Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Σύμβαση με τη Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του ενέκρινε τη Σύμβαση με τη Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας για τη μακροχρόνια τροφοδοσία με λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτης. Στα 13,40 ευρώ ανά τόνο η συμφωνηθείσα τιμή της νέας σύμβασης (13,40 ευρώ/ τόνο).

ΔΕΗ: Σύμβαση με τη Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του ενέκρινε τη Σύμβαση με τη Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας για τη μακροχρόνια τροφοδοσία με λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτης.

Η σχετική σύμβαση κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής για την Επιχείρηση λαμβάνοντας υπόψη τους εξής παράγοντες:

* Εξασφαλίζεται η ομαλή τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης με λιγνίτη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μια περίοδο εντεινόμενης ενεργειακής αβεβαιότητας και ανόδου των τιμών, όπως προκύπτει, άλλωστε, και από τις προσφερθείσες τιμές για εκμισθώσεις δικαιωμάτων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε παρακείμενη περιοχή.



* Η νέα σύμβαση δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την κατασκευή και λειτουργία μιας επιπλέον μονάδας προηγμένης τεχνολογίας στην περιοχή, με σημαντικά οφέλη τόσο για το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της χώρας όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

* Εκπληρώνεται ακόμη περισσότερο ο κεντρικός στόχος της Επιχείρησης που είναι η αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς όλους τους καταναλωτές της χώρας.

* Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της Επιχείρησης σε μια περίοδο πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού με θετικά οφέλη για τους καταναλωτές.

Επισημαίνεται ότι, η συμφωνηθείσα τιμή με τη νέα σύμβαση (13,40 ευρώ/ τόνο) είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την τιμή αγοράς του λιγνίτη με την μέχρι 31.05.2007 ισχύουσα σύμβαση, όπως αυτή υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε εφαρμογή των σχετικών όρων της σύμβασης περί αναθεώρησης τιμών.

Συγκεκριμένα, με βάση τη μέχρι σήμερα ισχύουσα σύμβαση, της οποίας η τιμή εκκίνησης ήταν 10,556 ευρώ/ τόνο σε τιμές πρώτου τριμήνου 2001 η τιμή αγοράς λιγνίτη έχει ήδη διαμορφωθεί σε 13,17 ευρώ/ τόνο στο τρίτο τρίμηνο 2006, σε εφαρμογή των επίσημων συντελεστών αναθεώρησης που εκδίδει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η εξέλιξη των σχετικών δεικτών υπολογίζεται ότι θα ανεβάσει την τιμή αγοράς λιγνίτη κατά το τρέχον τρίμηνο στα επίπεδα της τιμής εκκίνησης της νέας σύμβασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v