Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: ”Όχι” σε άρση μονοπωλίων από Ε.Ε.

Απόφαση υπέρ της διατήρησης των κρατικών μονοπωλίων στις αγορές τυχερών παιχνιδιών της Ε.Ε. εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επισημαίνοντας οτι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν αιτήματα των διοργανωτών τυχερών παιχνιδιών. Τι δήλωσε ο πρόεδρος της European Lotteries.

ΟΠΑΠ: ”Όχι” σε άρση μονοπωλίων από Ε.Ε.
Απόφαση υπέρ της διατήρησης των κρατικών μονοπωλίων στις αγορές τυχερών παιχνιδιών της Ε.Ε. εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επισημαίνοντας οτι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν αιτήματα των διοργανωτών τυχερών παιχνιδιών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΑΠ: ”Το Δικαστήριο της ΕΖΕΣ που εδρεύει στο Λουξεμβούργο αρνήθηκε για άλλη μία φορά σήμερα σε διοργανωτή τυχερών παιχνιδιών το δικαίωμα πρόσβασης σε αγορές τυχερών παιχνιδιών κράτους μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Η σημερινή κρίση του δικαστηρίου έπεται όμοιας απόφασης που εξέδωσε το ίδιο δικαστήριο τον Μάρτιο 2007 στην υπόθεση της Νορβηγίας όπου υποστήριξε ρητώς το μονοπωλιακό σύστημα της χώρας σχετικά με τα μηχανήματα τυχερών παιχνιδιών.



Το Δικαστήριο της ΕΖΕΣ έκρινε ότι όπου το κράτος κατέχει το μονοπώλιο παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, ”οι κρατικές αρχές έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διάθεση και το μάρκετινγκ των τυχερών παιχνιδιών από το εξωτερικό, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι νόμιμα στο κράτος προέλευσης”. (παράγραφος 5 της απόφασης).



Ο Dr Winfried Wortmann, Πρόεδρος της European Lotteries καλωσόρισε την απόφαση του δικαστηρίου: ”Δεν έχουν σημασία τα όποια αιτήματα των διοργανωτών που αναφέρονται στις σελίδες του τύπου όλους τους περασμένους μήνες και έτη. Το Δικαστήριο της ΕΖΕΣ κατέστησε άλλη μία φορά σαφές ότι όσοι παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών πρέπει να λάβουν άδεια από το κράτος στο οποίο επιθυμούν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες και να διαφημιστούν. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση των αδειών για τη διοργάνωση τυχερών παιχνιδιών”.



Ο Dr Winfried Wortmann, ο οποίος επανεκλέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ως Πρόεδρος της European Lotteries για διετή θητεία, πρόσθεσε ότι: ”Αυτή είναι η τρίτη ήττα των υποστηρικτών της εμπορευματοποίησης των τυχερών παιχνιδιών ενώπιον ευρωπαϊκού δικαστηρίου αυτό το έτος. Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Δικαστήριο της ΕΖΕΣ επανέλαβαν την πάγια θέση τους στην νομολογία σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να καθορίσουν τους στόχους της πολιτικής για τα τυχερά παιχνίδια και να διευκρινίσουν λεπτομερώς το επίπεδο προστασίας των πολιτών τους στο βαθμό που επιδιώκουν στόχους δημοσίου συμφέροντος όπως η πρόληψη των προβλημάτων που προέρχονται από τα τυχερά παιχνίδια και η αντιμετώπιση του εγκλήματος με συστηματικό και συνεχή τρόπο. Αυτό περιλαμβάνει την επιλογή χορήγησης του αποκλειστικού δικαιώματος (μονοπώλιο) σε ένα μόνο κρατικό λειτουργό διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών, όπως ρητώς αποδέχτηκε το Δικαστήριο της ΕΖΕΣ στην απόφαση που εξέδωσε στις 14 Μαρτίου 2007”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v