Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιμολόγια ρεύματος: Προς αυτόματη αναπροσαρμογή

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την παραγωγή και διάθεση ρεύματος προκειμένου να καταστεί περισσότερο ευέλικτο όσον αφορά κρίσιμους παράγοντες όπως τα – μεταβλητά - κόστη των καυσίμων θα προωθήσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές. Το θέμα αφορά καταφανώς τη ΔΕΗ, ενώ βασικός άξονας των τροποποιήσεων θα μπορούσε να είναι η δυνατότητα να αναπροσαρμόζονται οι τιμές συστήματος με βάση την διακύμανση στα μεταβλητά κόστη καυσίμων.

Τιμολόγια ρεύματος: Προς αυτόματη αναπροσαρμογή
του Χρ. Κίτσιου

Η κατάτμηση της ΔΕΗ σε business units ώστε η λειτουργία της Επιχείρησης να είναι ”συμβατή” με τους κοινοτικούς κανονισμούς δεν είναι η μόνη κίνηση που κυοφορείται στον εγχώριο κλάδο της ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την παραγωγή και διάθεση ρεύματος (λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού) προκειμένου να καταστεί περισσότερο ευέλικτο όσον αφορά κρίσιμους παράγοντες όπως τα – μεταβλητά - κόστη των καυσίμων θα προωθήσει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές.

Το θέμα αυτό αφορά καταφανώς τη ΔΕΗ, αλλά και το σύνολο των λοιπών παικτών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Βασικός άξονας των τροποποιήσεων θα μπορούσε να είναι η δυνατότητα να αναπροσαρμόζονται οι τιμές συστήματος με βάση την διακύμανση στα μεταβλητά κόστη καυσίμων.

Ειδικότερα συζητείται να υπάρχει η δυνατότητα με βάση μέσες ιστορικές τιμές περιόδου (π.χ. τριμήνου) στα κόστη μαζούτ να αναπροσαρμόζεται η ελάχιστη τιμή συστήματος βάσει συντελεστή.

Η τροποποίηση συζητείται να προβλέπει και αναπροσαρμογές όσον αφορά στα κόστη εκπομπών ρύπων καθώς από το νέο εθνικό πλαίσιο ρύπων είναι πιθανόν να προκύψουν αναπροσαρμογές κόστους για την ΔΕΗ.

Με δεδομένο ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει το hedging στις τιμές των καυσίμων τα μεταβλητά κόστη καυσίμων έχουν αναχθεί τα τελευταία χρόνια σε κρίσιμο παράγοντα τόσο για την ΔΕΗ όσο και για τους υπόλοιπους παραγωγούς.

Το προηγούμενο της Λάρκο όπου υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση γιατί η εταιρεία προχώρησε σε αντιστάθμιση κινδύνου καθιστά το hedging σχεδόν απαγορευτικό για διοικήσεις δημόσιων επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v