Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη

Στα 381 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής τράπεζας στο α΄ τρίμηνο του 2007 καταγράφοντας άνοδο 52%, σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών οι οποίοι προέβλεπαν να διαμορφωθούν στα 354,4 εκατ. ευρώ. Για την ίδια περίοδο τα καθαρά κέρδη της Finansbank κυμάνθηκαν στα 132 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 1/3 των κερδών.

ΕΤΕ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη
Στα 381 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής τράπεζας στο α΄ τρίμηνο του 2007 καταγράφοντας άνοδο 52%, ενώ σχεδόν το 1/3 εξ αυτών, ήτοι τα 132 εκατ. ευρώ, προήλθαν από την Finansbank.

Επισημαίνεται ότι 8 αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του euro2day περίμεναν ότι τα καθαρά κέρδη της Εθνικής θα διαμορφώνονταν στα 354,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 41,6%, με αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 62,1% στα 693,5 εκατ. ευρώ και στα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες κατά 55,5% στα 183 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου: ”Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου 2007 επιβεβαιώνουν τις στρατηγικές μας επιλογές. Η επίτευξη της ιστορικά υψηλότερης κερδοφορίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους οδήγησε την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου στο επίπεδο του 25% υπογραμμίζοντας την προσήλωσή μας στην απόδοση αξίας στους μετόχους μας.

Η συνεισφορά των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων μας στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία στην κερδοφορία του Ομίλου διευρύνθηκε υπερβαίνοντας τα €150 εκατ. Σημαντική συμβολή είχε η κερδοφορία της Finansbank η οποία στο πρώτο τρίμηνο συνεισέφερε πάνω από το 1/3 των συνολικών καθαρών κερδών του Ομίλου. Παράλληλα, τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς.

Η σημαντική διεύρυνση του Ομίλου μετά τις πρόσφατες εξαγορές, οι νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται από την οργανική αφομοίωση των νέων θυγατρικών μας και την εκμετάλλευση των συνεργιών του Ομίλου σε συνδυασμό με τη δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, αποτελούν τις βάσεις στις οποίες στηρίζουμε τις προσδοκίες μας για την επίτευξη των στόχων του 3ετούς επιχειρηματικού μας σχεδίου”.

Αναλυτικότερα στο ιστορικό υψηλό των €381 εκατ. ανήλθαν το α΄ 3μηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της ΕΤΕ, αυξημένα κατά 52% σε σχέση με το α΄ 3μηνο του 2006.

Αύξηση κατά 27% σημειώνουν τα καθαρά κέρδη σε σχέση με το δ΄ 3μηνο του 2006, εξαιρουμένης μάλιστα της επιβάρυνσης ύψους €100 εκατ. του προηγούμενου 3μήνου από τη φορολόγηση των αποθεματικών της Τράπεζας. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου παρά τη σημαντική αύξησή τους (+72%) ανήλθε σε 25%.

Η βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της διεύρυνσης των πηγών εσόδων του, μέσω της ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών στην εγχώρια αγορά και στις αγορές της Τουρκίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Χαρακτηριστικά, στο α΄ 3μηνο του 2007 η Finansbank συνεισέφερε πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής κερδοφορίας του Ομίλου.

Στη βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου συνέβαλε και η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, οι οποίες παρά την επέκταση των εργασιών διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα του προηγούμενου τριμήνου.

Η θετική αυτή εξέλιξη απεικονίζεται στο δείκτη αποτελεσματικότητας του Ομίλου, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 47.8% βελτιωμένος κατά 90 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο.

Η διαμόρφωση του καθαρού επιτοκιακού αποτελέσματος του Ομίλου σε €705 εκατ. το α΄ 3μηνο του 2007, συνετέλεσε στη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε 4.19% σε σχέση με 4.11% του προηγούμενου 3μήνου. Καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη αυτή είχαν αφενός η Finansbank, της οποίας το επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε σε 7.09%, και αφετέρου η ισχυρή καταθετική βάση της Τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία διασφαλίζει την απρόσκοπτη πιστωτική επέκταση του Ομίλου.

