Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΑΘ: ”Ανοιγμα” σε ενέργεια - τηλεπικοινωνίες

Δυναμικό ”άνοιγμα” σε νέους τομείς δραστηριότητας και συγκεκριμένα στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες δρομολογεί η ΕΥΑΘ εντός του επόμενου διαστήματος, προτείνοντας στην Γενική Συνέλευση της 29/06/2007 την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών και την ανάπτυξη διεθνών συνεργιών. Το επενδυτικό πλάνο της περιόδου 2007-2011, θα είναι ύψους 102,4 εκατ. ευρώ.

ΕΥΑΘ: ”Ανοιγμα” σε ενέργεια - τηλεπικοινωνίες
Δυναμικό ”άνοιγμα” σε νέους τομείς δραστηριότητας και συγκεκριμένα στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες δρομολογεί η ΕΥΑΘ εντός του επόμενου διαστήματος, προτείνοντας στην Γενική Συνέλευση της 29/06/2007 την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών και την ανάπτυξη διεθνών συνεργιών.

Αυτό επισήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Γιώργος Σκόδρας, στο πλαίσιο παρουσίασης της εισηγμένης σε οικονομικούς αναλυτές, που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία θυγατρικής που θα επενδύσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, λυματολάσπη) και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Έως το 2011 αναμένεται να επενδυθούν περί τα 15,3 εκατ. ευρώ τόσο για συμπαραγωγή, ισχύος 5 MW, όσο και για μονάδα φωτοβολταϊκών, ισχύος 2 MW.

Την ίδια στιγμή, αντικείμενο της νέας εταιρείας προτείνεται να είναι και η ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (οπτικές ίνες, ασύρματα δίκτυα, τηλεφωνία, internet, video on demand).

Στο πλαίσιο αυτό, η τακτική γενική συνέλευση της 29/6/2007 θα κληθεί να εγκρίνει τη δημιουργία της νέας θυγατρικής εταιρείας, με την επωνυμία ΕΥΑΘ Υπηρεσίες, η οποία θα δραστηριοποιηθεί πέραν των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και στην εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση έργων της ΕΥΑΘ.

Το επενδυτικό πλάνο της περιόδου 2007-2011, ύψους 102,4 εκατ. ευρώ (εξ αυτών 87 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα έσοδα της περιόδου 2007-2011 και 5,2 εκατ. ευρώ από τα αντληθέντα κεφάλαια κατά την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ, 6 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις και 4,2 εκατ. ευρώ δανεισμός) προβλέπει -μεταξύ άλλων- επενδύσεις:

* 12 εκατ. ευρώ για την πλήρη αυτοματοποίηση των εγκαταστάσεων της εταιρείας

* 750.000 ευρώ για την εκπαίδευση του προσωπικού

* 500.000 ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας για την προώθηση της έρευνας και την απόκτηση τεχνογνωσίας

* 23,7 εκατ. ευρώ σε υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης

* 33 εκατ. ευρώ σε επέκταση των εν λόγω δικτύων

* 4,55 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και 950.000 ευρώ για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου ύδρευσης (σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 2,2 εκατ. ευρώ που πρόκειται να επενδυθούν από τους παρόχους υπηρεσιών μέσω των διεθνών διαγωνισμών).

* 11 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της λυματολάσπης.

Μάλιστα, στόχος της ΕΥΑΘ το 2008 είναι η ΕΥΑΘ Υπηρεσίες να διασπαστεί σε τρεις εταιρείες: ΕΥΑΘ Υπηρεσίες, ΕΥΑΘ Ενεργειακή και ΕΥΑΘ Τηλεπικοινωνίες και να δημιουργηθεί άλλη μία θυγατρική που θα διαχειρίζεται το Κέντρο Αριστείας.

Το 2010 δε στόχος είναι η ίδρυση νέας επιχείρησης με την επωνυμία ΕΥΑΘ Κατασκευές, που θα αποτελεί τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου.

Μέσω του επενδυτικού σχεδίου, η διοίκησή της ΕΥΑΘ επιδιώκει τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη διασφάλιση της τροφοδοσίας με εξαιρετικής ποιότητας πόσιμο νερό, την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της.

Η εταιρεία επιθυμεί μέσω της νέας τιμολογιακής πολιτικής και του επενδυτικού πλάνου να επιτύχει την ανάπτυξη και την μετεξέλιξή της σε έναν ισχυρό πόλο τεχνογνωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

* Η παρουσίαση δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v