Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Θετική έκπληξη στα κέρδη (141 εκατ. ευρώ)

Αύξηση 28,4% στα καθαρά κέρδη, διαμορφούμενα στα 140,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α’ τρίμηνο ο ΟΤΕ, με αύξηση των εσόδων κατά 8,8% στα 1.508,6 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι προβλέψεις των οποίων κυμάνθηκαν στα επίπεδα των 111-120 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ: Θετική έκπληξη στα κέρδη (141 εκατ. ευρώ)
Αύξηση 28,4% στα καθαρά κέρδη, διαμορφούμενα στα 140,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α’ τρίμηνο ο ΟΤΕ, με αύξηση των εσόδων κατά 8,8% στα 1.508,6 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι προβλέψεις των οποίων κυμάνθηκαν στα επίπεδα των 111-120 εκατ. ευρώ.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr ανέμεναν αύξηση 7,3% των ενοποιημένων καθαρών κερδών α’ τριμήνου, στα 118 εκατ. ευρώ. Οι ενοποιημένες πωλήσεις προβλεπόταν να ενισχυθούν κατά 9% στο 1,51 δισ. ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη του Οργανισμού εμφανίζουν αύξηση 14,1% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, στα 260,3 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται στα 241,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18,6%. Βελτίωση 28,5% εμφανίζουν και τα κέρδη ανά μετοχή του ΟΤΕ, στα 0,2875 ευρώ.

Τα EBITDA του Οργανισμού εμφανίζονται αυξημένα κατά 5,3% στα 539,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα pro forma EBITDA διαμορφώνονται στα 561,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,6%. Επισημαίνεται ότι σε pro forma βάση, εξαιρούνται οι οικονομικές επιπτώσεις από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του ΟΤΕ. Στο α’ τρίμηνο του 2007 έχει εγγράψει χρέωση 22,1 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, τα συγκρίσιμα έσοδα του ομίλου εμφανίζονται αυξημένα κατά 3,7% λόγω σταθερών εσόδων από τη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα και στη Ρουμανία και από την ισχυρή απόδοση από τη δραστηριοποίηση στην κινητή τηλεφωνία. Η αύξηση στα έσοδα αντανακλά την ενοποίηση με τη Γερμανός και την πώληση της Αrmentel.

Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου ανήλθαν στα 1.248,3 εκατ. ευρώ και παρουσίασαν αύξηση 7,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, η οποία οφείλεται κυρίως στο κόστος του προγράμματος αποχώρησης με κίνητρα στη μητρική το α’ τρίμηνο 2007 (πρόβλεψη κόστους 22,1 εκατ. ευρώ), αλλά και σε αύξηση του κόστους τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού λόγω της συμμετοχής της Γερμανός.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής ΟΤΕ Α.Ε. κατά α΄ τρίμηνο του 2007 ανήλθε στα 660,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006 κατά 3,5%. Τα καθαρά κέρδη του α΄ τριμήνου 2007 ανήλθαν στα 50,3 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περιόδου του 2006, που έφθαναν τα 20,5 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγιώτης Βουρλούμης, δήλωσε: ”Τα κέρδη ανά μετοχή σε επίπεδο ομίλου παρουσίασαν άνοδο κατά 28,4%%, το α’ τρίμηνο του 2007.

Στην εγχώρια σταθερή τηλεφωνία οι ενέργειες περιστολής δαπανών -οι οποίες ξεκίνησαν τα δύο τελευταία χρόνια- έφεραν αποτελέσματα. Η ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις παραμένει ισχυρή, αν και εμφανίζεται επιτάχυνση στη ζήτηση αδεσμοποίητων τοπικών βρόχων μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Στη RomTelecom η απώλεια πελατών (churn) παραμένει υψηλή. Στην Ελλάδα η κερδοφορία από την κινητή τηλεφωνία παραμένει αμετάβλητη, ενώ είναι ανοδική στη Βουλγαρία και στην Αλβανία. Η Cosmote Romania κερδίζει μερίδιο αγοράς ταχύτερα από το αναμενόμενο, χάρη και στην συνδρομή της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν συνολικά τα παραπάνω, ο όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε την χρονιά θετικά, αν και είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα”.

Οι αντιδράσεις των αναλυτών

Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του ΟΤΕ υπερέβησαν τις εκτιμήσεις λόγω εξαιρετικής απόδοσης της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας και χαμηλότερης του αναμενόμενου υποχώρησης στα λειτουργικά κέρδη της Romtelecom, επισημαίνει η HSΒC Pantelakis σε έκθεσή της όπου διατηρεί τιμή-στόχο στα 22,7 ευρώ και σύσταση ”neutral”.

Τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ, στα 141 εκατ. ευρώ, υπερέβησαν τις προβλέψεις της Citigroup κατά 14%, όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος σε έκθεσή του όπου διατηρεί σύσταση ”buy” με τιμή-στόχο στα 25 ευρώ και επισημαίνει ότι ”τα ισχυρά περιθώρια υποστηρίζουν την αισιόδοξη θέση για τη μετοχή”.

Όπως εξηγεί η Citi, σε ένα περιβάλλον υποχώρησης των εσόδων, ο ΟΤΕ επικεντρώνεται στις περικοπές κόστους στην εγχώρια αγορά. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του οργανισμού παρέχει σημαντική αξία προς τους μετόχους και ως εκ τούτου, η μετοχή αξίζει να διαπραγματεύεται με premium.

H αναλυτική ανακοίνωση του ΟΤΕ για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v