Το συνολικό ύψος χορηγήσεων του Ομίλου ανήλθε στο τέλος του α΄ 3μήνου 2007 σε €46 δισεκατ., αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το α΄ 3μηνο 2006 σε συγκρίσιμη βάση (συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της Finansbank στο α΄ 3μηνο του 2006).

Αύξηση κατά 13% σε σχέση με το α΄ 3μηνο 2006 επίσης σε συγκρίσιμη βάση σημείωσαν και οι καταθέσεις του Ομίλου υπερβαίνοντας τα €53 δισεκατ. Η σχέση δανείων προς καταθέσεις μετά και την ενσωμάτωση της Finansbank ανήλθε σε 83% έναντι 81% στο τέλος του 2006.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε €181 εκατ. ενισχυμένα κατά 9% σε σχέση με το δ΄ 3μηνο 2006.

Με ρυθμούς της τάξης του 21% συνεχίζει να αναπτύσσεται η λιανική τραπεζική στην Ελλάδα. Το σύνολο των χορηγήσεων λιανικής στο τέλος του α΄ 3μήνου 2007 ξεπέρασε τα €22 δισεκατ.

Το Μάρτιο του 2007 το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε σε €14.4 δισεκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 20% σε σχέση με το Μάρτιο του 2006, επιβεβαιώνοντας την υπεροχή της Εθνικής Τράπεζας στην αγορά στεγαστικών δανείων στην οποία διατηρεί μερίδιο 24%.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων υπερέβησαν τα €900 εκατ., αυξημένες κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και καρτών ανήλθαν σε €4.9 δισεκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 17% σε σχέση με το Μάρτιο του 2006.

Οι χορηγήσεις της Τράπεζας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προσέγγισαν τα €3 δισεκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2007 αυξημένες κατά 37% σε ετήσια βάση.

--- Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Finansbank

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Finansbank στο πρώτο τρίμηνο του 2007 ανήλθαν σε 243 εκατ. τουρκικές λίρες (€132 εκατ.). Ο Όμιλος ενοποιεί πλέον το 99% των αποτελεσμάτων της Finansbank.

Η θετική εξέλιξη της κερδοφορίας της Finansbank παρά την περιοριστική οικονομική πολιτική, αντανακλά τη δυναμική πορεία των εργασιών της και ιδιαίτερα τη θεαματική επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου το οποίο αυξήθηκε κατά 47.4% σε ετήσια βάση υπερβαίνοντας στο τέλος του α΄ 3μήνου 2007 τα 13.5 δισεκατ. τουρκικές λίρες διαμορφώνοντας το μερίδιο αγοράς της Finansbank στο 6%.

Οι χορηγήσεις λιανικής της Finansbank αυξήθηκαν στο σύνολό τους με εντυπωσιακούς ρυθμούς και ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο σε 4.9 δισεκατ τουρκικές λίρες, σημειώνοντας αύξηση 55% σε ετήσια βάση και κατά 8% στους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των υπολοίπων στεγαστικής πίστης, η οποία σε ετήσια βάση προσεγγίζει το 75%. Ειδικότερα, το μερίδιο της Finansbank στις νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 14.5% με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς να διαμορφωθεί στο τέλος του α΄ 3μήνου 2007 σε 9.3%.

--- Ισχυρή κερδοφορία από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Παρά τη σημαντική επιβάρυνση που προκαλεί η οργανική ανάπτυξη του Ομίλου στην περιοχή, όλες οι μονάδες της ΝΑ Ευρώπης βελτίωσαν την κερδοφορία τους. Τα οργανικά κέρδη των μονάδων της ΝΑ Ευρώπης για το α΄ 3μηνο 2007, ανήλθαν σε €36 εκατ., αυξημένα κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο Όμιλος στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2007 με την προσθήκη της Vojvodanska στη Σερβία αριθμεί 546 καταστήματα, ενώ διαθέτει 7926 υπαλλήλους σε πέντε χώρες με συνολικό πληθυσμό 43 εκατ.

Οι χορηγήσεις του Ομίλου στην περιοχή παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 52% σε ετήσια βάση και έφθασαν τα €4.5 δισεκατ. με τη λιανική τραπεζική να αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Παρά τις αυξημένες χορηγήσεις δανείων το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v