Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Ενσωμάτωση του ΕΛΙΑ στο ΜΙΕΤ

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το γνωστό ως ΕΛΙΑ, θα ενσωματωθεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.Το ΕΛΙΑ, το οποίο ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικό σωματείο το 1980, αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο μη κρατικό φορέα συλλογής, ταξινόμησης και μελέτης αρχειακού και έντυπου υλικού στη χώρα μας.

Εθνική: Ενσωμάτωση του ΕΛΙΑ στο ΜΙΕΤ
Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το γνωστό ως ΕΛΙΑ, θα ενσωματωθεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Το ΕΛΙΑ, το οποίο ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικό σωματείο το 1980, αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο μη κρατικό φορέα συλλογής, ταξινόμησης και μελέτης αρχειακού και έντυπου υλικού στη χώρα μας.

Με περίπου χίλια ιστορικά, λογοτεχνικά και φωτογραφικά αρχεία, με την πλουσιότερη βιβλιοθήκη ελληνικών βιβλίων και εντύπων του 19ου αιώνα, με συλλογές σπάνιου εφήμερου υλικού πάσης φύσεως, με πλούσια εκδοτική δραστηριότητα και με αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό ειδικευμένων αρχειοθετών, το ΕΛΙΑ έχει διαδραματίσει από την ίδρυση του έως σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη συγκέντρωση και την ταξινόμηση αρχειακού υλικού, πολύτιμου για τη διάσωση της εθνικής πολιτικής κληρονομιάς, όσο και στη διάθεση αυτού του υλικού σε επιστήμονες, μελετητές, ερευνητές και στο ευρύ κοινό.

Η διαδικασία της ενσωμάτωσης έχει ήδη αρχίσει και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του ερχομένου έτους 2008. Το ΕΛΙΑ θα παραχωρήσει όλη την περιουσία του αρχεία, συλλογές, βιβλιοθήκη, το στοκ των εκδόσεών του, καθώς και ένα μεγάλο ιδιόκτητο ακίνητο στο ΜΙΕΤ, έναντι της υποχρέωσης της Εθνικής Τράπεζας να αυξήσει την επιχορήγησή της προς το ΜΙΕΤ κατά το ποσό που απαιτείται ετησίως ώστε να συνεχίσει το ΕΛΙΑ, ως τμήμα πλέον του Μορφωτικού Ιδρύματος, την πολλαπλώς κοινωφελή και εθνωφελή δραστηριότητά του.

Με την ενσωμάτωση αυτή ελπίζουμε και στοχεύουμε να διασωθεί για τις επόμενες γενιές αυτός ο πολυτιμότατος για τη χώρα θεσμός.

Η Εθνική Τράπεζα, δια μέσου του ΜΙΕΤ, θα εδραιώσει βαθύτερα και θα αναδείξει σαφέστερα στο μέτρο της δυναμικής της παρουσίας στις οικονομικές εξελίξεις το κοινωνικό έργο της, καθώς και την πολιτιστική προσφορά της στην ελληνική κοινωνία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v