τέτοιο έχει αποκλεισθεί από τον SSM. Σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ τόνισαν ότι αυτό θα γίνει όταν επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών καθώς αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v