Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΥΜΠ: Ζημιές 34,36 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο

Ζημιές ύψους 34,366 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 23,841 εκατ. ευρώ εμφανίζουν το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Τεχνική Ολυμπιακή, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της.

ΟΛΥΜΠ: Ζημιές 34,36 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο
Ζημιές ύψους 34,366 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 23,841 εκατ. ευρώ εμφανίζουν το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης η Τεχνική Ολυμπιακή, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της.

Τα στοιχεία του ισολογισμού της Τεχνικής Ολυμπιακής δείχνουν παράλληλα μείωση του κύκλου εργασιών κατά 9,74% στα 482,867 εκατ. ευρώ, από 535,017 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε επίπεδο μητρικής, εμφανίζονται κέρδη μετά από φόρους ύψους 3,954 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 1,939 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε σε 300 χιλιάδες ευρώ, από 600 χιλιάδες ευρώ πέρυσι.

Όπως αναφέρει και η εταιρία σε σχετική ανακοίνωση:

”Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα € 482,9 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2007 έναντι € 535,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι μειωμένος κατά 9,7%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της δραστηριότητας της επιχειρηματικής μονάδας homebuilding / real estate, ο κύκλος εργασιών της οποίας ανήλθε στα € 458,1 εκατ. έναντι € 523,6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2006. Κύριο παράγοντα προς την κατεύθυνση αυτή αποτέλεσε η πτωτική πορεία της αγοράς κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αντίθετα, αύξηση της τάξης του 117,3% παρουσίασε η κατασκευαστική δραστηριότητα στο Εσωτερικό και στις λοιπές χώρες της Ε.Ε. όπου ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 24,7 εκατ. έναντι € 11,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2007 ανήλθαν σε € 61,6 εκατ., έναντι € 127,2 εκατ. μειωμένα κατά 51,6%. Η ανωτέρω μείωση οφείλεται κυρίως στην ύφεση που χαρακτηρίζει τον κλάδο κατασκευής κατοικιών των ΗΠΑ, η οποία έχει επιδράσει αρνητικά στα σχετικά περιθώρια κερδοφορίας.

Όπως είχε ανακοινωθεί με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του 2007 της εισηγμένης στο NYSE αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας TOUSA Inc., εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ και κατά συνέπεια για την εξορθολογικοποίηση των οικονομικών καταστάσεων, η θυγατρική προέβη σε πρόβλεψη για ενδεχόμενες υποχρεώσεις από τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία Transeastern στο πρώτο τρίμηνο του 2007 συνολικά ύψους € 55,5 εκατ. που επηρέασαν τα αποτελέσματα της εν λόγω περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους € 64,6 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2007 ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές ύψους € 74,0 εκατ. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους € 34,4 εκατ. έναντι κερδών € 23,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2006.

Προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πιθανής ορθολογικής λύσης θα συντελέσει και η έγγραφη δέσμευση από τη Citigroup Global Markets Inc. για την χορήγηση χρηματοδότησης (δάνειο - loan facility) στην TOUSA συνολικού ύψους $500 εκατ., εκ των οποίων (i) ποσό $250,0 εκατ. είναι first lien term loan facility και (ii) ποσό $250,0 εκατ. είναι second lien term loan facility, χωρίς καμία εγγύηση από τη μητρική εταιρεία (Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε). Τα ποσά των δανείων προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση οποιουδήποτε διακανονισμού σχετικά με την κοινοπραξία Transeastern. Η TOUSA δεν προσδοκά ότι θα εκτελέσει την επιστολή δέσμευσης εκτός αν έχει πετύχει ικανοποιητικούς διακανονισμούς με τους πιστωτές της Transeastern JV. Επιπλέον η TOUSA προέβη πρόσφατα σε συμφωνία για την πώληση δραστηριοτήτων έναντι περίπου 55,7 $ εκατ. σε μετρητά, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υποχρεώσεων.

Η διοίκηση της ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. εκτιμά ότι οι προσπάθειες του ομίλου για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του τόσο στην Ελλάδα όσο και στις λοιπές χώρες της Ε.Ε. θα επιφέρουν αποτελέσματα και για το σκοπό αυτό θα υλοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες επενδύσεις στην τρέχουσα χρήση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v