Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεοδωρόπουλος: Επενδύσεις €200 εκατ. στον πρωτογενή τομέα

Η νέα επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει έως 700 θέσεις εργασίας, ενώ στόχος είναι να αντικαταστήσει το 30% των ελληνικών εισαγωγών τομάτας. Παράλληλα ο κ. Θεοδωρόπουλος φέρεται να ήλθε σε προφορική συμφωνία για την Νίκας. Τι απαντά η εταιρία.

Θεοδωρόπουλος: Επενδύσεις €200 εκατ. στον πρωτογενή τομέα

Επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στην παραγωγή τομάτας όπου ήδη δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια μέσω της Wonderplant, δρομολογεί ο ισχυρός άνδρας της Chipita ο οποίος όπως είναι γνωστό αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του ομίλου Chipita από την Κύπρο στην Ελλάδα.

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr ανέφερε ότι σχεδιάζει νέες επενδύσεις αυτή τη φορά στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας για την υποκατάσταση των εισαγωγών.

Σύμφωνα με τον ίδιο σε βάθος πενταετίας ο στόχος είναι να επενδυθούν στην παραγωγή τομάτας με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας σε διάφορες περιοχές της χώρας περί τα 200 εκατ. ευρώ μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί και για την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας της Wonderplant που βρίσκεται στη Δράμα.

Μέσω της υλοποίησης αυτού του επενδυτικού πλάνου εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 600-700 θέσεις απασχόλησης, ενώ ο στόχος είναι να αντικατασταθεί το 30% των ελληνικών εισαγωγών τομάτας. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους επιχειρηματικό σχέδιο στον αναπτυξιακό νόμο ενώ ο στόχος είναι η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος να στηριχθεί και από νέους συνεταίρους.

Το "βάπτισμα του πυρός" στον πρωτογενή τομέα ο κ Θεοδωρόπουλος το έλαβε εν μέσω κρίσης, όταν στα τέλη του 2011 ξεκίνησε τη λειτουργία της η Wonderplant ένα πρότυπο συγκρότημα υδροπονικής καλλιέργειας που αξιοποιεί ολλανδική τεχνογνωσία για την καλλιέργεια κηπευτικών.

Η Wonderplant (η εταιρεία δημιουργήθηκε από πέντε Έλληνες επιχειρηματίες τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Σταύρο Νένδο, Αχιλλέα Φώλια, Μιχάλη Αραμπατζή και Θέμη Μακρή), διαθέτει ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα στον τομέα της γεωργίας.

Η αρχική επένδυση άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ το συγκρότημα καλύπτει 120.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου σε έκταση συνολικής επιφάνειας 400 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει και δύο τεχνητές λίμνες έκτασης 10.000 τ.μ., που συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό, αξιοποιώντας το στην υδροπονική καλλιέργεια.

Η εν λόγω επένδυση, δημιούργησε 100 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή ενώ με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Wonderplant (χρήση 2013) οι πωλήσεις της άγγιξαν τα 8,435 εκατ. ευρώ από 4,852 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012, ενώ πέρασε στην κερδοφορία εμφανίζοντας κέρδη 374.064 ευρώ από ζημιές 3,093 εκατ. ευρώ που είχε παρουσιάσει στη χρήση του 2012.

Σημειώνεται ότι η υδροπονία αποτελεί μία μέθοδο παραγωγής κατά την οποία, τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό, αντί για το χώμα.

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο εκτιμάται ότι αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του νερού, αφού από απόδοση 12-15 κιλών τομάτας ανά κυβικό μέτρο νερού με τον παραδοσιακό τρόπο στην ύπαιθρο, με την υδροπονία η απόδοση μπορεί να ανέλθει στα 60-70 κιλά.

Η συμφωνία για Νίκα

Την ίδια ώρα και σε ότι αφορά τα σχέδια του κ. Θεοδωρόπουλου για την Π.Γ. Νίκας σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr φαίνεται να υπάρχει κατ' αρχήν προφορική συμφωνία με τις Τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σχετικό deal αναμένεται να "κλειδώσει" το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι ο ισχυρός άνδρας της Chipita έχει υποβάλει πρόταση προς τις πιστώτριες τράπεζες της αλλαντοβιομηχανίας για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της. Η πρόταση του κ. Θεοδωρόπουλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ και το γενναίο «κούρεμα» του δανεισμού της εταιρείας.

Μέσω αυτής της κίνησης, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο κ. Θεοδωρόπουλος επιδιώκει να «γυρίσει» την αλλαντοβιομηχανία και να διασφαλίσει την επένδυσή του.

Εν τω μεταξύ στα σχέδια του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου είναι η είσοδος της Chipita στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μέσα στο 2015 ή το 2016. Παράλληλα στους στόχους της εταιρείας είναι σε βάθος διετίας – τριετίας η μείωση του δανεισμού ακόμη και ο μηδενισμός του –σ.σ. σήμερα είναι στα 260 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών, η περσινή ήταν πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία που «είδε» τα αποτελέσματά της να καταγράφουν άνοδο 30% ενώ θετικές είναι οι εκτιμήσεις και για το 2015. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος, ο οποίος τζιράρει ετησίως πάνω από μισό δις ευρώ, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 35 χώρες, διαθέτει μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Ρωσία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ινδία και Τουρκία και μονάδες παραγωγής με στρατηγικές συνεργασίες σε Μεξικό, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.

Η απάντηση της Νίκας

Απάντηση στην οποία δηλώνει άγνοια για το περιεχόμενο της πρότασης του Σ. Θεοδωρόπουλου εξέδωσε η Νίκας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

Όπως αναφέρει η εταιρία:

«Σε απάντηση της με αριθμό Πρωτοκόλλου 455/05-02-2015 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παραπέμπουμε στις προηγούμενες δηλώσεις μας οι οποίες παραμένουν σε ισχύ με την από 24 Νοεμβρίου 2014 ανακοίνωση της εταιρείας μας, και οι οποίες έγιναν σε απάντηση της με αριθμό Πρωτοκόλλου 4267/24-11-2014 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στην παραπάνω ανακοίνωση της εταιρείας μεταξύ άλλων αναφέρονται:

« ... (β) δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι πιστώτριες τράπεζες που έχουν λάβει πρόταση από τον κ. Θεοδωρόπουλο. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας μας είναι η Eurobank και η Αlpha, εκτιμούμε ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος υπέβαλε την πρότασή του είτε και στις δύο πιστώτριες τράπεζες είτε σε μία εξ'αυτών, (γ) δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο της πρότασης του κ. Θεοδωρόπουλου, (δ) δεν γνωρίζουμε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία η οποία θα μπορούσε να είναι σημαντική για την ορθή και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.»

Σας δηλώνουμε ότι σε σχέση με τα ανωτέρω δεν έχει περιέλθει στην αντίληψη μας καμία νέα εξέλιξη και παραμένει σε ισχύ η δέσμευση μας να σας ενημερώσουμε άμεσα όταν υπάρξει κάτι σχετικό».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v