Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Socar: Όχι στη μείωση της τιμής φυσικού αερίου

Υπέρ της συμμετοχής ελληνικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο του TAP τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της αζέρικης κρατικής εταιρίας Elshad Nazirof, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να μειώσει τις τιμές όπου αγοράζει η Ελλάδα το φυσικό αέριο.

Socar: Όχι στη μείωση της τιμής φυσικού αερίου
Η Socar μπορεί να πουλήσει σε ελληνική εταιρεία ποσοστά μετοχών για τον αγωγό ΤΑΡ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μειώσει τις τιμές στις οποίες αγοράζει η Ελλάδα το φυσικό αέριο.

Τα παραπάνω δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αζέρικης κρατικής εταιρείας Elshad Nazirof την περασμένη Δευτέρα. Οι δηλώσεις του στελέχους της επιχείρησης στην ουσία είναι απάντηση στα αιτήματα που έθεσε ο Έλληνας υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνης κατά την επίσκεψή του στο Μπακού την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Nazirof, αναφορικά με το αίτημα για είσοδο ελληνικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει με μείωση του ποσοστού της Socar. Ωστόσο, όπως τόνισε, θα πρέπει να βρεθεί η εταιρεία που θα θέλει να αγοράσει και το αίτημα να τεθεί στο σωστό χρόνο. «Θέλουμε ο αγωγός να γίνει περισσότερο ελληνικός», τονίζει με έμφαση.

Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η συμφωνία ΤΑΡ - ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει συμμετοχή ελληνικής εταιρείας στον ΤΑΡ, αλλά η προοπτική αυτή θα εξεταστεί μετά την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, δηλαδή μετά το 2019-2020.

Τέλος, ο κ. Nazirof ρίχνει και μια τελευταία μπηχτή λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρει λύσεις για τα προβλήματα κατασκευής του αγωγού και να μην καθυστερήσει η λειτουργία του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου. Όπως μάλιστα είναι γνωστό, τα έργα του αγωγού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, ωστόσο οι διαμαρτυρίες και οι εντάσεις σε Καβάλα και Σέρρες είναι μεγάλες.

Οι τοποθετήσεις του στελέχους της Socar θα πρέπει να συνδυαστούν επίσης και με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη κρατική εταιρεία.

Σύμφωνα δε με την τελευταία ενημέρωση που έκανε η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού, παύει να θέτει καταληκτική ημερομηνία για την έκδοση της απόφασης, και όπως σημειώνεται στην ουσία είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει η Socar να ολοκληρώσει την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ. Το γεγονός όπως είναι φυσικό μόνο χαρούμενους δεν καθιστά τους Αζέρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v