Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Στη short list για Αλουμίνιο Βοσνίας

Η Μυτιληναίος θα είναι μία εκ των τεσσάρων εταιριών που θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Aluminij d.d. Mostar, σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Ιδιωτικοποιήσεων της Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η διαδικασία του due diligence αναμένεται να ξεκινήσει εντός 2 εβδομάδων.

Μυτιληναίος: Στη short list για Αλουμίνιο Βοσνίας
Η Μυτιληναίος Α.Ε. ανακοινώνει ότι στα πλαίσια του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Αρχή Ιδιωτικοποιήσεων της Δημοκρατίας της Βοσνίας

-Ερζεγοβίνης για την ιδιωτικοποίηση της Aluminij d.d. Mostar η αρμόδια επιτροπή, αφού εξέτασε το σύνολο των μη δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν, κατέληξε στην επιλογή της Μυτιληναίος Α.Ε. ως μίας εκ των τεσσάρων εταιριών που θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή της Μυτιληναίος Α.Ε. να συμμετάσχει στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντική λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό μέγεθος, την τεχνογνωσία και την εμβέλεια σε παγκόσμια κλίμακα των λοιπών εταιριών που προκρίθηκαν στην τελική φάση της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, η λίστα των διεκδικητών περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον χώρο των commodities: την ΕΝ + Group (επενδυτικό σχήμα του Oleg Deripaska, ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης εταιρίας αλουμινίου του κόσμου, UC RUSAL), την Glencore International A.G. (μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου στον χώρο των εμπορευμάτων), καθώς και την τεράστια ινδική πολυεθνική Vedanta Resources PLC που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η Aluminij d.d. Mostar αποτελεί το δεύτερο, μετά την Αλουμίνιον της Ελλάδος, παραγωγό πρωτογενών προϊόντων αλουμινίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης. Χρησιμοποιεί τεχνολογία Pechiney και η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της ηλεκτρόλυσης ανέρχεται σε 130.000 τόνους. Διαθέτει 4 τύπους προϊόντων αλουμινίου: κολόνες, πλάκες, χελώνες και σύρμα αλουμινίου και το 86% των προϊόντων της διατίθενται στη διεθνή αγορά.

Η Aluminij d.d. Mostar απασχολεί 910 εργαζομένους. Ο κύκλος εργασιών για το 2006 ανερχόταν σε περίπου $ 256,4 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε περίπου $ 21,3 εκατομμύρια.

Το ενδιαφέρον της Μυτιληναίος Α.Ε. για την εξαγορά του 88% του μετοχικού κεφαλαίου της Aluminij d.d. Mostar είναι εναρμονισμένο με την ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου στον τομέα των βασικών μετάλλων. Πρόθεση του ομίλου είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της Aluminij d.d. Mostar και η διασφάλιση μέσω διαρκών επενδύσεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας της μακροχρόνιας βιωσιμότητας της υπό ιδιωτικοποίηση εταιρίας.

Η διαδικασία του due diligence αναμένεται να ξεκινήσει εντός 2 εβδομάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v