Αποδεκτή και τυπικά θα γίνει σήμερα από τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη η παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού.
Ο κ. Ζερβός, ένας από τους μακροβιότερους επικεφαλής της ΔEΗ με πέντε χρόνια στη θέση αυτή και σε περίοδο έντονης οικονομικής και πολιτικής κρίσης, με εναλλαγές τεσσάρων κυβερνήσεων, υπέβαλε την παραίτησή του εχθές το βράδυ.
Προηγουμένως το απόγευμα, είχε δημοσιοποιηθεί το βούλευμα της Εισαγγελίας που τον παρέπεμπε για κακουργηματική πράξη, επειδή το διάστημα Ιουνίου 2010-Αυγούστου 2012 είχε εγκρίνει αυξήσεις σε 19 στελέχη της επιχείρησης που τη ζημίωσαν με πάνω από 150.000 ευρώ. Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση ωστόσο αντέκρουσαν τα επιχειρήματα.
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή ήρθε δύο 24ωρα μετά το σάλο που ξέσπασε αναφορικά με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε ο επικεφαλής της ΔEΗ με τη ΓΕΝΟΠ (για την οποία τον «άδειασε» το Μέγαρο Μαξίμου) και παρά τη στήριξη που του πρόσφεραν συνδικαλιστές, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές της Κοζάνης.
Η υπόθεση της Συλλογικής Σύμβασης και η αύξηση των 6 ευρώ ημερησίως διά του τροφείου που προβλέπει για τους εργαζόμενους προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Η κυβέρνηση μάλιστα έσπευσε με διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου να αποστασιοποιηθεί πλήρως. «Η κυβέρνηση αυτή σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες, και των συνδικάτων».
Παράλληλα δηκτικά ανέφερε ότι «η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔEΗ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές» και υπενθύμισε ότι «η σημερινή διοίκηση της ΔEΗ Α.Ε. που υπέγραψε τη σύμβαση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Ωστόσο, η παραπομπή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔEΗ για κακουργηματικές πράξεις, όπως και η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης με τη ΓΕΝΟΠ, ήταν απλώς η αφορμή για την παραίτησή του.
Ήταν ευρέως γνωστό από καιρό ότι τη θέση αυτή βολιδοσκοπούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα από διαφορετικές εσωκομματικές τάσεις και κέντρα εξουσίας. Μάλιστα είχαν ακουστεί και ονόματα ενδιαφερόμενων να αναλάβουν τα ηνία, της μεγαλύτερης, αλλά και με πολλά προβλήματα ΔΕΚΟ της χώρας.
Επιπλέον, αν και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ως αρμόδιος για την ενέργεια υπουργός, δεν είχε εκδηλώσει πρόθεση να αντικαταστήσει αμέσως τους επικεφαλής των εποπτευόμενων ΔΕΚΟ, η ανάληψη του υπουργείου από τον συγκεκριμένο πολιτικό έδινε σαφές στίγμα ότι αργά ή γρήγορα θα τοποθετούσε τους δικούς του ανθρώπους για να εφαρμόσει την πολιτική του στα ενεργειακά, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται.
Επίσης, πληροφορίες ανέφεραν ότι υπέρ της απομάκρυνσης του κ. Ζερβού από τη ΔΕΗ είχε ταχθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ο τελευταίος, σε τηλεοπτική του εμφάνιση την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, είχε εκφράσει την έκπληξή του, αλλά και την άγνοιά του για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με την αύξηση των 6 ευρώ την ημέρα, λέγοντας ότι «αν ισχύει κάτι τέτοιο έχω πρόβλημα».
Η θητεία του
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Αρθούρος Ζερβός, είναι ένας από τους μακροβιότερους διευθύνοντες συμβούλους της ΔEΗ. Τοποθετήθηκε στη θέση αυτή στις αρχές του 2010 από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αν και δεν ήταν ποτέ μέλος του ΠΑΣΟΚ. Το προφίλ του και η επιστημονική του ενασχόληση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ταίριαζαν με την προώθηση της «πράσινης οικονομίας» που ευνοούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τότε.
Στη θέση του παρέμεινε παρά τις κυβερνητικές αλλαγές (κυβέρνηση Παπαδήμου και στη συνέχεια Σαμαρά) οι οποίες ακολούθησαν την κυβέρνηση Παπανδρέου. Μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είχε εκλεγεί επικεφαλής διεθνών οργανισμών για τις ΑΠΕ και ιδίως για την αιολική ενέργεια που είναι και το γνωστικό του αντικείμενο.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του προχώρησε το σπάσιμο της ΔEΗ, με την ανεξαρτητοποίηση των γενικών διευθύνσεων μεταφοράς και διανομής που αποτέλεσαν ξεχωριστά νομικά πρόσωπα, όπως απαιτούν οι κοινοτικές οδηγίες (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ). Επίσης προώθησε την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, επένδυση άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως και οι περισσότεροι επικεφαλής της ΔEH, υποστηριζόμενος από τα συνδικάτα και τους αρμόδιους υπουργούς, υπερασπίστηκε το μονοπώλιο της ΔEH, ενώ επέβαλε τιμολογιακή πολιτική με μεγάλες αυξήσεις, τόσο σε νοικοκυριά όσο και στη βιομηχανία.
Αρκεί να σημειωθεί ότι ενέκρινε επίσημο έγγραφο της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης, που υποστήριζε ότι η ΔEH θα αυξήσει την κερδοφορία της αν σταματήσει να τροφοδοτεί τις βιομηχανίες. Αν και δημοσίως ποτέ δεν εκφράστηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔEΗ, είναι γνωστό ότι είχε εκφράσει αντιρρήσεις σε διαδικασίες που είχαν προταθεί για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην αρχή της θητείας του στη ΔΕΗ, κατηγορήθηκε διότι ενέκρινε την εξαγορά δύο αιολικών πάρκων από Έλληνα επιχειρηματία, με τίμημα το οποίο ήταν υψηλότερο από αυτό που δικαιολογούσαν τα μεγέθη και οι αποδόσεις τους. Εν τέλει η εξαγορά ακυρώθηκε.
Πριν από τρία χρόνια, ξέσπασε επίσης το σκάνδαλο με τις χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ από τα ταμεία της ΔEΗ, μετά από έλεγχο και πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Η υπόθεση αυτή επίσης εκκρεμοδικεί, ενώ τόσο ο κ. Ζερβός, όσο και ο τότε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και σημερινό μέλος του δ.σ. της ΔEΗ Νίκος Φωτόπουλος είναι υπόλογοι και τους έχουν επιβληθεί απαγορευτικοί όροι.
Τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ Ζερβού, η Eπιχείρηση βρέθηκε συχνά υπόλογη στις ρυθμιστικές και κοινοτικές αρχές για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού και για κατάχρηση της υπερδεσπόζουσας θέσης που έχει στην εγχώρια αγορά.