Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Ασφαλιστική: Κλειδί οι τραπεζοασφάλειες

Με πρότυπο το πορτογαλικό μοντέλο ανάπτυξης της πώλησης συνταξιοδοτικών προγραμμάτων από το δίκτυο της τράπεζας θα επιχειρήσει να κερδίσει το ”φιλόδοξο” στοίχημα του υπερδιπλασιασμού της παραγωγής της εντός τριετίας η Εθνική Ασφαλιστική. Βάσει του τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου η παραγωγή ασφαλίστρων του Bankassurance θα τρέξει στην τριετία 2007-09 με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 45%.

Εθνική Ασφαλιστική: Κλειδί οι τραπεζοασφάλειες
του Χρήστου Κίτσιου

Με πρότυπο το πορτογαλικό μοντέλο ανάπτυξης της πώλησης συνταξιοδοτικών προγραμμάτων από το δίκτυο της τράπεζας θα επιχειρήσει να κερδίσει το ”φιλόδοξο” στοίχημα του υπερδιπλασιασμού της παραγωγής της εντός τριετίας η Εθνική Ασφαλιστική.

Βάσει του τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου η παραγωγή ασφαλίστρων του Bankassurance θα τρέξει στην τριετία 2007-09 με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 45%.

Βάσει του παραπάνω πλάνου η Εθνική Ασφαλιστική θα πριμοδοτείται ετησίως για την τρέχουσα τριετία με μέσα ασφάλιστρα της τάξης των 250 εκατ. ευρώ από το δίκτυο της τράπεζας, ενώ θα αυξάνονται και τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Asset Management.

To 2006 η Εθνική Ασφαλιστική έκλεισε με ασφάλιστρα από το Βankassurance της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 114 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη Ζωή και τα υπόλοιπα από τις Γενικές.

Η πολύ καλή πορεία του Bankassurance βοήθησε την Εθνική Ασφαλιστική πέρσι να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στο 16% από 14%, δεν προσέδωσε όμως ιδιαίτερα κέρδη καθώς το καθαρό περιθώριο κέρδους από διάθεση ασφαλιστικών προγραμμάτων μέσω δικτύου τραπέζης λόγω και της χαμηλότερης τιμολόγησής τους ανέρχεται στο 3%.

Τα έσοδα από το Bankassurance εκτιμάται ότι θα ωθήσουν τα κέρδη της ασφαλιστικής κατά τη φετινή χρονιά και θα καλύψουν το πρόβλημα που ανέκυψε στην καθαρή της θέση μετά τις προβλέψεις, τις υποαξίες και τις ζημίες της περσινής χρονιάς.

Η καθαρή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής στις 31/12/06 διαμορφώθηκε σε 155,4 εκατ. ευρώ, κατά 5,96 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου και επομένως με βάση το άρθρο 47 του νόμου 2190 η εταιρία πρέπει εντός ορίζοντα εξαμήνου να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Η διοίκησή της δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση καθώς αφενός μεν εξέλιπαν οι λόγοι που δημιούργησαν τα έκτακτα κόστη της χρήσεως 2006, αφετέρου δε τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της το 2007 θα ενισχύσουν σημαντικά την καθαρή θέση ώστε να καλυφθεί το προαναφερθέν όριο του νόμου.

---Οφέλη και στη Διεθνική ΑΕΔΑΚ

Η παραγωγή –σε μέσους όρους- 250 εκατ. ευρώ ετησίως αναμένεται να ενισχύσει και τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Διεθνικής ΑΕΔΑΚ, της εταιρίας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας, καθώς μέρος των ασφαλίστρων κάποιων προγραμμάτων επενδύεται σε μερίδια Αμοιβαίων.

Ήδη, κατά τη διάρκεια του 2006 η Διεθνική χάρη στα ασφαλιστικά προγράμματα της Εθνικής Τράπεζας είδε τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της να αυξάνονται και με τα νέα προγράμματα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Ο ρόλος της Διεθνικής αναβαθμίζεται εντός του ομίλου καθώς αναλαμβάνει και τη διαχείριση των πελατών της νέας χρηματιστηριακής με την επωνυμία P&K NBG που θα προκύψει από τη συγχώνευση των P&K με την Εθνική Χρηματιστηριακή.

Το νέο μοντέλο διάρθρωσης που αποκτά ο όμιλος σε εκτέλεση χρηματιστηριακών συναλλαγών, διαχείριση κεφαλαίων και επενδυτική τραπεζική προβλέπει τρία αυτόνομα τμήματα με ανάπτυξη όμως των μεταξύ τους συνεργιών.

Στο μοντέλο αυτό η Διεθνική θα μετεξελιχθεί σε εργοστάσιο διαχείρισης αναλαμβάνοντας και τη διαχείριση των πελατών της P&K NBG με σχετική σύμβαση. Η Διεθνική θα βγάζει το επενδυτικό προφίλ του πελάτη και τις βασικές αρχές διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου επενδύσεών του με εναλλακτικά σενάρια ανάλογα με την εκτίμηση για την πορεία των αγορών μετοχών και ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v