Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αράπογλου: Ερχονται εξαγορές και συγxωνεύσεις

Εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα περιμένει ο πρόεδρος της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην γενική συνέλευση των μετόχων, που συνεχίζεται, δήλωσε πως όσο η Ελλάδα ωριμάζει θα πρέπει να περιμένουμε εξαγορές και συγχωνεύσεις με στόχο τις οικονομίες κλίμακος και τις συνέργιες. Το 96% των μεταξύ των οποίων και οι σύλλογοι των εργαζόμενων, ψήφισαν υπέρ της διοικήσεως Αράπογλου.

Αράπογλου: Ερχονται εξαγορές και συγxωνεύσεις
Εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα περιμένει ο πρόεδρος της Εθνικής, Τάκης Αράπογλου, τασσόμενος υπέρ της ανεξάρτητης πορείας της Εθνικής Τράπεζας στο νέο διεθνές περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην γενική συνέλευση των μετόχων, που συνεχίζεται, δήλωσε πως όσο η Ελλάδα ωριμάζει θα πρέπει να περιμένουμε εξαγορές και συγχωνεύσεις με στόχο τις οικονομίες κλίμακος και τις συνέργιες.

Επιλέξαμε - τόνισε - να κάνουμε καλά μελετημένα βήματα, βήματα που θα μας επιτρέψουν να μεγαλώσουμε την Εθνική Τράπεζα κτίζοντας γερά θεμέλια και προετοιμάζοντας την για το μέλλον.

Οι αγορές βέβαια - πρόσθεσε ο κ. Αράπογλου - εξελίσσονται με ρυθμούς που δεν μπορούμε να ελέγξουμε αλλά που επιβάλλεται να παρακολουθούμε στενά. Πιστεύω όμως πως όσο η Ελληνική αγορά (από την οποία προήλθαν το 2006 το 45% των καθαρών κερδών μας, 27% Διεθνείς κεφαλαιαγορές, 11% Βαλκάνια και 17% Τουρκία) ωριμάζει, τόσο περισσότερο θα υπάρξει η ανάγκη μέσα στον Ελληνικό τραπεζικό χώρο να γίνουν εξαγορές και συγχωνεύσεις, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει μεταξύ ποιών και πότε θα γίνουν, όμοια με ό,τι έχει συμβεί ή συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.



Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αυτές, θα έχουν στόχο την εκμετάλλευση των οικονομιών κλίμακος και των συνεργιών μεταξύ ομίλων βασισμένων στην Ελλάδα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και τη διατήρηση υψηλών αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, αλλά και τη δημιουργία μεγαλύτερων σε μέγεθος ελληνικών τραπεζικών Ομίλων, που θα μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις πιο πολλές Ευρωπαϊκές τράπεζες από αυτές που μπορούν σήμερα, είπε ο κ. Αράπογλου.

Εξάλλου, αν παρατηρήσουμε άλλες μικρές και συγκρίσιμες με την Ελλάδα Ευρωπαϊκές χώρες θα δούμε ότι σε αυτές δύο ή το πολύ τρεις τράπεζες συγκεντρώνουν πάνω από το 80% της αγοράς.

Στη χώρα μας οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες συγκεντρώνουν σήμερα το 70% της αγοράς. Αν δεν πρόκειται να είμαστε η εξαίρεση, λογικά πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στο χώρο αυτό κάποια στιγμή...

Τέλος, πάνω στο θέμα αυτό, μέχρι πρόσφατα είχαμε μόνο μια Ευρωπαϊκή τράπεζα (την HSBC αν μπορούμε να την αποκαλέσουμε Ευρωπαϊκή) με κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 δισ. ευρω. Πρόσφατες κινήσεις δείχνουν ότι ως αποτέλεσμα εξαγορών και συγχωνεύσεων πρόκειται να δημιουργηθούν τουλάχιστον δύο νέα σχήματα με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 100 δις ευρω.

Πιστεύω λοιπόν - τόνισε ο κ. Αράπογλου - ότι στο μέλλον και με τη προϋπόθεση ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, κεφαλαιοποιήσεις τραπεζών στον Ευρωπαϊκό χώρο κάτω από 35-40 δις δε θα εγγυώνται υψηλή ανταγωνιστικότητα και ηγετική παρουσία.

Προσπάθησα επίσης να εξηγήσω τα επόμενά μας βήματα για να εξασφαλίσουμε μία ανεξάρτητη αυτόνομη πορεία στο νέο περιβάλλον χωρίς σύνορα που λειτουργούμε και να αναδείξω τις βασικότερες προκλήσεις που πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Στη συνέλευση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γκαργκάνας, ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος, οι πρώην διοικητές της Εθνικής Τράπεζας κ.κ. Ευθ. Χριστοδούλου, Γ.Α. Μαγκάκης, Στ. Παναγόπουλος και Γ. Μίρκος.

Γ.Μ.

----Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Την καταβολή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2006 ενέκρινε μεταξύ άλλων η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι μέτοχοι της εταιρείας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του ΧΑ της 31.5.2007. Από την Παρασκευή 1.6.2007 οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2006. Ημερομηνία πληρωμής του μερίσματος χρήσης 2006 ορίστηκε η 11η Ιουνίου 2007.

Η γενική συνέλευση συνεδρίασε με απαρτία της τάξεως του 36,30% περίπου (172.506.915 μετοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται και 653.826 μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου).

Το 96% των παριστάμενων, μεταξύ των οποίων και οι σύλλογοι των εργαζόμενων, ψήφισαν υπέρ της διοικήσεως Αράπογλου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από το 96% των παρισταμένων, το 41% αντιπροσώπευε ψήφους ξένων θεσμικών.

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Τ. Αράπογλου επισυνάπτεται στην δεξιά στήλη, ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v