Grivalia: Νέα «ανηφόρα» στην αγορά ακινήτων

Στα σκαριά νέες επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις ενοικίου και αξιόπιστους ενοικιαστές. Τι δήλωσαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ν. Μπέρτσος και Γ. Χρυσικός κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση.

Grivalia: Νέα «ανηφόρα» στην αγορά ακινήτων

«Από το 2008 μέχρι και σήμερα, η εταιρεία μας έχει μάθει να διαχειρίζεται κρίσεις. Υπήρξαν ορισμένοι που πέρυσι εξέφραζαν κάποια αισιοδοξία για φέτος, ωστόσο φάνηκε πως έχουμε ακόμη να διανύσουμε ανηφορικό δρόμο μπροστά μας.

Όλα αυτά λοιπόν τα χρόνια της κρίσης, εμείς διαθέταμε μόνιμα ένα ισχυρό ταμείο και προχωρούσαμε σταδιακά σε επιλεγμένες επενδύσεις με ετήσια απόδοση της τάξεως του 9% ή ακόμη και 11%. Την ίδια επιλεκτική πολιτική θα ακολουθήσουμε και τώρα, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην υψηλή απόδοση ενοικίου, αλλά κυρίως στην ποιότητα του ενοικιαστή και στις προοπτικές που ανοίγονται».

Αυτά δήλωσε ο κ. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia, στη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση στην οικονομία και στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων.

Δείγμα μάλιστα της πολιτικής της Grivalia είναι η χθεσινή απόφαση της Γ.Σ. για την εξαγορά του ακινήτου της Praktiker στο Ηράκλειο έναντι 8,5 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας η εισηγμένη εξασφαλίζει ετήσια απόδοση ενοικίου 9,5%, η οποία μάλιστα μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω σε περίπτωση που οι καθαρές πωλήσεις του καταστήματος υπερβούν ένα προκαθορισμένο όριο.

Επίσης, στο ίδιο περίπου πλαίσιο κινείται και η συμφωνία (επένδυση 60 εκατ. ευρώ) για την απόκτηση των ακινήτων των καταστημάτων Makro, μετά την εξαγορά της τελευταίας από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εισηγμένης Νικόλαο Μπέρτσο, «λόγω και των επενδύσεων που έλαβαν χώρα πέρυσι και φέτος θα αποδώσουν σε δωδεκάμηνη βάση, αλλά και λόγω των νέων επενδύσεων, ευελπιστούμε πως -υπό κανονικές συνθήκες- μπορεί να διανεμηθεί μέσα στο 2016 ένα αρκετά σημαντικό μέρισμα».

Η χθεσινή γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, όπου όμως ποσό 0,10 ευρώ έχει ήδη καταβληθεί με τη μορφή προμερίσματος. Ωστόσο, το τελικό μέρισμα που θα διανεμηθεί στις 26 Μαρτίου θα ανέλθει τελικά σε 0,20371 ευρώ, καθώς οι λοιποί μέτοχοι θα καρπωθούν και το μέρισμα των ιδίων μετοχών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χρυσικός αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών οικονομικών στοιχείων της Grivalia, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:

• Στις 31/12/2014 η εταιρεία διέθετε ταμείο 185 εκατ., όταν το σύνολο του τραπεζικού της δανεισμού ήταν 64 εκατ. ευρώ.

• Ο μέσος όρος λήξης του δανεισμού υπολογίζεται στα πέντε χρόνια.

• Ο δείκτης δάνεια προς ενεργητικό στις 31/12/2014 ανερχόταν στο 7% και ο δείκτης δάνεια προς επενδύσεις στο 9%.

• Το 82,8% των εσόδων από τις υφιστάμενες συμβάσεις λήγει μετά το έτος 2021.

• Το NAV (καθαρή αξία ενεργητικού) ανά μετοχή στις 31/12/2014ανερχόταν στα 8,45 ευρώ, δηλαδή η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη σήμερα με discount.

Τέλος, τόσο ο κ. Μπέρτσος, όσο και ο κ. Χρυσικός αναφέρθηκαν και στους πολύ σημαντικούς μετόχους της εταιρείας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Fairfax, η Wellington, η Fidelity κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v