Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Θράκης: Υποχώρηση 62,86% στα κέρδη

Υποχώρηση 62,86% παρουσίασαν τα Κέρδη μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας του Ομίλου της Πλαστικά Θράξης, τα οποία στο α’ τρίμηνο του 2007 διαμορφώθηκαν σε 1,3 εκ. ευρώ έναντι 3,5 εκ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2006.

Πλαστικά Θράκης: Υποχώρηση 62,86% στα κέρδη
Υποχώρηση 62,86% παρουσίασαν τα Κέρδη μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας του Ομίλου της Πλαστικά Θράξης, τα οποία στο α’ τρίμηνο του 2007 διαμορφώθηκαν σε 1,3 εκ. ευρώ έναντι 3,5 εκ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2006.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, από 1-1-2007 η Διοίκηση του Ομίλου για την καλύτερη δυνατή απεικόνιση της δραστηριότητας του αναδιάρθρωσε τους επιχειρησιακούς τομείς ως εξής:

* ο τομέας της Ακαμπτης Συσκευασίας αντιστοιχεί στον τομέα της Ακαμπτης συσκευασίας της προηγούμενης ανάλυσης,

* ο τομέας της Βιομηχανικής Συσκευασίας αντιστοιχεί στον τομέα των FIBCs και

* ο τομέας των Τεχνικών Υφασμάτων και Νημάτων αντιστοιχεί στους τομείς των Υφαντών και των μη Υφαντών.

H ανωτέρω μεταβολή κρίθηκε αναγκαία μετά τις ακόλουθες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν και ειδικότερα:

α) Την εξαγορά παραγωγικής δραστηριότητας στην Αμερική.

β) Την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδα μη υφαντών γεωυφασμάτων στην Ξάνθη.

γ) Τις συγχωνεύσεις εταιρειών του Ομίλου.

Οι συγκριτικές καταστάσεις της προηγούμενης περιόδου αναμορφώθηκαν προκειμένου να καταστούν συγκρίσιμες με τις φετινές.

Πιο συγκεκριμένα για το α’ τρίμηνο του 2007 ο Ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε 52,8 εκ. ευρώ σε σχέση με 50,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 3,9%. Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του όγκου πωλήσεων στον κλάδο της άκαμπτης Συσκευασίας.

Τα Ενοποιημένα Μικτά Κέρδη ανήλθαν σε 8,9 εκ. ευρώ έναντι 10,2 εκ. ευρώ πέρυσι με το Περιθώριο του Μικτού Κέρδους να διαμορφώνεται σε 16,8% σε σχέση με 20,1% στο α’ τρίμηνο του 2006.

Βασικός λόγος για τη μείωση του Περιθωρίου Μικτού Κέρδους εξακολουθεί να είναι η αύξηση των τιμών των α’ υλών η οποία συνεχίστηκε και στο α’ τρίμηνο του 2007 και η οποία δεν πέρασε στο σύνολό της στην τιμή πώλησης.

Τα Ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 5,5 εκ. ευρώ στο α τρίμηνο του 2007 έναντι 8,3 εκ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 33,3%.

Επισημαίνεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2006 στα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) συμπεριλαμβάνεται κέρδος από την πώληση ακινήτου ύψους 1,8 εκ. ευρώ.

Συνεπώς μη λαμβάνοντας υπόψη το κέρδος από το ακίνητο, το περιθώριο Κερδών προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων στο α’ τρίμηνο του 2007 ανήλθε σε 10,5% σε σχέση με 12,7% στο α τρίμηνο του 2006.

Τα Κέρδη προ Φόρων του Ομίλου ανήλθαν σε 1,7 εκ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2007 έναντι 4,8 εκ. ευρώ πέρυσι. Αφαιρουμένου του κέρδους από το ακίνητο τα Κέρδη προ Φόρων του α’ τριμήνου του 2006 μειώνονται σε 3,0 εκ. ευρώ και κατά συνέπεια το Περιθώριο Κερδών προ Φόρων διαμορφώνεται σε 3,3% στο α’ τρίμηνο του 2007 σε σχέση με 6,0% πέρυσι.

Μετά την αφαίρεση του κέρδους από το ακίνητο τα Κέρδη μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας μειώνονται σε 1,6 εκ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2006 και συνεπώς το περιθώριο Κερδών μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας διαμορφώνεται σε 2,5% στο α’ τρίμηνο του 2007 έναντι 3,1% πέρυσι.

Παρόλο που οι τιμές της α’ ύλης παρέμειναν υψηλές και στο α’ τρίμηνο του 2007 η Εταιρεία κατάφερε να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους της σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2006, ωστόσο τα περιθώρια κέρδους κατά την εξεταζόμενη περίοδο υπολείπονται αυτών του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι.

Η Διοίκηση εκτιμά ότι η βελτίωση των περιθωρίων θα συνεχιστεί σταδιακά στα επόμενα τρίμηνα του 2007.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται μεταξύ άλλων στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους στον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων η οποία αναμένεται να προέλθει από τις νέες επενδύσεις του Ομίλου - νέα γραμμή παραγωγής μη υφαντών γεωυφασμάτων στην Ξάνθη και νέα παραγωγική δραστηριότητα μη υφαντών υφασμάτων στην Αμερική. Παραδοσιακά ο τομέας των Μη Υφαντών παρουσιάζει καλύτερα περιθώρια κέρδους.

Η Καθαρή Θέση προ Δικαιωμάτων Μειοψηφίας του Ομίλου ανήλθε σε 92,4 εκ. ευρώ στις 31.03.2007 αυξημένη κατά 3,2%.

Το σύνολο του Καθαρού Τραπεζικού Δανεισμού ανήλθε σε 67,6 εκ. ευρώ σε σχέση με 61,7 εκ. ευρώ στο α? τρίμηνο του 2006. Ο δείκτης Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός προς Καθαρή Θέση διατηρήθηκε στα επίπεδα του 0,7 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Επισημαίνεται ότι εντός του 2007 αναμένεται η είσπραξη επιχορηγήσεων ύψους 7,0 εκ. ευρώ περίπου, ποσό το οποίο θα μειώσει ισόποσα τον Τραπεζικό δανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v